Türk Din Musikisi Anabilim Dalı

Misyon, Vizyon ve Temel Değerler

Öğrencilerin dinî mûsikî eğitimi belli bir program dahilinde yürütülerek, öğrencilere mûsikî dalında genel bir kültürün ve de birikimin anlaşılır bir şekilde verilmesi yolunda çalışmalar sürdürülmektedir. Mûsikî dersleri dersliklerde ve bu ders için özel açılan Türk Din Mûsikîsi salonunda verilmektedir.

Dinî mûsikîye dair tüm formların, amelî ve nazarî yönlerden kapsamlı olarak çalışılacağı; “Kuran tilâveti, ezan, kamet ve ilahi” gibi bilinen formlarda yapılacak makam çalışmalarının yanında, “temcîd, tevşîh, şuğul, na’t, mevlid ve durak” gibi unutulmaya yüz tutan toplamda 36 adet formun çalışılarak kültürümüzün korunmasına ve gelişimine katkı sağlanacaktır. Erzurum’da başta Halk Müziği olmak üzere Sanat Müziği ve popüler müziklerin revaçta oluşu; buna rağmen Dinî Mûsikî’nin mevcudiyetinin çok az oluşu, alandaki çalışmaları gerekli kılmıştır. Başta İlahiyat öğrencilerine olmak üzere, Diyanet, MEB ve de Erzurum ilinden çeşitli kesimlere de hitâbını kapsayan çalışmaların bu fakültede yürütülerek şehrin “Dinî Mûsikî’ye” dair ihtiyacı akademik anlamda giderilmeye çalışılacaktır. Ayrıca alanda, Türk Din Mûsikîsi sahasının kültürü, tarihi, geleneği, temel nitelikleri ve dindeki yeri; İslâm öncesi ve İslâm sonrası mûsikîmizin Türk medeniyetindeki rolü, Türklerin mûsikî teorisi ve pratiği açısından ortaya koyduğu kaynak eserler ve alanda eser bestelemiş önemli şahsiyetlerin hayatları; Türk mûsikîsinin saz ve söz formları da incelenmektedir.

Erzurum ilinde, “doğrudan dinî mûsikî adına” hem literatür hem de icrâ anlamında kapsamlı bir kurum ve çalışma alanının olmayışı nedeniyle; alanın kültür birikimini ortaya çıkarmak ve bu anlamda da başta Erzurum olmak üzere ülkemize nitelikli eleman yetiştirmek başlıca gayemizdir. Ayrıca “Dînî Mûsikî’ye ait tüm formların, hem nazarî hem de amelî çalışmalarla Erzurum’a tanıtılması ve de sevdirilmesini hedeflemekteyiz. Gerçekleştirilen etkileşimin Atatürk Üniversitesi İlahiyat fakültesindeki dikey derinleşmenin, yeterliklerinin geliştirilmesi amaçlanan Fakülte öğrencileri aracılığıyla toplumsal düzleme yayılması sağlanacaktır. Sanatsal ve akademik çalışmalarla temsil etmeye çalıştığımız dinî mûsikî sahasının ahlâkını, kültürünü, medeniyetini ve de ideolojisini yaşamak ve yaşatmak gibi hedeflerimiz bulunmaktadır.

İlâhiyat Fakültesi öğrencilerine yönelik yapacağımız çalışmalar :

Makam dersleri. (Kurân-ı Kerîm tilâveti, ezân, kamet, tesbîhât gibi formlarla beraber nota ve solfej çalışmaları)