Açık ve Uzaktan Öğrenme Yüksek Lisans
Açık ve Uzaktan Öğrenme Yüksek Lisans Programının amacı; disiplinler arası bir anlayış ile uzaktan eğitim alanında bilimsel araştırmalar yapan, yeni anlayışlar ve teknolojiler için derinlemesine çalışan ve bilimsel bakışla problemlere çözümler üreten, uluslararası düzeyde yetkinliğe sahip öğrenciler, araştırmacılar ve öğretim üyeleri yetiştirmektir. Yüksek lisans programı öğrencilerine uzaktan öğrenme alanında bilimsel yöntemleri kullanma, bu yöntemleri günlük hayat uygulamalarına aktaran öğrenme yaşantılarını sunmayı amaçlamaktadır. Açık ve Uzaktan Öğrenme alanı; kendine özgü kuram ve uygulamaların mevcut olması yönüyle diğer alanlardan ayrılmaktadır. Etkileşimsel uzaklık (transactional distance), denklik kuramı (equivalency theory), endüstrileşme kuramı (theory of industrialization), bağımsız çalışma kuramı (theory of independece learning) gibi kuramlar bunlardan birkaçıdır. 2015 Ekim itibariyle YÖK tarafından kabul edilmiş temel bir doçentlik alanıdır. Dolayısıyla bu alana yönelik insan kaynağının yetiştirilmesi için büyük önem arz etmektedir.
Disiplinlerarası bir yapısı olan Açık ve Uzaktan Öğrenme alanı uzaktan eğitimin yönetim ve organizasyon süreçleri açısından sayısal yöntemler, öğretim tasarımı, materyal geliştirme, eğitim teknolojileri, öğretme ve öğrenme süreçleri açısından bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi alanı ile ilişkili olduğu görülmektedir. Diğer taraftan öğrenme süreçlerinin yönetimi için geliştirilen öğrenme yönetim sistemleri (Moodle, Sakai vb), eş zamanlı etkileşimi sağlamak için geliştirilmiş canlı sınıf uygulamaları (Adobe Connect, Perculus) olması alanın yazılım ve bilgisayar mühendisliği alanları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Son olarak öğrenci destek hizmetleri, tanıtım hizmetleri, mesaj tasarımı, senaryo yazımı, video ve ses kurgusu açısından iletişim fakültesi halkla ilişkiler ve tanıtım ve radyo ve televizyon yapımcılığı bölümleri ile ilişkili olduğu söylenebilir. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, ilgili alanda Yüksek Lisans Derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Lisansüstü Süreçlerle İlgili Temel Bilgi Rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
Dönemlerde Açılan Lisansüstü Ders Programları
2023-2024 Güz Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2022-2023 Bahar Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2022-2023 Güz Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2021-2022 Bahar Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2021-2022 Güz Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2020-2021 Bahar Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2020-2021 Güz Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2019-2020 Bahar Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2019-2020 Güz Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2018-2019 Bahar Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2018-2019 Güz Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2017-2018 Bahar Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
2017-2018 Güz Dönemi Ders Programına buradan ulaşabilirsiniz.
Bölüm çekirdek derslerine buradan ulaşabilirsiniz.
Eğitim bilimleri enstitüsü ders kaydı ve yönetmelik ile ilgili rehberlere buradan ya da enstitü ana sayfasından ulaşabilirsiniz. Lisansüstü öğrenim sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli hususlara buradan ulaşabilirsiniz. İleride bir sorunla karşılaşmamak için bu bilgileri dikkatle incelemeniz yararınıza olacaktır.
Lisansüstü eğitim mevzuatına buradan ulaşabilirsiniz.
1. Eğitim süresi (Asgari ve Azami Süre) Nedir?
-Yüksek Lisans öğrencileri için azami süre 2+1 olup, 4. yarıyıl sonunda programın gerektirdiği zorunlu ders kredisini sağlayamayan veya seminer dersinden başarısız olan öğrencilerin enstitü ile ilişikleri kesilir.
-Doktora öğrencileri için azami süre tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için 4+2, lisans derecesi ile kabul edilenler için ise 5+2 yıldır.
2. Lisansüstü programlarda bulunan dersler için başarı ortalaması nedir?
-Yüksek Lisans derslerinde başarılı olmak için dönem sonunda dersin not ortalamasının en az 65 olması gerekmektedir.
-Doktora derslerinde başarılı olmak için dönem sonunda dersin not ortalamasının en az 75 olması gerekmektedir.
-Zorunlu ders sayısı 7’dir. Minimum 21 kredi-120 AKTS ile mezun olunmaktadır.
4. Lisansüstü eğitimde zorunlu ders sayısı nedir?
-Eğitimde Araştırma Yöntemleri ve Temel İstatistik dersi yüksek Lisans için zorunludur.
-04.05.2017 tarih ve 2017-02/03 nolu Enstitü Kurulu kararı 3. bendi gereğince “Doktora ders dönemindeki öğrenciler için doktora programlarına yönelik EBE koduyla açılan derslerden en az birini almak zorunludur “. Bu zorunluluk her bir dönem için ayrı ayrı değil, bütün ders dönemi için en az bir derstir.
- 2020-2021 bahar yarıyılından itibaren kayıt yaptıran doktora öğrencilerinin ders dönemi içerisinde istedikleri herhangi bir dönemde “Proje Hazırlama” dersini almaları zorunludur.