Tıbbi Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi

“DOĞADAN FİNCANA: TIBBİ ÇAYLAR” KONULU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ

“DOĞADAN FİNCANA: TIBBİ ÇAYLAR” KONULU TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ İLE HALK TIBBİ ÇAYLAR KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ.

Atatürk Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi ve Eczacılık Fakültesi işbirliği ile hazırlanan “Doğadan fincana: Tıbbi Çaylar” projesi kapsamında 12 Temmuz 2021 saat 15.00’de üniversite kampüsünde açılan stand ile halk tıbbi çaylar konusunda bilgilendirildi.  Merkez Müdürü Prof.Dr. Zühal GÜVENALP danışmanlığında yürütülen ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından desteklenen projede Eczacılık Fakültesi öğrencileri Rumeysa Çetin, Beyzacan Ebrar Güven, Ayşe Abacı, Furkan Kılınboz, Beyzanur Akyüz, Alperen Türk Akım, Fatih Pekdemir, Ayşenur Özçelik, Zehra Ayan, Berna Akgül, Alperen Canbolat ve Meryem Aktaş görev aldı. Bu projede günlük rahatsızlıklar olarak adlandırılan soğuk algınlığı, hazımsızlık, uykusuzluk vb. hallerin giderilmesinde tedavi edici özelliğe sahip etkin madde içeren bitki ve bitki parçalarından hazırlanan, hastalıklardan koruyucu, tedavi edici ve tedaviyi destekleyici olarak kullanılan tıbbi çayların kullanımı hakkında halkın bilinçlendirilmesi amaçlandı.

İnsan vücudunun sağlıklı işlevini sürdürebilmesi için gerekli temel öğeleri bulunduran en önemli kaynaklardan birinin bitkiler olduğunu, bu bitkilerden lezzeti ve yapısı gıda olarak kullanılmaya uygun olmayanlar için en uygun uygulama şeklinin çay hazırlamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zühal GÜVENALP bitkilerin çay olarak uygulanmasının en eski ve en basit ilaç şekli olduğunu ifade etti. Merkez müdürü sözlerine “Bitki çaylarını gösterdiği yararlardan dolayı mucize olarak tanımlamak yanlıştır. Yararları, içerisinde bulunan fitokimyasal bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla kullanım sıklıkları ve kullanım süreleri önemlidir. Bütün bunlar dikkate alındığında tıbbi bitkiler, droglar ve fitoterapötikler konusunda eğitim alan tek meslek grubunun eczacılık olduğu unutulmamalı ve tıbbi çaylar eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır.” şeklinde devam etti. “Gerçekleştirdiğimiz proje ile bu konuyu halkın dikkatine sunmak istedik.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bilgilendirme esnasında halka, aromatik bitkilerden hazırlanan tıbbi çay ikram edildi.