Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi
Previous slide
Next slide

Haberler / Duyurular

Günümüzün hızlı gelişen dünyasında çocuklara bitki sevgisini aşılamak her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Teknoloji ve beton ormanlarıyla çevrili olarak büyüdükçe, doğayla yeniden bağlantı kurmaları ve bitkilerin hayatımızdaki önemini anlamaları hayati önem taşımaktadır. Bunu başarmanın bir yolu çocukları tohum ekmeye ve onların büyümelerini izlemeye teşvik etmektir. Onları sürece dahil ederek sadece çevreyi öğrenmekle kalmayacaklar, aynı zamanda çevreye karşı sorumluluk duygusu da geliştireceklerdir.

 “Bir Çocuk, Bir Çiçek, Bir Umut” Projesi kapsamda Şükrüpaşa Şehit Kadir Kayveni İlkokulu bünyesinde bulunan Anaokulu Öğrencilerine teorik olarak saksıda yetişen bitki türleri hakkında bilgi verildi. Evdeki bitkilerle nasıl ilgilenecekleri, bitkilerin nasıl sulandığı, güneş ışığına ihtiyaç duydukları ve nasıl budandıkları anlatıldı. Okul bahçesinde çocuklarla birlikte fidelerin dikileceği saksılar için toprak karışımı hazırlandı ve çocuklara toprak karışımının nasıl olacağı uygulamalı olarak gösterildi.

Kendi diktikleri fideleri evlerine götüren çocuklar oldukça güzel ve verimli bir gün geçirdiler.

Aziziye Yavuz Selim Mesleki Teknik Anadolu Lisesi; Teknik Tarım ve Mesleki Tarım 10. sınıf öğrencileri, derslerine seralarımızda devam ettiler.

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerimizce verilen derslerde; “örtüaltı tarımı, örtüaltı yetiştirme teknikleri, kültürel uygulamaları, kliması, sulama sistemleri,  toprak hazırlığı, sebze üretimi, fide üretimi, dikim sistemleri, askıya alma,  hasat” konularında bilgiler verildi.

Bir gün süren eğitimde teknolojik uygulamalar eşliğinde örtüaltında bitki yetiştiriciliği ve kültürel uygulamalar hakkında bilgiler kazanan öğrencilerin derse katılımı ve ilgisi yüksekti.  

Tarım Bölümü Öğretmenleri ve Öğrencileri bu gün için teşekkürlerini sunarak memnuniyetlerini dile getirdiler.

İbrahim Hakkı Hazretleri Bilim Merkezi, ara tatil dönemini hem dinlenip hem de öğrenerek geçirmek isteyen öğrenciler için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Bu etkinlikler kapsamında öğrencilerin doğayla bağlantısını sağlamak, gözlem yapmaları, keşfetmeleri ve çevre bilincini geliştirmeleri için seralarımıza gezi düzenlemişlerdir.

Ziraat Mühendislerimiz eşliğinde seraları gezen Bilim Merkezi Öğrencileri ve Öğretmenleri çok güzel zaman geçirdiklerini ifade etmişlerdir.

Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezimizce 2023 Yılı Bahar ve Yaz Aylarının yağışlı geçmesi sebebiyle bitkilerde meydana gelen pas hastalığı ile mücadele için 3200 dekar arazide drone ile ilaçlama yapıldı.

15 Mayıs 2023 tarihi itibariyle Ziraat Fakültesi seraların önünden,  4 numaralı araziye gidiş dönüş servis saatleri;

Gidiş: 08.40    Dönüş:11.45

Gidiş:13.00     Dönüş:15.50

1071 Malazgirt Ortaokulu Öğrencileri Merkezimize bağlı seralarımızı ziyaret etti.

Teknik geziye katılan öğrencilere Müdürlüğümüz Ziraat Mühendisleri tarafından tarımsal faaliyetler hakkında bilgiler verilerek brokoli ve karnabahar ekimi uygulamaları yapıldı.

Teknik gezi sonrasında öğrencilere meyve suyu ve kek ikram edildi.

Atatürk Üniversitesi, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) ve Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle 2022 Yılı Eğitim Programları kapsamında Tarım İl Müdürlüğü Teknik Personellerine, Çiftçilere, İlçe ve Mahalle Muhtarlarına yönelik düzenlenen eğitim faaliyetleri 22 Aralık 2022 tarihinde sona erdi. 

