Din Sosyolojisi Anabilim Dalı

Misyon, Vizyon ve Temel Değerler

Din Sosyolojisi Anabilim Dalı, din ve toplum ilişkisi ve bu ilişkiden ortaya çıkan sosyal tezahürlerin sosyolojik yöntemlerle deskriptif bir biçimde incelendiği bir bilim dalıdır. Bu anlamda din sosyolojisinin incelediği temel alan din değil dinin toplumsal düzeydeki tezahürleridir. Din Sosyolojisi dinin diğer sosyal davranışlarla, gruplarla, kurumlarla, sosyal etkileşim süreçleriyle, sosyal ve kültürel değişme ile ilişkisini ve bu ilişkiden doğan sosyal olayları, olguları ve süreçleri sosyolojik bakış açısıyla ele alıp incelemektedir. Bu çerçevede dini sosyal bir fenomen olarak ele alan din sosyolojisinin temel konuları arasında din/dini yaşamın toplum üzerindeki etkileri, toplumun/toplumsal yaşamın din/dini hayat üzerindeki etkileri, dini kurumlar/örgütler, dini yapılanmalar, dini gruplar, dinin toplumsal değişme; modernleşme, küreselleşme, sekülerleşme vb. süreçlerle etkileşimi vb bulunmaktadır.

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde Din Sosyolojisi Anabilim Dalında 1 Profesör ve 1 Araştırma Görevlisi görev yapmakta olup doktora ve yüksek lisans programları ise aktif bir şekilde devam etmektedir.  Anabilim dalı lisans programında “Din Sosyolojisi”, “Medya ve Din” dersleri; yüksek lisans programında “Bilgi Sosyolojisi”, “Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri” “Sosyal Tabakalaşma ve Din” “Kurumlar Sosyolojisi”; doktora programında ise “Çağdaş Sosyal Teori ve Din”, Postmondern Dünyada Din”, “Sekülerleşme ve Din”, “Küreselleşme ve Din” dersleri okutulmaktadır.