Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı

Açık ve Uzaktan Öğrenme Tezli Yüksek Lisans

Program hakkında

Tarihçe:

İlk defa 2020-2021 Bahar döneminde öğrenci alımına başlayan program, 2021-22 Güz dönemi için 10 genel kontenjan, 5 kamu kurumları olmak üzere 15 kontenjan açılmıştır.

Amacı

Açık ve Uzaktan Öğrenme Tezli Yüksek Lisans Programının amacı; disiplinler arası bir anlayış ile uzaktan eğitim alanında bilimsel araştırmalar yapan, yeni anlayışlar ve teknolojiler için derinlemesine çalışan ve bilimsel bakışla problemlere çözümler üreten, uluslararası düzeyde yetkinliğe sahip öğrenciler, araştırmacılar yetiştirmektir. Yüksek lisans programı öğrencilerine uzaktan öğrenme alanında bilimsel yöntemleri kullanma, bu yöntemleri günlük hayat uygulamalarına aktaran öğrenme yaşantılarını sunmayı amaçlamaktadır. 

Önemi

2015 Ekim itibariyle Açık ve Uzaktan Öğrenme alanı YÖK tarafından doçentlik alanı olarak kabul edilmiştir. Böylelikle alan YÖK nezdinde de akademik bir hüviyet kazanmıştır. Dolayısıyla bu alana yönelik insan kaynağının yetiştirilmesine ihtiyaç vardır.

Açık ve Uzaktan öğrenme alanı diğer alanlardan farklı kendine has geliştirdiği kuram ve uygulamaların olması ile ayrılmaktadır. Etkileşimsel uzaklık (transactional distance), denklik kuramı (equivalency theory), endüstrileşme kuramı (theory of industrialization), bağımsız çalışma kuramı (theory of independece learning)  gibi birçok kurama sahiptir.

Açık ve Uzaktan Öğrenme alanı uzaktan eğitimin yönetim ve organizasyon süreçleri açısından sayısal yöntemler, öğretim tasarımı, materyal geliştirme, eğitim teknolojileri, öğretme ve öğrenme süreçleri açısından bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi alanı ile ilişkili olduğu görülmektedir. Diğer taraftan öğrenme süreçlerinin yönetimi için geliştirilen öğrenme yönetim sistemleri (Moodle, Sakai vb), eş zamanlı etkileşimi sağlamak için geliştirilmiş canlı sınıf uygulamaları (Adobe Connect, Perculus) olması alanın yazılım ve bilgisayar mühendisliği alanları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Son olarak öğrenci destek hizmetleri, tanıtım hizmetleri, mesaj tasarımı, senaryo yazımı, video ve ses kurgusu açısından iletişim fakültesi  halkla ilişkiler ve tanıtım ve radyo ve televizyon yapımcılığı bölümleri ile ilişkili olduğu söylenebilir.

Ülkemizde yükseköğretim seviyesinde öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık yarısı açık ve uzaktan öğrenme yöntemi ile öğrenimlerini sürdürmektedir. Bu tablo açık ve uzaktan öğrenme faaliyetlerini yönetecek, tasarlayacak ve geliştirecek insan kaynağının yetiştirilmesinin önemini göstermektedir. Ülkemizde 180’den fazla uzaktan eğitim merkezi ve 3 açık öğretim fakültesi yer almaktadır. Öğrencilerin büyük çoğunluğu açık öğretim fakültelerinde öğrenim görmektedirler. Bünyesinde açıköğretim fakültesi barındıran üniversitelerden biri de Atatürk üniversitesidir. Üniversitemiz bünyesindeki açıköğretim fakültesi ve uzaktan eğitim merkezini yüksek lisans öğrencilerimizin çalışma ve araştırmaları için bir araştırma sahası, laboratuvar ve uygulama merkezi olarak konumlandırarak araştırma ve öğretim kalitesinin üst düzeyde tutulması, teorinin uygulamaya dökülmesi amaçlanmaktadır. Üniversitemizin uzaktan öğrenme deneyimi, açıköğretim fakültemizin yapısı, deneyimli akademik kadromuz ile geleceğin öğrenme yaşantılarını inşa edebilecek akademisyenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Doç. Dr. Engin Kurşun
Profil AVESİS: https://avesis.atauni.edu.tr/ekursun

Yüksek lisans derecesi almak için gerekli olan toplam kredi sayısı ile alınması gereken zorunlu ve seçmeli dersleri (dersin kodu, içeriği ve varsa kredisi) belirtiniz.

