Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi Hakkında

Atatürk Üniversitesi bölgesel ve ulusal düzeyde sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunabilen, analiz ve sentez yapabilen, öğrendiğini uygulayabilen, iletişim, takım çalışması ve liderlik becerilerine sahip mezunları ve sorun çözebilen, uluslararası düzeyde bilgi ve teknoloji üreten, öğretme ve öğrenme coşkusuna sahip çalışanları ile ürettiği bilgi ve hizmeti toplumun yararına sunmayı görev olarak benimsemiştir. Bunun yanı sıra emeğe ve liyakat, ulusal ve evrensel değerlere bağlılık, insan haklarına ve düşünce farklılıklarına saygı, toplumsal ve kültürel duyarlılık, Atatürk Üniversitesi’nin benimsediği ve önem verdiği temel ilke ve değerler arasında yer almaktadır.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan 5. incisi ‘toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek’tir. Amacı  ‘Üniversitedeki ilgili birimlerle işbirliği içinde kadının sağlık, hukuk, eğitim ve toplumsal alandaki sorunlarını belirlemek, konuşulur ve tartışılır hale getirmek, konu hakkında bilimsel veri elde edebilecek girişimlerde bulunmak, konuyla ilgili sorunların çözümüne yönelik faaliyetler planlamak, Üniversite içindeki ve dışındaki ilgili platformlarda kadın sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapmak’ olan Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni 2012 yılında kurarak bu amaca ulaşmayı hedeflemiştir. 2017 yılında ‘Atatürk Üniversitesi Cinsiyet Ayrımcılığı, Cinsel Taciz Ve Şiddete Karşı Politika Belgesi’ ni kabul etmiştir. 2021 yılında ise bu politika belgesi  ‘Atatürk Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikasi Tutum Belgesi’olarak güncellenmiştir.  Bu politika belgesinin gereği olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği birimi oluşturulmuştur. Ayrıca 2020 yılında Atatürk Üniversitesi Kadının Güçlenmesini Destekleme Politika Belgesi’ni onaylayarak kadının güçlenmesini engellemeye yönelik eylem, tutum ve davranışların görmezden gelinmeyeceğini ve yaptırım mekanizmalarının devreye girmesi için gereken her türlü tedbirin alınacağını taahhüt eder.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi Üyeleri: Başkan: Prof. Dr. Ayşe Bayrakçeken YURTCAN, Prof. Dr. Nuray KARACA, Prof. Dr. Reva Balcı AKPINAR, Doç. Dr. Seher ERGÜNEY, Doç. Dr. Elif Küçük DURUR, Doç. Dr. Hatice Kübra Ercoşkun ŞENOL, Doç. Dr. Abdülkadir ATİK, Doç. Dr. Selda Örs CIRIK, Doç. Dr. Yeliz Biber VANGÖLÜ, Öğr. Gör. Pınar UÇAK. Öğr. Gör. Kevser Aktaş KURUÇAY.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kaynaklı sorunlarınız için