Bankacılık ve Finans Bölümü

Tarihçe

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi; Millî Eğitim Bakanlığının 23/12/2014 tarihli ve 6818356 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 16/2/2015 tarihinde kararlaştırılarak kurulmuş olup, 08 Mart 2015 tarih ve 29289 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Programın amacı finans sektörünün ihtiyaç duyduğu çağdaş bilgi ve uygulamalarla donatılmış, alanın güncel teorik ve uygulamalı bilgilerine sahip, aldığı eğitim ile çok yönlü düşünme, doğru karar verme ve etkili iletişim becerilerini haiz, sektörün yapısını bilen, bankaların ve diğer finansal kurumların işleyişine vakıf ve bu işletmeleri yönetebilmek için gerekli bilgi ve beceriye sahip profesyonel finans uzmanlarını topluma kazandırmaktır. Önümüzdeki yıllarda, çağın gereklerine uygun olarak yapılacak olan yeniliklerle Finans ve Bankacılık Bölümü daha etkin bir konuma gelecektir.Bölümden mezun olan öğrenciler; gelişen finans sektöründe ihtiyaç duyulan uygulama ve teori bilgileriyle finans kuruluşları, özel bankalar, merkez bankası ve finansal düzenleme ve denetleme ile ilgili kurumlarda donanım sahibi birer personel olarak istihdam edilebileceklerdir. Ayrıca bölüm mezunları kamuda çeşitli uzmanlık, uzman yardımcılığı ve benzeri A gurubu kadrolar için güçlü bir rekabet gücüne sahip bireyler olarak mezun olacaklardır. Günümüze hızla gelişen ve değişen ekonomi ve ekonomik sistemler, finans piyasasının ve araçlarının önemini her geçen gün arttırmaktadır. Buna bağlı olarak günden güne finans kuruluşları artmakta ve finansal işlemler için yeni yeni yöntem ve teknikler ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucu olarak mevcut gelişme ve yeniliklere sahip, gerekli teorik altyapıyı edinmiş ve uygulama becerisi yüksek olan personel ihtiyacı artmıştır. Bu sebeple finans ve bankacılık programı öğrencilerine aktardığı akademik ve teknik bilgiler ışığında, onlara hızla değişen ve gelişen finansal düzeni algılama ve teorik bilgiler ışığında gelişmeleri değerlendirme imkânı sunmaktadır.  Finans ve Bankacılık Programı, başta finans sektörü olmak üzere, ekonomiye yetişmiş işgücü sağlayarak ve bilimsel araştırmalar yaparak, mevcut sorunları ve çözümleri hakkında öneriler oluşturarak, işletmelere yön verebilecek, finans sektörünün gelişmesine olumlu katkı yapacaktır.