Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı

Misyon, Vizyon ve Temel Değerler

Türk İslam Edebiyatı anabilim dalı ve bu bilim dalı bünyesinde “Türk İslam Edebiyatı (2 kredi)”, “Osmanlı Türkçesi (2 kradi)” ve “Farsça (2 kredi)” zorunlu; “Türk Tasavvuf Edebiyatı (2 kredi)”, “Paleografi-Epigrafi (2 kredi)” ve “Farsça Edebi Metinler (2 kredi)” dersleri seçmeli olarak okutulmaktadır. Ayrıca Arapça İlahiyat Programında 2 kredilik “Türk İslam Edebiyatı” dersi ile İLİTAM programında “Osmanlı Türkçesi” dersi bu ana bilim dalı tarafından yürütülmektedir. Türk İslam Edebiyatı anabilim dalında Yüksek lisans ve Doktora düzeyinde eğitim de verilmektedir.

Türklerin İslam’ı kabulünden sonra İslam etkisinde vücut bulan ve gelişme gösterdiği Halk edebiyatı, Dini Tasavvufi Türk edebiyatı, Divan edebiyatı mecrasında eser vermiş sanatkarları ve eserlerini kaybolmaktan ve unutulmaktan kurtarmak ve kültür kodlarımızın şifrelerini taşıyan bu eserleri ve sanatkarları geleceğe taşımak adına faaliyetler yapmaktır.

Öğretim faaliyetimiz, İslam’ın kabulüyle başlayıp günümüze kadar devam eden Türk İslam edebiyatı ürünlerini ve sanatçılarını öğrencilerimize tanıtmak ve mümkün olabilecek en iyi düzeyde bilgi, beceri ve donanımla yetişmelerini sağlamaktır. Bu sanatkârlar ve eserlerini tarihi bir malumat alanı olmaktan çıkarıp tarihte icra ettikleri fonksiyonları, toplum değerlerini inşa etmedeki rolleri ve günümüz dünyasına katkı ve yansımalarını öğrenmek ve araştırmaktır.