Güneş Enerjili Akıllı Geri Dönüşüm Konteynırları ile Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi

2021 yılı 1. Dönem TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında sağlanan mali destek ile yürütülen “Güneş Enerjili Akıllı Geri Dönüşüm Konteynırları ile Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi” projesi kapsamında tasarlanan ve Mühendislik Fakültesi Öğrenci girişine konumlandırılan akıllı geri dönüşüm kutusu Fakülte Dekanımız Prof.Dr. Recep SADELER, Dekan Yardımcımız Prof.Dr. Ahmet Ferhat BİNGÖL, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Süleyman TOY, Aşkale Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Mutlu KUNDAKÇI, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ergün YILDIZ, Prof.Dr. Proje Danışmanı Prof.Dr. Zeynep EREN ve Proje Yürütücüsü Çevre Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Alparslan ÇELEBİ’nin katıldığı tanıtım toplantısı ile Üniversitemiz kampüsünde hizmete sunulmuştur.

Projede tasarlanan güneş enerjili akıllı geri dönüşüm kutusu; enerjisini güneş paneli aracılığı ile kendi üretmekte ve bu enerji ile içine atılan plastik ambalaj atıklarını %90’a varan oranlarda sıkıştırmaktadır. Aynı zamanda doluluk oranını gösteren bir gösterge paneline sahip olan geri dönüşüm kutusu bu özelliği ile de akıllı geri dönüşüm kutusu olarak nitelendirilmektedir. Geri dönüşüm kutusu tasarımında kullanılan motor da dahil birçok ürün atık malzemelerden üretilmiş, diğer kısımlarında kullanılan malzemeler ile tamamen el emeği ile tasarlanan yerli ürünlerden meydana gelmektedir.

Akıllı geri dönüşüm kutusu tasarımı Rektörlüğümüzün sağladığı destekle kampüsümüzde bulunan atık kutularından birine entegre edilmiş ve zaman içerisinde bu tasarımın kampüsteki diğer atık kutularına entegre edilerek yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Akıllı geri dönüşüm kutusu yurtdışında muadilleri ticari olarak 2500-3000 euro arasında bir fiyatla satılmakta olup, proje kapsamında 4000 TL TÜBİTAK proje bütçesi ile yerli olarak üretilebilmektedir.