Felsefe Tarihi Anabilim Dalı

Misyon, Vizyon ve Temel Değerler

Ülkemizdeki üniversitelerin sosyal bilimler üzerine eğitim veren İlahiyat, Edebiyat, Beşeri Bilimler, İnsan ve Toplum Bilimleri ve bir de Eğitim Fakültelerinde Felsefe bölümleri bulunmaktadır. En ciddi felsefe öğretimi ve eğitiminin verildiği bölümlerin başında da İlahiyat fakültelerinin Felsefe ve Din Bilimleri Bölümleri gelmektedir ve bunlardan biri de Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi FDB’dir.

Hiç kuşku yok ki felsefe öğretiminin en temel derslerinden biri Felsefe Tarihi’dir. Bölümümüz Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı bünyesinde lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere üç programda dersler verilmektedir. Lisans programının öncelikli amaçlarından biri, öğrencilere düşünce tarihi ve filozofları tanıtmak ve öğretmektir. Öğrencilerimizin düşünce tarihinin çeşitli dönemlerini öğrenmeleri ve diğer derslerinde de bu düşünce sistemlerine müracaat edebilmeleri; sorgulayan, eleştiren ve yeni fikirler üretebilen bir düşünce yapısına ulaştırılabilmeleri hedeflenmektedir. Sonraki dönemlerde okutulan İslam Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Din Felsefesi, Günümüz Felsefe Akımları gibi derslere daha çabuk intibak etmeleri de göz önünde bulundurulmaktadır.

Yüksek Lisans programında öğrencilere aksiyoloji, ontoloji ve epistemoloji konularında derinlikli bilgi verilmekte, filozofların eserleri okutulup analiz edilmektedir.

Doktora programında ise bir adım daha ileri gidilerek felsefe-bilim, felsefe-din, felsefe-sanat konularında mukayeseli dersler anlatılmakta ve tez çalışmaları da bu çerçevede yaptırılmaktadır. Bu tarz bir müfredatla, insanlığın varoluş, kültür, ahlak, varlık, din, sanat ve estetikle ilgili karşılaştığı her türlü problem için çözüm arayışında bulunmayı öğrencilerimize kavratmayı amaçlamaktayız.