Bir öğrencinin yüksek lisans derecesini alabilmesi için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az 7 adet ders, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Açılması düşünülen dersler aşağıda gösterilmiştir.

 Güz Yarıyılı    
DERS KODUDERSİN ADITÜRÜTUK
EBE-510Eğitimde Araştırma YöntemleriZ303
EBE-512Temel İstatistikZ303
EBE-AUÖ-1Açık ve Uzaktan Öğrenme AraştırmalarıS303
EBE- AUÖ -2Açık ve Uzaktan Öğrenmenin TemelleriS303
EBE-AUÖ-3Yetişkin Öğrenenler ve Yaşamboyu ÖğrenmeS303
EBE-AUÖ-4Açık ve Uzaktan Öğrenme TeknolojileriS303
EBE-AUÖ-5Açık ve Uzaktan Öğrenmenin DeğerlendirilmesiS303
EBE-AUÖ-6Açık ve Uzaktan Öğrenmenin TasarımıS303
EBE-AUÖ-7e-Öğrenme Malzemelerinin GeliştirilmesiS303
EBE-AUÖ-8Açık ve Uzaktan Öğrenmenin YönetimiS303
EBE-AUÖ-9Açık ve Uzaktan Öğrenmede Program GeliştirmeS303
EBE-AUÖ-10Açık ve Uzaktan Öğrenme ve ÖğretmeS303
EBE-AUÖ-11Uzmanlık Alan dersiZ500
EBE-AUÖ-12SeminerZ020
 TOPLAM 35230

 

 

Bahar Yarıyılı    
DERS KODUDERSİN ADITÜRÜTUK
EBE-AUÖ-13Çevrimiçi ÖğrenmeS303
EBE-AUÖ-14Açık ve Uzaktan Öğrenmede EğilimlerS303
EBE-AUÖ-15Mobil ÖğrenmeS303
EBE-AUÖ-16Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemlerinin TasarımıS303
EBE-AUÖ-17Açık ve Uzaktan Eğitimde Ölçme ve DeğerlendirmeS303
EBE-AUÖ-18Açık ve Uzaktan Öğrenme AnalitikleriS303
EBE-AUÖ-19Açık ve Uzaktan Öğrenmede Araştırma ve GeliştirmeS303
EBE-AUÖ-20Öğrenme Yönetim SistemleriS303
EBE-AUÖ-21Çokluortam ÖğrenmeS303
EBE-AUÖ-22Açık ve Uzaktan Öğrenmede Kurumsal İletişim UygulamalarıS303
EBE-AUÖ-23Uzmanlık Alan dersiZ500
EBE-AUÖ-24SeminerZ020
 TOPLAM 32227

Açık ve Uzaktan Öğrenme Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

EBE 510 Eğitimde Araştırma Yöntemleri

Bu dersin sonunda lisansüstü öğrencilerin; a)bilimsel araştırmaların kapsamını, temellerini, rolünü ve eğitim bilimleri alanındaki araştırmacıların rollerini tanımlayabilmeleri, b)yapılmış araştırmalarda sıkça kullanılan terim ve kavramlar ile araştırma tür, desen, yöntem ve tekniklerini tanımalarını, c)yapılan araştırmalara ulaşabilmeleri ve onlardan etkili bir şekilde yararlanabilmelerini, d)eğitimle ilgili bilimsel bir araştırmaya konu olabilecek bir problemi inceleyerek, uygun araştırma türü, deseni, yöntemi ve tekniklerini seçip, bir araştırma tasarlayabilmelerini, e)hazır veri toplama araçlarından yararlanabilmelerini ve toplanan verileri temel düzeyde analiz edebilmelerini, f)içerik açısından araştırmanın amacı ve araştırma sorularına; biçim açısından APA yazım kurallarına uygun bir araştırma raporu yazabilmelerini ve g)bilimsel araştırmalarda geçerlik, güvenirlik ve etik konularını tanımlayabilmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

EBE 512 Temel İstatistik

Bu dersin genel amacı öğrencilerin eğitim araştırmalarında sıklıkla kullanılan istatistiksel tekniklerin seçimi, SPSS istatistik programı kullanılarak nicel verilerin analizi yorumlanmasına yönelik temel bilgi ve becerileri kazandırarak, bu bilgi ve becerilerin bilimsel araştırma makalelerinin yazımında kullanılmasını sağlamaktır.

