Sanat Tarihi

TARİHÇE

1975-76 öğretim yılında 65 öğrenci ve 5 kişilik öğretim elemanı kadrosu (Dr. Fahri Işık, Dr. Tomris Bakır, Dr. Abdullah Yaylalı, Dr. Hayat Erkanal ve Dr. Güven Bakır) Edebiyat Fakültesi bünyesinde Arkeoloji Bölümü adıyla kurulmuştur. 1976 yılında Doç. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal’ın önerisi üzerine Sanat Tarihi Bölümü, 1977-78 öğretim yılında Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, Dr. Zafer Bayburtluoğlu ve Arş. Gör. Selçuk Mülayim ’den oluşan öğretim kadrosu ile eğitim ve öğretime geçmiştir. 1978’de Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal ’ın fakültemizden ayrılmasından sonra bölüm başkanlığı Doç. Dr. Fahri Işık tarafından devam ettirilmiştir. 2547 sayılı Yök yasası ile ayrı ayrı çalışma sahalarında faaliyet gösteren bu iki bölüm, “Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü” adı altında birleştirilmiştir. 23.12.1982 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü bünyesinde, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı ile Sanat Tarihi Anabilim Dalı olarak açılmıştır. 1999 yılına kadar “Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü” içerisinde Anabilim Dalı, bu tarihten sonra da,  Sanat Tarihi Bölümü olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

2022 yılında 2 yıllığına FEDEK tarafından akredite edilen bölümümüz içerisindeki eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma süreçleri “Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi” hedefleri ve “FEDEK” çıktıları doğrultusunda titizlikle yürütülmektedir.

Bölümümüzde; Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Prof. Dr. Zafer Bayburtluoğlu, Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Arş. Gör. Hasan Kartal, Öğr. Gör. Mimar Sebahat Çevik, Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Prof. Dr. Kasım İnce, Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan, Prof. Dr. Mehmet Yavuz, Doç. Dr. Sami Bayraktar, Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan, Prof. Dr. Şerife Tali, Doç. Dr. Sahure Çınar, Doç. Dr. Ahmet Yavuz Yılmaz, Doç. Dr. Rahşan Toptaş, Dr. Öğr Üyesi Raziye Çiğdem Ünal, Doç. Dr. Muhammet Lütfü Kındığılı, Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş kuruluş tarihten itibaren farklı zaman dilimlerinde görev yapmış, akademik açıdan güçlü ve yetkin olmasına katkı sağlamışlardır.

Başlangıçtan beri Bölüm mezunları özellikle Sanat Tarihi’nin kurumsallaşmasında farklı birimlerde görev alarak Ülkemizin kültür Varlıklarının korunması ve tanıtılmasında görev almış ve almaya devam etmektedirler. Bu sürecin sonucu olarak bu gün ülkemizin birçok müzesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün birimlerinde, Kültür Varlıklarını Koruma Kurullarında, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde Sanat Tarihi uzmanları olarak görev yapmaktadırlar.

MİSYON

Başta Türk-İslam sanatları olmak üzere, İslam Öncesi Türk Sanatı, Erken ve Ortaçağ İslam Sanatları, Anadolu Selçuklu Sanatı, Osmanlı Sanatı, Avrupa ve Bizans Sanatı alanlarında geçmişten bugüne kadar ortaya konulmuş kültür varlıklarını geçmiş ile yeni nesiller arasında bir köprü vazifesi görmek üzere tanımlamak ve değerlendirmek bölümümüzün temel misyonunu teşkil etmektedir.

Sanat Tarihi Bölümü; evrensel insanlık değerlerini ve anlayışlarını benimsemiş, donanımlı,  üretken, katılımcı, araştırma ve problem çözme yeteneğine sahip, kendisi ve çevresiyle uyumlu,  ahlaki değerlere saygılı, devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan bir gençliğin yetişmesini, amaç edinmiş bir bölümdür.  Sanatsal ve kültürel bilgi ve değerler ile donanmış duyarlı ve yetkin öğrenciler yetiştirmek, bunu yaparken Türk kültürünün kaynaklarını araştırmak;  kültür varlıklarını bağlantıları içinde ele alarak, bunların inceleme yöntemlerini geliştirmek; yapılan inceleme sonuçlarını Sanat Tarihi Metodolojisi içinde değerlendirebilmektir. 

Lisansüstü misyonumuz, Yüksek Lisans ve Doktora programına devam edebilecek nitelikte ve sayıda bilim uzmanı öğrenciler yetiştirmek, nitelikli öğretim elemanları ile bilim üreten, ürettiği bilimi ve birikimi insanlık yararına kullanan, uluslararası standartları yakalama gayreti içinde evrensel çalışmalara katkıda bulunabilmektir. Türkiye’de Sanat Tarihi araştırmalarını, disiplinini uluslararası ortama taşımak ve bilimsel gelişmelere açık araştırmacı yetiştirerek, bilgi birikimi ve tecrübelerini gelecek nesillere objektif bir şekilde aktarmayı amaç edinmiştir.

VİZYON

Bölümümüzün uluslararası düzeyde özdeşleri ile paydaş duruma gelmesi, eğitim kalitesinin çağdaş bilgi teknolojileri ile güncellenerek yükseltilmesi başlıca hedefler arasındadır.  Bu hedefler doğrultusunda, Uluslararası ölçütlerde bilgi üretilmesi, Türk kültürünün evrensel kültür içindeki yerini belirleyen ve ön plana çıkmasını sağlayan, bilgi üreten, akademik anlamda, tarihi bugünle buluşturup toplumsal gelişme sürecini inceleyen; dinamik hedefleri olan, Sanat Tarihi misyonunu yerine getirmede tüm sosyal bilimlerden ve kaynaklardan yararlanabilen bir bölüm olmaktır.

EĞİTİM AMAÇLARI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün birimlerinde, Milli Saraylarlar’da, Kültür Varlıklarını Koruma Kurullarında, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde, Ayrıca Belediyeler bünyesinde KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Büroları) Sanat Tarihçisi olarak görev yapabilirler. Bununla birlikte kamu veya özel kuruluşlarda; Sanat Tarihiçisi, Bilir Kişi ve Turizm Rehberi olarak  da çalışabilmektedirler.

entr