Eğitimin son etabında İlçe ve Mahalle Muhtarlarına  “Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Barınaklar -Hayvan Besleme – Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Yem Bitkilerinin Önemi –  Hayvan Hastalıkları – Kompost Yapımı ve Kullanım Alanları – Tarımsal Destek ve Hibeler” konularında bilgiler verilerek Üniversitemiz Hayvan Hastanesi de ziyaret edildi.

Tarım ve Hayvancılık Eğitimleri Dışında da Eğitimler Verildi

Tarımsal yeniliklerin çiftçiye aktarılmasında köprü görevi gören Müdürlüğümüz Tarım Bilimleri Eğitim Merkezi’ nde 120 teknik personel, 160 çiftçi ve 40 muhtar olmak üzere toplam 320 kişiye eğitim verilmiş olup; eğitim sonrasında katılımcı memnuniyet anketi ve sınav yapılarak eğitimin faydalı olup olmadığı değerlendirilmiştir.

Bir hafta süreli beş haftalık programlar dâhilinde teorik ve uygulamalı olarak verilen eğitimlerde tarım ve hayvancılıktaki dijitalleşmenin yanı sıra kursiyerlere kişisel gelişim, sosyal güvenlik, iletişim, sağlık vb. eğitimlerde verilmiştir.

Sertifika ve Kapanış Töreni Düzenlendi

Eğitimin kapanış konuşmasını yapan Merkez Müdürü Prof.Dr. Adem Aksoy, “Tarım 4.0 olarak ta adlandırılan dijitalleşme, yapay zeka destekli insansız tarım makinaları ve sensörler yardımıyla tüm bilgi akışının sağlandığı bu sayede araziye ve hayvanların yanına gitmeden tüm bilgilerin alınıp sorunların halledileceği döneme girilmiştir. Gelişen akıllı tarım uygulamaları ile tarımda sürdürülebilirlik, verim artışı, maliyetlerde azalma ve karbon ayak izini azaltan bir üretim şekli meydana gelmektedir. Bu gelişmeler sayesinde üreticilerin yaşamı kolaylaşacak ve emek ihtiyacı azalacaktır.” dedi.

Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önemli bir tarımsal potansiyeli olan Erzurum ili çiftçilerinin üretimden ürünün son kullanıcısına ulaşıncaya kadar ki tüm aşamalardaki yeniliklerden haberdar olmaları oldukça önem arz etmektedir. Merkez Müdürlüğümüz uhdesinde düzenlenen eğitimler ile hem bölge tarımına doğrudan hizmet götüren ilçe tarım ve orman müdürlüğü teknik personelleri hem de paydaşları olan çiftçiler tarımdaki gelişmelere uyum sağlama konusunda bilgilendirilmektedirler.

Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu eğitimlerde başta Rektörümüz Prof.Dr. Ömer Çomaklı olmak üzere DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen,  İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar ile Yakutiye, Palandöken ve Aziziye Tarım İlçe Müdürleri ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Merkez Müdürümüz Prof.Dr. Adem Aksoy, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye Tarım İlçe Müdürlerinin de katılımlarıyla eğitim sonunda düzenlenen törenlerde başarılı olan kursiyerlere katılım belgeleri ile sertifikaları takdim edilerek çapa, tırmık, kazma ve kürekten oluşan dörtlü bahçe seti, kompost, iş tulumu ve fener hediye edilmiştir.

Üniversitemiz ile Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) ve Tarım İl Müdürlüğü arasındaki iş birliğini güçlendirmek, teknik personelin ve çiftçilerimizin bilgi ve becerilerini artırmak, tarımsal yenilikleri ve AR-GE sonuçlarını çiftçilerimize ulaştırmak ve çeşitli tarımsal konularda bilgi vermek amacıyla 22.11.2022 tarihinde başlayan eğitimlerimiz devam etmektedir.

Eğitimin ikinci haftası 29.11.2022 tarihinde erkek çiftçilere yönelik başlamış olup “Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Barınaklar – Hayvan Besleme – Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Yem Bitkilerinin Önemi, Hayvan Hastalıkları” konularında bilgiler verilerek eğitimin son gününde Üniversitemiz Hayvan Hastanesi ziyaret edilmiştir.

