AtaUni Rocket Team V Dünyada İlk Kez Düzenlenen “Dikey İnişli Roket Yarışması’nda Birincilik Elde Etti

AtaUni Rocket Team V Kurumsal bir üniversite olan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi takımıdır. 2018 yılından bu yana Teknofest Roket Yarışması’nda Atatürk Üniversitesi himayesinde aktif bir şekilde boy gösteren AtaUni Rocket Team, 2022 senesinde dünyanın en prestijli mühendislik yarışmalarından IREC 2022’de finalist olarak yarışmaya hak kazanmıştır. Bu yoğun süreç devam ederken dünyanın ilk dikey inişli roket yarışmasının anonsu üzerine yıllardan süregelen tecrübelerini bu yarışmada da sergilemek adına “AtaUni Rocket Team V” ismiyle Dikey İnişli Roket yarışmasına dahil olmuştur.
Takım makine mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği öğrencilerinden oluşmakla beraber multidisipliner bir çalışma prensibine sahiptir. Takım içerisinde Dr. Öğr. Üyesi Ruhi Yeşildal, Emre Aklan, Muhammed Turgut, Ömer Fatih Dönmez, Kader Genç, Serpil Aydın, Elif Zeynep Sezaver, Bekir Gençalioğlu, Yiğit Serçeoğlu, Fatih Şeker, Görkem Can Öztürk, Ufuk Şahin, Mustafa Akın, Beyza Nur Daşbaşı, Fatma Gül Tortum ve daha birçok yetkin ekip üyesinin yer aldığı kalabalık bir kadrodan oluşmaktadır.
 AtaUni Rocket Team V öncelikli olarak finale giden yolda belirli aralıklarla hazırlanması gereken rapor aşamalarını herhangi bir elenmeye uğramadan başarı ile tamamlamıştır. Takım, rapor aşamalarının tamamlanmasının üzerine hız kaybetmeden dikey iniş misyonunu mümkün kılacak sistemin hazırlıklarına ve araç gövdesinin üretimine başlamıştır. Yarışmanın ilk gününden itibaren yoğun bir şekilde çalışmalarına devam eden takım sıradışı bir tasarım tercih ederek yarışmaya diğer takımlardan daha farklı bir tasarımla katılım göstermiştir. Özgün tasarımı ile dikkatleri üzerine toplayan araç dikey iniş misyonuna daha uygun bir yapıda üretilmiştir. Tüm aşamaları başarılı şekilde tamamlayan AtaUni Rocket Team V, finalist 8 takımla beraber 22-26 Ağustos 2022’de TUBİTAK SAGE yerleşkesinde finalist olarak yarışmıştır.
İlk başlarda takımın ortak kararı üzerine roket şekli yerine uzay aracı geometrisi benimseyerek tasarımı bu karar üzerine geliştiren takım üretim sürecinde defalarca iyileştirmeye gitmiştir. İlk varyasyonu defalarca güncelleyerek hem sistemsel hem de mekanik anlamda nihai aracı ortaya çıkarmıştır. Alışılagelmiş bir roket geometrisinden ziyade misyonu olan bir araç tasarlamak fikriyle yola çıkan takım, aracını, gezegen ya da uydu görevlerinde kullanılan araştırma araçları, rover ve benzeri bileşenleri yüzeye ulaştırma misyonuna sahip bir ulaştırma aracı olarak tasarlamıştır. Aracın söz konusu özgün tasarımı araca kafes yapısından dolayı dayanıklılık, geniş yapısından dolayı ergonomi gibi üstün nitelikler kazandırmıştır. Aracın mekanik üretim sürecinde torna, freze, lazer kesim konstrüksiyon gibi bir çok üretim ve entegrasyon metodu kullanılmış, yoğun bir işçilik sergilenmiştir. Dikey iniş misyonunu gerçekleştirmesi amacıyla tasarlanan itki sistemi matematiksel hesaplamalar, HAD analizleri, çeşitli tasarım uygulamaları, hidrolik ve pnömatik uygulamalar dahilinde geliştirilmiştir. Aracın itki tahrik ve güdüm kontrol davranışı sergilemesini mümkün kılan uçuş bilgisayarı yani aviyonik sistem kurulumu ise çeşitli mikro kontrolcü ve sensör entegrasyonları ile çeşitli elektronik uygulamalar aracılığıyla tamamlanmıştır.
Araca uğruna tasarlandığı konsepte uygun olarak BUG yani Bileşen Ulaştırma Görevcisi adı verilmiştir. Aracın dış görüntüsünün bir böceği andırıyor olmasından dolayı isminde aynı zamanda bir benzetme de yer almaktadır. Süreç boyunca sürekli olarak geliştirmelere tabi tutulan aracın ilk tasarımının altıgen olmasından kaynaklı aracın ilk varyasyonunun ismi BUG-06 olup geliştirilen tasarım sonucu sekizgen yapıya bürünen varyasyonun ismi de BUG-08 olarak güncellenmiştir.
 Yarışmanın saha süreci TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde gerçekleştirilen 10-13 Ağustos tarihinde düzenlenen deneme atışları ile başlamış olup yine aynı alanda 22-26 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilmiş olan yarışma atışları ile son bulmuştur. Takım bu süreç boyunca ciddi öğrenimler elde etmiş olmakla beraber araç üzerindeki iyileştirmeler yarışmanın son gününe dek devam etmiş, atışa saatler kala araç üzerinde önemli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.
Takım yarışma süreci boyunca dahi ciddi boyutta gelişme kaydetmiş olup aynı zamanda çeşitli zorluklarla karşılaşmıtır. Rapor süreçlerinden yarışma sürecine dek çeşitli zorluklar atlatan AtaUni Rocket Team V takımı tam yarışma atışlarını gerçekleştireceği gün esas problem ile karşı karşıya kalmıştır. Yarışma atışlarından hemen önce gerçekleştirdikleri deneme atışında itki sistemini tetikleyecek olan uçuş bilgisayarının yanması sebebiyle 7,5 metreden bırakılan araç itkisiz bir şekilde yere çakılmış, aracın bazı kısımlarında ciddi hasar meydana gelmiştir. Hızlı bir şekilde aracı çalışma alanına taşıyan takım yanlarında getirmiş oldukları nihai aracın bir önceki sürümü olan BUG-06’nın parçalarını demonte ederek, elde ettikleri parçalarla yarışma aracı BUG-08’i onarıp tekrar yarışabilir hale getirmişlerdir.
 Bu zorlu yarışma sürecini başarıyla tamamlayarak Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde yer alma hakkı kazanan takım festivalde gerçekleştirilen birincilik elde etti. Yarışmaya katılım sağlayan 108 takım arasından şampiyon olan AtaUni Rocket Team V takımına ödülleri 3 Eylül 2022 tarihinde Samsun’da düzenlenen Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi. Desteklerinden dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne, Mühendislik Fakültesi dekanlığına teşekkürlerimizi iletiyoruz.