EBE-AUÖ-1 Açık ve Uzaktan Öğrenme Araştırmaları

Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemlerini Gözden Geçirme; Uzaktan Eğitim ile İlgili Araştırmaları Bulma; Uzaktan Eğitim Araştırma Makalelerini Değerlendirme; Değerlendirme ve Araştırma Çalışmalarını Ayırt Etme; Uzaktan Eğitim Araştırmalarında Ele Alınan Sorular (Konular) ve Tasarım, Ölçme Araçları, Çözümleme süreçlerini inceleme: Nitel araştırmalar, Nicel araştırmalar ve karma yöntem araştırmalar; Türkiye’deki ve Dünyadaki Araştırmaları Eleştirme; İleride Gerçekleştirilebilecek Araştırmalar İçin Araştırma Soruları, Kuramsal Çerçeve ve Uygun Yöntemler Geliştirme.

EBE-AUÖ-2 Açık ve Uzaktan Öğrenmenin Temelleri

Bilgi Toplumunda Uzaktan Eğitim: Veriden İletiye Eğitsel Süreç: Uzaktan eğitimin tarihçesi: Uzaktan eğitim kuramları: İletişim olanaklarının gelişimi ve eğitim talebi: Eğitim talebini biçimlendiren makro (geniş ölçekli) ve mikro ( küçük ölçekli) etmenler: Uzaktan eğitim ve örgün eğitimin süreç olarak benzerlik ve farkları: Uzaktan eğitim ve örgün eğitimin öğrenci tipolojisi açısından benzerlik ve farkları: Uzaktan eğitimde eğitsel tasarım süreçleri: Eğitsel ileti ve medya tasarım süreci: Uzaktan eğitim modelleri.

EBE-AUÖ-3 Yetişkin Öğrenenler ve Yaşamboyu Öğrenme

Temel Kavramlar; Yetişkin, Eğitim, Yetişkin eğitimi, Yetişkin eğitimciler, Yetiştirme, Öğrenme; Öğrenme Kuramları; Pedagoji – Andragoji; Pedagoji ve Andragoji Alanlarının Temel İlkeleri; Yetişkin Eğitiminde Temel İlkeler; Yetişkin Öğrenenlerin Zihinsel ve Bilişsel Özellikleri ve Gelişimleri; Yetişkinlerin Öğrenme Biçimleri; Değişen Dünya; Yetişkin Eğitimcilerin Değişen Rolleri; Öğrenmede Öz-denetim ve Yetişkinlerin Psikolojik Özellikleri; Yaşam Boyu Öğrenme; Öğrenen Organizasyon; Öğrenen Toplum; Yetişkin Öğrenenlerin Sosyal Özellikleri; Yetişkinlerin Öğrenmesinde Tasarım Endişeleri; Yeni Yöntemler.

EBE-AUÖ-4 Açık ve Uzaktan Öğrenme Teknolojileri

Uzaktan Öğretimde Teknoloji Kullanımı: Teknoloji kullanımının önemi; Teknoloji Seçiminde Verimlilik; Klasik Uzaktan Öğretim Teknolojileri: Radyo, Televizyon, Bilgisayar, Telekonferans, Yeni iletişim teknolojileri: İletişim uyduları, Kablolu televizyon, Veri yayını, Yeni televizyon teknolojileri, İnternet, İnternet televizyon, Çoklu ortamlar, Sanal teknoloji, Etkileşimli ses ve görüntünün uzaktan öğretimde kullanımı: CD-ROM, DVD uygulamaları; Yeni İletişim Teknolojilerinin Uzaktan Öğretimde Tasarımı. Uzaktan Eğitimde Kullanılan Görsel İşitsel Teknolojiler; Uzaktan Eğitimde Bilgisayar Destekli Eğitim; İnternete Dayalı Eğitim; Mobil Öğrenme; e-Öğrenmenin Ögeleri (içerik, etkileşim, ölçme-değerlendirme); Öğrenme Yönetim Sistemleri, Sanal öğrenme ortamları ve sanal sınıf yazılımları; Sanal Gerçeklik ve Sanal Dünyalar; Açık Kaynak Kodlu Uygulamalar; Açık Ders Malzemeleri; eÖğrenme 2.0 ve Sosyal Öğrenme Ortamları; e-Öğrenme 2.0 ve Kişisel Öğrenme Ortamları; Giyilebilir Bilgisayarlar ve Yaşam Günlüğü Sistemleri; Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları; Yeni Kullanıcı Ara Yüzleri ve Algılayıcılar.

