Sınavda adaylardan; “Müziksel İşitme-Yineleme”, “Müziksel Söyleme” ve “Müziksel Çalma” becerilerini sergilemeleri istenir.
Müziksel İşitme-Yineleme Sınavı
Müzik Öğretmenliği Programı sınavında aşağıdaki boyutlar ölçülüp değerlendirilecektir.
1) İki Ses İşitme : 4 adet iki ses.
2) Üç Ses İşitme : 2 adet üç ses
3) Dört Ses İşitme : 2 adet dört ses
4) Ezgi İşitme : İkişer motiften (4 göze) oluşan tonal ve makamsal iki (2) ezgi.
5) Ritim İşitme : İkişer motiften (4 göze) oluşan bir (1) ritim cümlesi.
Bu kriterler 40 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Müziksel Söyleme Sınavı
Bu sınavda adayın, sesini kullanmaya ilişkin özellikleri ve becerileri ölçülür. Müziksel söyleme sınavında tüm adaylar İstiklâl Marşı’nı doğru ve temiz bir sesle ve anlaşılır bir Türkçe ile söyleyeceklerdir. Sınav için hazırlanacak ikinci eser (parça) sözleri Türkçe olmak kaydı ile adaylar tarafından seçilecektir. Bu sınavda adayların, ses özellikleri ile belirlenen parçalar çerçevesinde, seslerini kullanabilme yetenekleri ölçülecektir.
Adayların bu sınavda Müziksel Söyleme becerileri puanlanırken “Sağlıklı sese sahip olma”, “Sesin tınısı, gürlüğü ve genişliği”, “Doğru ve temiz söyleme”, “Konuşmada anlaşılırlık”, “Müziksel duyarlılık” kriterleri dikkate alınıp, bu kriterler 30 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Müziksel Çalma Sınavı
Müziksel çalma sınavında adaylar, kendilerinin hazırlamış oldukları bir parçayı çalacaklardır. Sınava girmeden önce sınavda çalacakları piyano, dışındaki çalgıları beraberlerinde getireceklerdir. Bir aday sınavda yalnız bir çalgıyı çalabilecektir. Vurmalı ve programlanabilir sazlarla sınava
girilemeyecektir. Adayların bu sınavda Müziksel Çalmaya yönelik özellikleri ve çalma becerileri puanlanırken şu kriterler dikkate alınacaktır. “Doğru ve temiz çalma”, “Teknik düzey”, “Müziksel yorum”, “Eserin düzeyi” kriterleri dikkate alınıp, bu kriterler 30 puan üzerinden değerlendirilecektir.
ÖZEL YETENEK SINAV PUANI (ÖYSP) DAĞILIMI
(Müziksel İşitme-Yineleme, Müziksel Söyleme, Müziksel Çalma Sınavında Ölçülecek Boyutlar ve Puanlar)
İki Ses İşitme (4×2=8), Üç Ses İşitme (2×2=4), Dört Ses İşitme (2×2=4), Ezgi İşitme (8×2=16), Ritim İşitme (4×2=8), Müziksel Söyleme (30), Müziksel Çalma (30) Toplam Puan = 100
Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP) 50 puanın aşağısında olan adaylar (engelli adaylar dahil)
değerlendirmeye alınmayacaktır.
Yeterliliklerin sertifikalandırılması ve diploma
Kurum, diploma ve diğer belgelerin düzenlenmesini Atatürk Üniversitesi’nin ilgili yönergesine göre uygulamaktadır. 240 AKTS + En az 4,00 üzerinden 2,00 ortalama bir öğrencinin mezun olabilmesi için gereklidir. Öğrencilerin mezuniyetleri Öğrenci Bilgi Sisteminde yer alan tabloya göre denetlenir, transkriptleri tek tek incelenerek eksik derslerinin olup olmadığına bakılır. Kurumda, mezuniyet için bütün koşullarını yerine getirerek mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere “Lisans Diploması” düzenlenir. Diplomanın ön yüzünde öğrencinin doğum tarihi, doğum yeri, adı ve soyadı\ kurum adı, mezuniyet tarihi, diploma numarası\ diplomayı onaylayanların adı, soyadı, unvanı, imzası bulunur. Diplomanın arka yüzünde ise T.C. kimlik numarası ya da yabancı uyruklular için pasaport numarası, okul numarası, anne ve baba adı, öğrenci işleri dairesi başkanı imzası vardır. Diploma ve geçici mezuniyet belgesindeki bilgiler, mezuniyet tarihi esas alınarak yazılır. Diplomalara fotoğraf yapıştırılmaz, mezuniyet ortalaması belirtilmez. Diploma eki, kayıtlı oldukları programları başarıyla tamamlayan öğrencilere diploma ile birlikte verilen bir belgedir. Diploma Ekinde mezuniyet tarihi, diploma numarası, alınan derecenin düzeyi, not durum (transkript) bilgileri ve ulusal eğitim sistemi hakkında bilgiler yer alır. Diploma ekinin öğrenci ve kurumlara sunduğu kazanımlar arasında Yükseköğretimde saydamlığı sağlaması, diploma gibi eğitim belgelerinin süratle dikkate alınması, hareketliliği kolaylaştırması; yaşam boyu eğitimi ulaşılabilir kılması gibi hususlar vardır. Aynı zamanda sahip olunan diploma ve beceriler hakkında âdil, güvenilir ve yetkin bilgi verir. Diploma eki, diplomanın akademik ve profesyonel anlamda tanınmasını kolaylaştırır, ancak diplomanın yerini alamaz ve uluslararası akademik tanınırlığı garanti etmez. Diploma eki, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanı tarafından imzalanır.
Kısa Vadeli Hedefler
*Müzik eğitimi ve ilgili alanlara yönelik sorunlar için farklı disiplinlerin katılımının sağlandığı, alternatif çözüm öneri paketleri hazırlamak ve bilimsel çözümler üretmek.
*Öğrencileri ulusal ve uluslararası estetik kriterlere sahip çalışmalara yönlendirmek.
*Müzik eğitimi ile ilgili alanlarda ortaya çıkan ürünlerini ölçme ve değerlendirme kriterlerini belirlemek.
Orta Vadeli Hedefler
*Müzik eğitimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog için de ortak çalışmalar yapmak.
*Sanat, kültür ve eğitim konuların da resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak ve projeler geliştirmek.
Uzun Vadeli Hedefler
*Müzik eğitimine yönelik ilke, strateji, model ve çözüm önerileri geliştirmek.
*Müzik eğitimine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde kongre, sempozyum, çalıştay, konferans, panel, seminer, söyleşi, kurs, ,anma günleri gibi bilimsel toplantı ve faaliyetler düzenlemek.