18.06.2020 tarih ve 31159 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik”in Yönetim başlıklı 9. maddesinin 2. bendinde “Yükseköğretim kurumunun yönetim kurulu: işletmeyi idare etmek üzere yürütme kurulu oluşturabilir ve yetkilerini uygun gördüğü ölçüde yürütme kuruluna devredebilir. Yürütme kurulu, Yükseköğretim kurumu yönetim kurulu tarafından seçilecek bir rektör yardımcısı, üç öğretim elemanı (dekan ve yüksekokul müdürü de olabilir) ve döner sermaye işletme müdürü olmak üzere beş kişiden oluşur.” hükmü gereği, Üniversite Döner Sermaye Yürütme Kurulu oluşturulmuştur.
Ayrıca; söz konusu yönetmeliğin 9. Maddesinin 2. Bendi “……… yetkilerini uygun gördüğü ölçüde yürütme kuruluna devredebilir” hükmü gereğince döner sermaye iş ve işlemleri ile ilgili kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş Üniversitemiz Yönetim Kuruluna ait aşağıda belirtilen;
-2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58. Maddesi hükümleri (a bendinde belirtilen Yükseköğretim kurumlarında üniversite yönetim kurulunun önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile döner sermaye işletmesi kurulabilir. Kurulacak döner sermaye işletmesinin başlangıç sermayesine ilgili yükseköğretim kurumu bütçesinde bu amaç için ödenek öngörülmek şartıyla katkı sağlanabilir.” hariç)
-Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri,
-Yükseköğretim Kurumları Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri (4. Maddesi “Yükseköğretim kurumları, ilgili yönetim kurulunun önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun onayı, Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının görüşünü alarak döner sermaye işletmesi kurabilirler. Özel yönetmeliklere sermaye limiti, yönetim organları, faaliyet alanları dışında özel hükümler konulamaz.” hariç)
yetkiler Üniversite Döner Sermaye Yürütme Kuruluna devredilmiştir.