Amacımız
Atatürk Üniversitesi İnsan Haklarını ve Şiddetle Mücadele Bilincini Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Merkezin Amaçları
a)Özel sektörün sağlıklı hizmet sunumu ve çalışanlarının esenliği bağlamında, hizmet alanlarında insan haklarının ve kişisel/sosyal uyumun güçlenmesini sağlayıcı faaliyetlerde bulunmak.
b)Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal gruplar, şirketler, kurumlar, kuruluşlar ve kişiler arasında yaşanan anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü için çalışmalar yapmak; toplumda yüksek güven kültürünün oluşabilmesi için sosyal arabulucu, insan hakları danışmanı ve şiddetle sivil mücadele formatörü yetiştirmek üzere ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ulusal ve uluslararası düzeyde sertifika programları düzenlemek; ilgili kurumlarla iş birliği içinde olmak.
c)Yerel yönetim ve özel sektör alanlarında hizmet sunanların ve hizmet alanların karşılaşabilecekleri sorunları çatışmaya dönüşmeden barışçıl yollarla çözümleyebilmeleri için, bu alanlarda yeterince konu eğitimli ve sertifikalı sosyal aktör bulunması için çalışmalar yapmak, sosyal arabuluculuk ve pozitif sosyal tutum konularında ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde eğitim/sertifika programlarını hazırlamak/uygulamak.
ç)Kültürler arası, gruplar arası, kişiler arası anlaşmazlık ve çatışma çözüm teorilerinin geliştirilmesi, şiddet öğelerinin azaltılması ve barış kültürünün yaygınlaşması için ihtiyaç duyulan etkin çözüm/uygulama modellerini araştırmak, geliştirmek ve uygulamak.
d)Giderek artan aile içi ve akrabalar arası şiddeti, töre cinayetlerini, ayrımcılığı, sosyal dışlamayı azaltıcı ve önleyici yönde kuramsal ve uygulamalı araştırmalar yapmak, projeler üretmek ve yürütmek.
e )Farklı inanç, düşünce ve kültür grupları arasındaki ilişkilerde, göçle ülkemize gelenlerin sosyal uyumunda, vatandaş-devlet ilişkilerinde güven arttırıcı faaliyetlerde bulunmak; bu ilişkilerin demokratik zeminine yönelik sosyal ve bilimsel çalışmalar yapmak; farklılıklara saygı bilincini güçlendirmek, birlikte yaşama kültürünün inşası ve yüksek güven kültürünün kazanımı açısından bütünleştirici sosyal projeler geliştirmek ve uygulamak.
f)Aile, komşuluk, akrabalık, yardımlaşma, iş birliği, dayanışma, hayırseverlik, merhamet, empati, gönüllülük gibi bireysel ve toplumsal değerleri güçlendirici çalışmalar yapmak.
Merkezin Faaliyet Alanları
a)Ulusal ve uluslararası düzeyde insan hakları, anlaşmazlık çözümü, sosyal arabuluculuk, müzakere becerisi, barış çalışmaları, iletişim becerileri ve benzeri konularda bilimsel araştırmalar yapmak, projeler üretmek/yürütmek; yürütülmekte olan projelere ortak olmak, ulusal ve uluslararası kuruluşlara, gerçek ve tüzel kişilere, hizmet içi eğitim kursları, çalıştaylar, seminerler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sertifika programları düzenlemek, toplumdaki her kesimi, doğrudan ya da uzaktan eğitim yoluyla bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, bu amaçla kurulmuş benzeri merkezlerle iş birliği yapmak.
b)Merkezin amaçları doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarına, insan hakları ve sosyal riskler konulu bilimsel araştırmalar yapmak; projeler hazırlamak, uygulamak ya da yürütülmekte olan projelere katılmak.
c)Üniversitelerin daha güvenli alanlar olması amacıyla, etkin bir öğrenci danışmanlığı sistemi geliştirilebilmesi ve uygulanabilmesi için üniversitelere, örgün, yaygın eğitim-öğretim kurumlarına destek vermek, hizmet modelleri ve projeler üretmek/yürütmek.
ç)Merkezin amaçları doğrultusunda, ilgili literatüre ve saha çalışmalarına dayalı yayın etkinliğinde bulunmak, bilimsel raporlar hazırlamak, çalışma konuları kapsamında ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde akredite başarı belgeleri kazandırmaya yönelik sertifika eğitim programları düzenlemek, danışmanlık hizmetleri vermek.
d)Merkezin çalışma alanlarıyla ilgili konularda ulusal ve uluslararası düzeydeki sorunlara çözüm üretmek için gerekli faaliyetleri planlamak, düzenlemek ve yürütmek.
e)Yürütülmekte olan projelerin özelliğine göre Üniversite dışından ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanı ve uzmanların hizmetlerinden yararlanmak.
f)Merkezin amaçları doğrultusunda diğer çalışmaları yapmak.