Kelam Anabilim Dalı

Misyon, Vizyon ve Temel Değerler

Kelâm; Allah Teâlâ’nın zatını, özsel niteliklerini ve diğer varlıklarla ilişkisini konu edinen bir ilimdir. Bu bağlamda Kelâm, hem İslam vahyinin içerikleri doğrultusunda hem de rasyonel düzlemde Allah’ın bir fiili olan evreni anlamlandırmayı amaçlar. Ayrıca Allah’ın zatı ve sıfatlarını ifade eden “Ulûhiyet”, Allah’ın insanlarla iletişim yollarından biri olan “Nübüvvet” ve öldükten sonraki yaşam anlamına gelen “Meâd” konularında doğru, denetlenebilir ve paylaşılabilir bilgiler verme çabasını ifade eden bir ilim olarak temayüz etmektedir.

 Bunun yanı sıra Kelâm, var olduğu andan itibaren kesin delillerden hareketle İslam inanç esaslarını savunan ve bunlarla ilgili şüpheleri ortadan kaldırmaya çalışan bir ilim olarak da kendini göstermektedir. İnsan fiilleri inanç, eylem ve ahlâk olarak ayrılacak olduğunda; Allah ve evren hakkındaki düşünceleri doğruluk ve geçerlilik bağlamında değerlendiren Kelâm ilmi, insanın inanç yönünü ifade etmektedir.

Mevcut müfredat çerçevesinde Fakültemizde Kelâm, Lisans düzeyinde zorunlu olarak “İslam İnanç Esasları”, “Kelâm Tarihi”, “Sistematik Kelâm”  ve seçmeli olarak “Günümüz Kelâm Problemleri” ve “Kelâmda Yeni Tetkikler” adlarıyla okutulmaktadır. İslam İnanç Esasları dersinde iman esaslarının ve bu esaslara ilişkin konuların öğretilmesi ve açıklanması yanında iman esasları anlayışları ve bu anlayışların iman esaslarına yansıması hakkında bilgi verilmektedir. Kelâm Tarihi dersi, kelâm ilminin ortaya çıkışını, tanımını, doğuşuna etki eden nedenleri ve tarihi evrelerini inceleyerek kavratmayı amaçlamaktadır. Ayrıca mezheplerin oluşumuna etki eden faktörleri ele alarak Ehli-Sünnet, Mu’tezile, Haricilik ve Şiilik, gibi temel kelâmi ekollerin oluşumu ve başlıca görüşleri hakkında genel değerlendirmelerde bulunur. Sistematik Kelâm dersinde, klasik kelâm konuları Mutezile, Eş’ârî ve Maturidî Kelâm sistemleri temelinde karşılaştırmalı olarak verilmektedir. Kelâmda Yeni Tetkikler dersinde Yeni ilmi kelam anlayışı ve arayışlarından bahsedilmektedir. Bu bağlamda gelişen yenidünya şartları muvacehesinde İslami ilimlerdeki yeni arayışların tespit edilmesi, bölgesel ve küresel düzeyde insanlığın inanç problemlerini çözme yolunda doğan yeni ihtiyaçları karşılamak üzere geleneksel kelâm düşüncesine ilaveten modern bir kelâm anlayışının da öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır. Günümüz Kelâm Problemleri dersinde ise öğrencinin Ateizm, Deizm, Kader, Özgürlük, Reenkarnasyon, Satanizm, Kök Hücre, Din-Bilim İlişkisi, Din-Siyaset İlişkisi gibi günümüzde itikadî açıdan problem teşkil eden konular hakkında fikir sahibi olması ve bunların cevap ve çözümleri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.