EBE-AUÖ-5 Açık ve Uzaktan Öğrenmenin Değerlendirilmesi

Ölçme ve Değerlendirmeye Giriş; Temel Kavramlar; Değerlendirme Türleri; Geleneksel Değerlendirme Yaklaşımları: Mutlak değerlendirme, Bağıl değerlendirme; Ölçme Araç ve Teknikleri; Testlerin Geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi; Tutum Ölçeklerinin Geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi; Denetim Listelerinin Geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi; Çağdaş Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları; Uzaktan Eğitimde Fayda-Maliyet Analizi.

EBE-AUÖ-6 Açık ve Uzaktan Öğrenmenin Tasarımı

Temel Kavramlar; Öğretim Tasarımının Tanımı; Mesleki Uygulama Alanı Olarak Öğretim Tasarımı; Öğretim Tasarımı Modelleri ve Yaklaşımları; Bireysel Öğrenmenin Tasarımı; Yapılandırmacı Öğretim Tasarımı Modelleri; Öğrenme ve Motivasyon Kuramlarının Öğretim Tasarımında Kullanılması; Evrensel Öğretim Tasarımı ve Erişilebilirlik Konuları; Açık ve Uzaktan Öğrenmenin Tasarımı: Analiz aşaması, Hedef, Öğrenme çıktıları ve değerlendirme, Tasarım aşaması, Geliştirme ve uygulama aşaması, Ara ve son değerlendirme; Öğretim Tasarımının Geleceği ve Alternatifleri. Öğrenme Kuramları; Temel Öğretim Tasarımı Modeli; Öğretim Tasarımı Projelerinin Geliştirilmesi; Analiz; Açık ve Uzaktan Öğrenme Girişiminin Temel Hedefini Belirleme; Stratejileri ve Teknolojileri Saptama; Değerlendirme Strateji ve Araçları Geliştirme; Öğrenme Malzemelerini Üretme; Destek Hizmetleri Oluşturma; Teknolojik Altyapını Kurulması; Uzaktan Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi ve Akreditasyon.

 EBE-AUÖ-7 e-Öğrenme Malzemelerinin Geliştirilmesi

e-Öğrenmenin Gelişimi; e-Öğrenmenin Ögeleri; e-Öğrenme Malzemelerinin Geliştirilmesi Aşamaları; e-Öğrenme Gereksinimlerinin Analizi; Sanal Öğrenme Ortamları; İçerik, Etkileşim ve ölçme-değerlendirme araçlarının belirlenmesi; Etkileşimli Ders İçeriğinin Tasarımı; Bir Ünitede Kullanılacak Sayfaların Yapısı; Storyboard Hazırlama; eÖğrenme Geliştirme Araçları; e-Öğrenme Geliştirme Araçlarının Kullanımı; İçerik Medyalarının Yapımı, Edinilmesi; e-Öğrenme İçeriğinin Gerçekleştirilmesi; Sanal Öğrenme Ortamı Oluşturma ve Yönetme; İçerik Yükleme; eÖğrenme Uygulamasını Değerlendirme.

EBE-AUÖ-8 Açık ve Uzaktan Öğrenmenin Yönetimi

Bir Hizmet Üretim Sistemi Olarak Eğitim; Üretim Sistemlerinde Yönetim ve Eğitim Yönetimi; Uzaktan Eğitim Sistemlerinde Yönetimin Kapsamı; Enformasyon, Rehberlik ve Kayıt; Öğrenme Kaynakları Yönetimi; Öğrenci Destek Sistemleri Yönetimi; Akademik Danışmanlık Yönetimi; Ölçme ve Değerleme Yönetimi; İzleme ve Değerleme Yönetimi; Yatırım Yönetimi; Uzaktan Eğitimde Gelişmeler Eğilimler ve Yönetime Etkisi.

