Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı

Misyon, Vizyon ve Temel Değerler

Fakültemiz Arap Dili ve Belagati Anabilim dalında, hazırlık sınıflarında modern dil öğretim yöntemleriyle Arapça öğretilmeye çalışılmaktadır. Arapça öğretimi dijital destekli, akıllı tahta uyumlu interaktif öğretim setleriyle alanında uzman yerli ve yabancı öğretim elemanlarıyla gerçekleştirilmektedir. Hazırlık sınıflarına devam eden ve çalışan bir öğrenci sene sonu itibarıyla dört temel dil becerisini kazanabilmektedir.

Başta Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i şerifler olmak üzere İslam dininin temel kaynaklarını doğrudan anlayabilmek için Arapça’nın çok iyi düzeyde öğrenilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda öğrenicilerin Arapça’nın edebiyat gramer ve belagat ilimlerini öğrenmeleri ve öğrendiklerini söylem ve metin yorumlamada kullanabilmeleri önemli bir husustur. Bu ilimlerin öğrenilmesi Arap dili ve belagati anabilim dalında lisans ve lisansüstü programlarda gerçekleşmektedir.

Anabilim dalı lisans ve lisansüstü programlarında “Arapça Okuma Anlama”, “Arapça Metin Çeviri”, “Arapça Cümle bilgisi”, “Arapça Kelime Bilgisi”, “Arapça Sözlü Anlatım”, “Arapça Yazılı Anlatım “, “Arap Dili Fonetiği”, “Arap Dili ve Belagati”, “Arapça-Türkçe Tercüme”, “Türkçe-Arapça Tercüme”, “Basın Arapçası”, “Arapça Klasik Metinler”, “Arapça Modern Metinler”, “Arapça Yüksek Gramer” gibi dersler verilmektedir. Bu derslerde hem klasik hem de modern Arapça metinleri çözümleme, anlama ve karşılaştırma becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Bunun yanısıra Dini İlimlerin Arapça temel kaynaklarından azami düzeyde yararlanılması hedeflenmekte ve bu kaynakların günümüz modern kaynaklarıyla sentezlenmesi de amaçlanmaktadır. Bu bağlamda diğer anabilim dallarıyla koordineli bir şekilde araştırmalar ve lisansüstü tez çalışmaları yapılmaktadır. Arap Dili ve Belagati Anabilim dalınca açılan lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri ile Türkiye’de İlahiyat/İslami İlimler alanında Arap Dili ve Belagati dalında nitelikli araştırmacılar yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Fakültemiz bünyesinde bulunan Arapça İlahiyat Programı Dil Eğitimi Sınıfı, Üniversitemizin başlatmış olduğu Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi doğrultusunda, eğitimde mükemmelliyet anlayışımız çerçevesinde öğrencilerimiz için kurulmuş olup; %100 Arapça dersleri, dinleme, konuşma ve interaktif söyleşiler için kullanılmaktadır.