Tasavvuf Anabilim Dalı

Misyon, Vizyon ve Temel Değerler

Tasavvuf Anabilim Dalında; tasavvuf tarihi ve felsefesi ile alakalı olan temel eserleri tanıma, tasavvufî düşünce ve tasavvuf tarihinin gelişim süreci, tasavvufun konusu, gayesi, hedefleri, temel kavramları, mutasavvıfların varlık, bilgi ve değer anlayışları, tasavvufun diğer İslâmî disiplinlerle olan ilişkisi, tasavvufî müesseseler ve tasavvufun topluma katkılarını anlama ve yorumlama amacıyla lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir.

Bir ilmî disiplin olarak tasavvufun tarifi, konusu, gayesi, metodu ve kaynakları,

Tasavvuf tarihi ve felsefesi ile alakalı temel eserlerin ve kavramların tanıtımı,

Tasavvufun kurumsal müesseseleri olarak tarikatlar,

Varlık ve bilgi anlayışı ile öne çıkan örnek sûfî şahsiyetler,

Tasavvufun Türk-İslam medeniyetine katkıları vb konular ele alınır.

Tasavvuf Ana Bilim dalında verilen derslerle öğrencilerin; Bir ilmî disiplin olarak tasavvufu temel kaynaklarından hareketle öğrenme, teorik düşünce ve pratiklerini kavrama, tasavvufî düşüncenin fert ve topluma bakışını yorumlama ve öğrencilerin toplumda karşılaşabilecekleri soru ve sorunları tartışıp  yorumlayabilmeleri hedeflenmektedir. “Tasavvuf I”, Tasavvuf II”, “Günümüz Tasavvuf Problemleri” gibi dersler okutulmaktadır.