EBE-AUÖ-9 Açık ve Uzaktan Öğrenmede Program Geliştirme

Eğitim Programlarına İlişkin Temel Kavramlar; Eğitim Programı Hazırlarken Gözönünde Bulundurulacak Öğeler; Programın Amaçları, Programın içeriği, Programın öğretim süreçleri, Programın değerlendirilmesi; Program Geliştirme İlkeleri; Eğitim Programının Geliştirilmesine İlişkin Proje Hazırlama. Uygulanmakta Olan Bir Uzaktan Eğitim Programının Özellikleri; Araştırma-Geliştirme Süreci Olarak Program Geliştirme; Program Geliştirme Projesi Hazırlama; İlgililerden Programın Uygulanması Konusunda Veri Toplanması ve Verilerin Analizi; Program Hedeflerinin, İçeriğinin, Ortamlarının, Ölçme Boyutlarının Veriler Işığında Geliştirilmesi; Programın Yeniden Uygulanması.

EBE-AUÖ-10 Açık ve Uzaktan Öğrenme ve Öğretme

Temel Kavramlar; Roller ve Yeterlikler; Uzaktan Eğitimde Öğretmen: Öğretme becerileri ve bilgisi, uygulama; Öğretim Kuramını Anlamak; Öğretim Sürecini Anlamak; Öğretimin Durumsal İlkelerini Anlamak; Öğretim Yaklaşımları: Doğrudan öğretim, Tartışma yaklaşımı, Deneysel öğrenme, Sorun çözmeye dayılı öğretim, Benzetim; Öğrenme çevreleri; Farklı Öğretim Amaçları Doğrultusunda Öğretim; Becerilerin Geliştirilmesini Kolaylaştırmak, Duyuşsal gelişim: Duygusal zeka, Bütünleşik öğrenme, Öğrenme nesneleri; Öğrenme Kuramları: Motivasyon, Bireysel öğrenme ve üstbiliş, Öğrenmenin biyolojik temelleri, Öğretme-Öğrenme arayüzleri; Açık ve Uzaktan Öğrenmeye Hazır Olmak.

EBE-AUÖ-11 Uzmanlık Alan Dersi

EBE-AUÖ-12 Seminer

Tez Çalışmaları: Dil ve anlatım, Bölümleri, Yazım kuralları, Özet hazırlama, Anahtar sözcük hazırlama; Bilimsel Araştırmalarda Başlık ve Önemi; Tez Konusu Olabilecek Problemlerin Araştırılması; Öğrencilerin İlgi ve Talepleri Doğrultusunda Olası İki ya da Üç Tez Konusuna Karar Verilmesi; Olası Tez Danışmanı ile Seçilen Konuların Tartışılması ve Bir Konunun Tespit Edilmesi; Kaynakların Değerlendirilmesi; Teze Hazırlık Olarak Araştırma Önerisinin Yazılması; Tez Önerisinin Tez Raporu Hâline Dönüştürülmesi; Atıf ve Kaynakça; Etik Kurallar.

EBE-AUÖ-13 Çevrimiçi Öğrenme

E-öğrenme Nedir?; E-öğrenmede Eğitsel İletişim ve Değişim; E-öğrenmenin Kuramsal Temelleri; Hard Teknolojiler ve E-öğrenme; E-öğrenmede Soft Teknolojiler ile Eğitimsel Bilgi Desenleme; E-öğrenmede Eğitsel Mesaj Desenleme; E-öğrenmede Öğretimsel Stratejiler; E-öğrenme ve İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE); E-öğrenme Ortamlarının Değerlendirilmesi.

EBE-AUÖ-14 Açık ve Uzaktan Öğrenmede Eğilimler

Uzaktan Eğitim Uygulamalarında Yaşanan Sorunlar: Yönetsel ve yasal sorunlar, Eğitim kalitesiyle ilgili sorunlar, Sistem tasarımı açısında yaşanan sorunlar, Öğrenen ve öğreten hazır bulunuşluğu açısından gözlemlenen sorunlar, Alt yapıda yaşanan sorunlar; Uzaktan Eğitim Araştırmalarında Yaşanan Sorunlar: Örneklem ve evrene ilişkin sorunlar, Ele alınan değişkenler ve izlenen yöntemlere ilişkin sorunlar, Araştırmacı nitelikleri açısından yaşanan sorunlar; Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırmalarında Gözlemlenen Eğilimler ve Türkiye’ye Yansımaları.

