Gıda İşleme Bölümü

Bölüm Tanıtımı

GIDA TEKNOLOJİSİ ÖN LİSANS PROGRAMI

Öğrenci Kontenjanı: 40

Puan Türü: YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)

Eğitim Süresi: 2 yıl 

Eğitim Dili: Türkçe

Mezuniyet Unvanı: Gıda Teknikeri

Kazanılan Eğitim Derecesi: Ön Lisans

OSB Yönetim Sistemi: 4 Yarıyıl Teorik ve Uygulama Eğitimi

Program Hakkında Genel Bilgi

Gıda üretim tesislerinde mühendislerden daha fazla uygulama becerisine sahip, teorik ve pratik bilgi ile donatılmış ara insan gücünün veya kendi adına işyeri açıp çalıştırabilecek uzman kişilerin yetiştirilmesini amaçlayan, öğrencilere dört yarıyıl boyunca verdiği teorik ve uygulamalı eğitim ile gelişen teknolojilere uyum sağlayarak eğitimini gerçekleştiren bir ön lisans programıdır.

Programın Kapsamı

Gıda Teknolojisi programı kapsamında öğrencilere, gıdaların bileşimi, işlenmesi, depolanması, kalite kontrolü, hijyen ve sanitasyonu, gıdalarda uygulanan kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizler, ilgili mevzuatlar ve işletme kontrollerinin teorik ve pratik olarak eğitimi verilerek mezuniyetleri sağlanmaktadır.

Öğrenciler, gelişen teknolojilere hakim ve sektörün isteklerine cevap verecek şekilde gıda bilimi hakkında bilgili, üretim aşamasında becerikli, gıda işleme makine ve ekipmanlarını kullanabilecek yetenekte, gıda yönetmeliklerini ve mevzuatlarını uygulayabilecek özellikte, gıda laboratuvarlarında kalite kontrol yapabilecek nitelikte hem teorik hem de pratik bilgi ve beceride yetiştirilir.

Gıda Teknikeri Görev ve Sorumlulukları

Gıda Teknikeri, gıda maddelerinin sağlık prosedürlerine ve ilgili mevzuatlara uygun olarak toplanmasını, depolanmasını, üretilmesini, ambalajlanmasını, taşınmasını ve gıdada oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontaminasyonun önlenmesini sağlamaktan sorumludur. Gıda teknikeri, gerekli analizleri ve işleme sürecini sorumlu amiriyle birlikte idare eden ve yorumlayan ara meslek elemanıdır. 

Gıda teknikerinin sorumlulukları:

  • Gıda işleme ve depolama operasyonlarını değerlendirmek,
  • Üretim sürecine girmeden önce gıdalardan numuneler almak ve numunenin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizlerini yapmak ve analiz sonrası elde edilen verileri sorumlu amiriyle birlikte değerlendirmek,
  • Gıda ile ilgili mevzuatlara uyulduğundan ve kalite standartlarının sağlandığından emin olmak,
  • Tespit edilen sağlığı tehdit edecek durumları ilgili yönetim birimlerine raporlamak,
  • Malzeme veya ürünlerin kalitesini değerlendirmek,
  • Gıda işleme, üretim, kalite kontrol, paketleme, depolama ve dağıtım için yeni yöntemler geliştirmek,
  • Ambalajlı ürünlerin belirlenen şartlara ve özelliklere uygun olmasını sağlamak,
  • Sertlik, mukavemet veya boyutların standartlara uyduğundan emin olmak için şişe, teneke veya diğer gıda ambalajlarını test etmek,
  • Gıda tesisi operatörleri, pazarlama uzmanları ve gıda mühendisleri ile iş birliği içerisinde çalışmak,
  • Gıda mevzuatına hakim olmak ve meydana gelen değişikliklerden haberdar olmak.

Çalışma Olanakları

Bölümden mezun olan öğrencilerimiz gıda sanayiinin her dalında çalışabilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Bakanlık Kontrol Laboratuvarları, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, TÜBİTAK ve TSE laboratuvarları gibi kamu kuruluşlarında ve özel sektöre bağlı gıda endüstrisinde yönetim, üretim ve laboratuvar alanlarında çalışabilmekte ya da kendileri özel işyeri de açabilmektedirler.

Özel sektörde çalışanlar asgari ücretten az olmamak kaydıyla yeteneğine ve işletmenin ücret politikasına göre değişen miktarlarda ücret alırlar. Kamu sektöründe çalışanlar ise lise mezunlarına göre bir üst derece ile göreve başlarlar ve asgari ücretin yaklaşık 2-3 katı civarında ücret almaktadırlar.

Program Kapsamında Alınan Dersler

Program kapsamında birinci ve ikinci yarıyılda Genel Matematik I ve II, Gıda Teknolojisinde Kimyasal Uygulamalar I ve II, Genel Mikrobiyoloji, Laboratuvar Teknikleri I ve II, Hijyen ve Sanitasyon, Gıda Kimyası, Gıda Mikrobiyolojisi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ve II, Türk Dil I ve IIi, Yabancı Dil I ve II dersleri ve dönemlerde iki adet teknik seçmeli ders verilmektedir. Üçüncü ve dördüncü yarıyılda ise; Süt ve Süt analizleri I ve II, Tahıl ve Ürünleri Analizleri I ve II, Et ve Ürünleri Analizleri I ve II, Bitkisel Yağ Teknolojisi, Meyve ve Sebze Ürünleri Analizleri I ve II, Gıda Katkı Maddeleri, Üniversite Seçmeli Ders (ÜSD) I ve II ve dönemlerde iki adet teknik seçmeli ders verilmektedir. Dördüncü dönem sonunda 30 iş günü staj eğitimi vardır.

Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm

“Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji ve Tarımsal Genetik Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.