II. Atçılık Çalıştayı “Çekirdek Eğitim Programı – ÇEP” başlığı ile gerçekleştirildi.
Türkiye’deki Atçılık ve At Antrenörlüğü Programı bulunan üniversitelerden akademisyenlerin katılım sağladığı, Kırıkkale Üniversitesi ve Türkiye Binicilik Federasyonu (TBF) iş birliğiyle organize edilen II. Atçılık Akademik Çalıştayı’na Bölüm olarak katılım sağladık.
Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan ASLAN, Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Hasan Engin TUNCER, Kırıkkale Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Şevket EVCİ, Türkiye Binicilik Federasyonu Genel Sekreteri Önder KARAEŞ, Geleneksel Atlı Sporlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İbrahim KURBAN’ında katılımlarıyla gerçekleştirilen açılış töreni, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayıp açılış ve selamlama konuşmaları ile devam etti.
Kırıkkale Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Şevket EVCİ çalıştayın açılış konuşmasını yaparak, “Çalıştayımızın ilkini Binicilik Federasyonunun katkılarıyla Kocaeli’de yapmıştık. Sayın Rektör Hocamızın desteğiyle ikincisine ev sahipliği yapıyoruz. Çalıştaydan elde edeceğimiz çıktıların öğrencilerimize ve bizlere faydalı olmasını dilerim.” dedi.
Programın devamında Türkiye Binicilik Federasyonu Genel Sekreteri Önder KAARAEŞ Kırıkkale Üniversitesine ev sahipliği için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “13 üniversitenin katılımı ile ilk çalıştayımızı Kocaeli’de yaptık ve sonrasında bazı önemli değişim ve gelişmeler oldu. Akademi ile Türkiye Binicilik Federasyonunun yakın çalıştığı bir döneme adım attık. İlk çalıştay’da elde ettiğimiz güzel sonuçların bugün yaptığımız gibi çalışmalarla artarak devam edeceğine inanıyorum. Başkanımız Sayın Hasan Engin Tuncer’e bize bu yolu açtığı için teşekkür ederim.” dedi.
Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Hasan Engin TUNCER, ”Benim hayatımda en önem verdiğim konulardan birisi akademik iş birlikleridir. Göreve geldiğim günden beri eksiklikleri tespit ettik. En önemli eksiğin antrenör eksikliği olduğunu gördük. Antrenörlerle akademik iş birliği yapılmamış. Camianın kalitesini artırmak için neler yapabileceğimizi düşündük. Sektör meclislerimize gidiyoruz. 3 sene sonra karşımıza çıkabilecek sorunları bugünden karşılayalım istiyoruz. Yanlışları kökten düzeltmemiz gerekiyor. Sizlerin yapmış olduğu bu güçlü çalışmaların sonucunda güzel bir rapor çıkaracağız ve YÖK’ten geçireceğiz. Bakanlığımız, Üniversitemiz ve Federasyonumuz arasında iş birliğini sağlayacağız. Bundan sonraki çalışmalarımızda staj ve burs üzerine olacak. Atçılığın ve biniciliğin arkasında çok farklı ekonomik denklemler var. Hollanda, Almanya, Fransa vb. ülkelerde at yetiştiriciliği ve ihracat gelirleri çok üst noktalarda. Bu ülkelerde at yetiştiriciliği ve ihracatı ülke gelir sıralamasında bazen iki bazen üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemize çok katkısının olacağını düşünüyorum. Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum.”dedi.
İlki Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Atçılık Çalıştayı’nın ikincisine ev sahipliği yapıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, “Hafta sonu olmasına rağmen Kırıkkale’ye ve Üniversitemize geldiniz, şeref verdiniz. Hasan Engin Bey, ekibiyle çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Tabii ki bu çalışmalarda Genel Sekreterimiz Önder Beyin önemli katkıları var. Gerek atçılık ve binicilik, gerekse ülkemiz açısından bu çalışmaları değerli buluyorum.” Dedi.
Programda kısa bir konuşma yapan Geleneksel Atlı Sporlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İbrahim Kurban, federasyon bünyesinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dr. Kurban, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek verimli bir çalıştay olmasını diledi.
Çalıştay Programı, Üniversitelerden kalım sağlayan akademisyenlerin kendilerini tanıtması, çalıştay ile ilgili görüş ve düşüncelerini bildirmeleri ile devam etti. Çalıştayda üniversitemizi Prof. Dr. İsmail SEVEN temsil etmiştir.
2 gün süren ve 5 oturumdan oluşan çalıştayda “Çekirdek Eğitim Programı” konulu ilk oturumuna geçildi. Çalışma içeriklerinin Gençlik Spor Bakanlığı yönetmelik ve mevzuatlarına dahil edilmesi ve müfredat birliğinin sağlanması amacıyla Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) dahilinde oluşturulan komisyonun Başkanı Prof. Dr. Gülşen GONCAGÜL ve komisyon üyeleri 1. Akademik Çalıştay sonrası yapılan çalışmaların ve ara toplantıların sonunda alınan çıktıların ve sürecin sonrasındaki görüşmelerin detaylarını açıklayan bir sunum gerçekleştirdiler.
Oturumlar sonunda alınan kararlar raporlandı. Alınan kararlar eşliğinde genel değerlendirme yapılarak önümüzdeki süreçte çalıştay buluşmalarının devamının getirilmesi ve yapılan genel bir değerlendirme ile çalıştay sonlandırılmıştır.