EBE-AUÖ-15 Açık ve Uzaktan Öğrenmede Ölçme Yaklaşımları

Madde Tepki Kuramı: Yetenek-doğru cevaplama ilişkisi, Madde karakteristik eğrisi; Madde Parametrelerini Belirleme: a, b ve c parametreleri, Test bilgi fonksiyonu; Bireye Uyarlanmış Testler: Teste başlama kriterleri, Madde seçim algoritmaları, Kapsam kontrolü, Madde tekrarlama kuralı, Testi sonlandırma kuralı; Açık ve Uzaktan Öğrenmede Online Sınav Uygulamaları: Online sınav yazılımları, Otomatik soru üretimi, Soru bankası yazılımları, Madde yanlılığı. 

EBE-AUÖ-16 Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemlerinin Tasarımı

Tasarım Süreci Olarak Açık ve Uzaktan Öğrenme; Açık ve Uzaktan Öğrenmede Tasarım Alanları: Sistem tasarımı, süreç tasarımı, proje tasarımı, içerik tasarımı, medya tasarımı, araştırma tasarımı, teknoloji tasarımı; Tasarım, Modelleme ve planlama kavramları arasındaki işlevsel ilişkiler; Tasarım Süreçleri: Sorun saptama ve analizi, Gereksinim saptama ve analizi, Gerekçe-hedef-amaç tutarlılığı (iç tutarlılık), Sebep-süreç-sonuç tutarlılığı (dış tutarlılık), Geliştirme (test-deneme), uygulama, ölçme değerlendirme; İleri Tasarım Yöntemleri; Raporlama; Kamuoyu Süreçleri; Uygulanmış Tasarım Örneklerinin İrdelenmesi.

EBE-AUÖ-17 Mobil Öğrenme

Bu ders kapsamında mobil cihazların öğrenme süreçlerinde kullanımına yönelik felsefi, pedagojik ve kavramsal temelleri ve mobil uygulamaların geliştirilmesine yönelik programlama bilgileri verilmektedir. Mobil öğrenme tarihçesi, mobil öğrenme tanımları, mobil öğrenme ile ilgili teoriler, mobil öğrenmede pedagoji, mobil öğrenmede içerik tasarımı, mobil öğrenme araştırmaları ve mobil öğrenme örnek uygulamaları ders kapsamında işlenen konulardır.

EBE-AUÖ-18 Açık ve Uzaktan Öğrenme Analitikleri

Öğrenme Analitiklerinin Tanımlanması; Öğrenme Analitiklerinin Kuramsal Temelleri; Öğrenme Analitiği Bileşenleri; Öğrenme Süreçlerinde Büyük Verilerden Yararlanma; Açık ve Uzaktan Öğrenmede Öğrenme Analitikleri; Açık ve Uzaktan Öğrenmede Öğrenme Analitiklerinin Kullanım Alanları; Açık ve Uzaktan Öğrenmede Öğrenme Analitiklerinin Kullanım Amaçları; Öğrenme Analitiklerinde Kullanılan Araç ve Teknolojiler; Veri Görselleştirme Araçları; Web Analitikleri; LMS, Öğrenme Analitiği Bileşenleri; Sosyal Ağ Analizleri; Öğrenme Analitiği Araştırmaları; Açık ve Uzaktan Öğrenme Araştırmalarında Öğrenme Analitikleri ve Örnek Çalışmaların İncelenmesi.

EBE-AUÖ-19 Açık ve Uzaktan Öğrenmede Araştırma ve Geliştirme

Bilimsel Araştırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere Giriş ve Temel Kavramlar; Araştırma Deseni ve Paradigmaları; Giriş-Araştırma Probleminin Tanımlanması ve Değişkenlerin Belirlenmesi; Amaç Yazımı; Alanyazın Taraması; Örneklem; Veri Toplama Teknikleri; Raporlama; Araştırmada Etik; Açık ve Uzaktan Öğrenme Araştırma Örnekleri; Araştırma ve Geliştirmenin Organizasyonlar Açısından Önemi; Araştırma ve Geliştirme Projelerinin Geliştirilmesi ve Yönetimi; Açık ve Uzaktan Öğrenmede Araştırma ve Geliştirme Alanları.

EBE-AUÖ-20 Öğrenme Yönetim Sistemleri

Öğrenme Yönetim Sistemleri ve İlişkili Kavramlar; Öğrenmenin Yönetimi ve Dağıtımı: İçerik yönetim sistemi; Öğrenme Yönetim Sistemi ve Öğrenme İçerik Yönetim Sistemleri; Sanal Öğreneme Ortamları Kavramları; Öğrenme Yönetim Sistemlerinin Tarihsel; Bilişsel; Teknik ve Sosyolojik Gelişimi; Öğrenme Yönetim Sistemleri ve Temel Bileşenleri: İletişim ve etkileşim araçları; Verimlilik Araçları; İş Birliği Araçları; Yönetim Araçları; Ders Dağıtım Araçları; İçerik Geliştirme Araçları; Raporlama Araçları; 126 Öğrenme Yönetim Sistemleri ve İlgili Standartlar: SCORM; Aviation Industry CBT Consortium (AICC); IMS; Metadata İçin Standartları; Common Cartridge; QTI; Öğrenme Yönetim Sistemlerinin Değerlendirilmesi: Verilen ya da istenilen ölçütlere göre uygun öğrenme yönetim sistemini seçme; Kurma; Yapılandırma; Yönetme ve Değerlendirme.

EBE-AUÖ-21 Çokluortam Öğrenme

Açık ve Uzaktan Öğrenmede Hipermetin, Hiperortam ve Çoklu Ortamlar; Çoklu Ortam Öğrenme Kuramı: İkili kodlama, Aktif işlemci, Sınırlı bilişsel kapasite; Edgar Dale Yaşantı Konisi; Çoklu Ortam Tasarım İlkeleri; Çoklu Ortam İlkesi ve Uzamsal Yakınlık İlkesi; Zamansal Yakınlık İlkesi ve Tutarlılık İlkesi; Duyu Biçimi Modelleme İlkesi ve Gereksizlik İlkesi; Bireyselleştirme İlkesi ve İşaretleme Dikkat Çekme İlkesi; Parçalara Bölme Kullanıcı Odaklılık İlkesi ve Ön Alıştırma İlkesi; Görüntü İlkesi ve Ses İlkesi; Açık ve Uzaktan Öğrenme Ortamlarının Tasarımında Çoklu Ortam Tasarım İlkelerinin Kullanılması; Açık ve Uzaktan Öğrenmede Çoklu Ortam Araştırmaları Desenlemek; Açık ve Uzaktan Öğrenmede Çoklu Ortam Araştırma Örneklerinin İncelenmesi.

EBE-AUÖ-22 Açık ve Uzaktan Öğrenmede Kurumsal İletişim Uygulamaları

Temel Kavramlar: Kurumsal iletişim kavramı ve kapsamı; Kurumsal İletişim Modelleri ve Alanları: Kurum içi iletişim, Halkla ilişkiler, Kurumsal reklam, Sponsorluk, Satış tutundurma, Doğrudan pazarlama, Sergi ve fuarlar; Kurumsal İletişimin Sınıflandırılması: Yönetim, Pazarlama ve örgütsel iletişim; Açık ve Uzaktan Eğitimde Hedef Kitleler: İç ve dış hedef kitleler (paydaşlar); Açık ve Uzaktan Eğitimde Kurum Kültürü ve Kurum Kimliği: Açık ve uzaktan eğitimde kurumsal imaj ve itibar, Kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal krizler; Açık ve Uzaktan Eğitimde Kurumsal İletişim Araçları: Görsel, işitsel araçlar ve İnternet araçları; Kurumsal İletişimde Dijital Stratejiler: Web siteleri, Sosyal medya ortamları.

EBE-AUÖ-23 Uzmanlık Alan Dersi

EBE-AUÖ-24 Seminer

Tez Çalışmaları: Dil ve anlatım, Bölümleri, Yazım kuralları, Özet hazırlama, Anahtar sözcük hazırlama; Bilimsel Araştırmalarda Başlık ve Önemi; Tez Konusu Olabilecek Problemlerin Araştırılması; Öğrencilerin İlgi ve Talepleri Doğrultusunda Olası İki ya da Üç Tez Konusuna Karar Verilmesi; Olası Tez Danışmanı ile Seçilen Konuların Tartışılması ve Bir Konunun Tespit Edilmesi; Kaynakların Değerlendirilmesi; Teze Hazırlık Olarak Araştırma Önerisinin Yazılması; Tez Önerisinin Tez Raporu Hâline Dönüştürülmesi; Atıf ve Kaynakça; Etik Kurallar