06 – 15 Aralık 2022 tarihleri arasındaki haftalarda Tarım İl Müdürlüğü Teknik Personellerine yönelik iki ayrı grupta düzenlenen eğitimde “Tarımda Zarar Ziyan Tespiti- Beden Dili – Empati Kurma – Etkili İletişim –  Kompost Yapımı ve Kullanım Alanları ve Tarımsal Destek ve Hibeler ”  konularında bilgiler verildi.

Merkez Müdürümüz Prof.Dr. Adem Aksoy, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye Tarım İlçe Müdürlerinin de katılımlarıyla eğitim sonunda düzenlenen törende başarılı olan kursiyerlere katılım belgeleri ile sertifikaları takdim edilerek iş tulumu ve fener hediye edilmiştir.

Üniversitemiz Ziraat, Veteriner, Mühendislik ve İletişim Fakülteleri Öğretim Üyelerince verilen eğitimler yılsonuna kadar devam edecektir.

Atatürk Üniversitesi, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) ve Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle 2022 Yılı Eğitim Programları kapsamında Müdürlüğümüz Tarım Bilimleri Eğitim Merkezi’ nde Bölge Çiftçilerine ve Tarım İl Müdürlüğü Teknik Personellerine yönelik eğitimler başlamıştır.

22.11.2022 tarihinde başlayan ve 3 gün boyunca devam eden eğitimin ilk haftasında tarım sektörünün yapı taşı olan kadın çiftçilerin bilgi ve teknik düzeylerinin geliştirilmesi, tarımda girişimci ve üretici olarak aktif rol oynamaları ve ayrıca kişisel gelişimleri ve sosyal güvenliklerine ilişkin bilinçlendirilmeleriyle ilgili düzenlenen eğitimde; “Kişisel Bakım ve Hijyen – Kadına Yönelik Şiddet – Sebze Yetiştiriciliği – Kompost Yapımı ve Kullanım Alanları ile Tarımsal Destek ve Hibeler” dersleri işlenmiştir.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Aksoy; “Birçok toplumda cinsiyet ayrımının ağır basması, kadınların geri plana itilmeleri, onların bir şeyler üretenlerin ötesinde kaynakları kontrol edenler, yönetenler konumuna geçmelerini engellemektedir. Ancak, bu toplumsal gerçeklikten hareketle kadınların ailelerin, toplumun ve ülkenin refahına sağladıkları katkı erkeklerden daha az değildir ”dedi. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde cinsiyet farklılaşmasının giderek kadınların aleyhine işlediği yönündeki gözlemler kadının kalkınmadaki rolü ve işlevini gündeme getirdiğini belirten Aksoy konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Kırsal kalkınma çabalarında bir türlü istenilen sonucun alınamamasında, kadının hedef kitle olarak seçilmemiş olmasının önemli bir payı vardır. Yaşamın her alanında erkekle birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik aktivitelerde kadının yer alması, kalkınma çabalarını sürdürebilir kılacaktır. Kasım ve Aralık aylarında yapılması planlanan eğitimlerin bölge üreticilerinin sorunlarına çözüm olacak şekilde içeriklerinin hazırlanmasında ve eğitimlerin üreticilere duyurulması ve katılımın sağlanmasında emekleri geçen başta İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar olmak üzere Yakutiye, Palandöken ve Aziziye Tarım İlçe Müdürlerine teşekkürü borç bilirim.” 

Eğitim sonrası düzenlenen törende başarılı olan kursiyerlere; İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye İlçe Tarım Müdürleri ile Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Adem Aksoy’un katılımlarıyla sertifikaları verilerek; çapa, tırmık, kazma ve kürekten oluşan dörtlü bahçe seti ile kompost (organik gübre) hediye edilmiştir.

Yaz aylarının kısa sürdüğü Erzurum’da çiftçilere alternatif gelir kaynağı sunabilmek amacıyla Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezimizce 150 dönümlük araziye deneme amaçlı ekilen danelik mısırın hasadı yapıldı.

Dekar başına 1 ton hasat elde edilmesi beklenen danelik mısırın tohum olarak kullanılacak miktarı ayrıldıktan sonra kalan tanelerin fabrikaya gönderilmesi planlanmaktadır. Danelik mısır üretiminde beklenen başarı yakalandığında uygun maliyetle çiftçilere de verilecektir.

Merkez Müdürümüz Prof.Dr. Adem Aksoy, “Bu bölgede 90 günlük vejetasyon süresi içerisinde yetişebilen alternatif ve yüksek gelir sağlayacak ürünleri denemeye çalışıyoruz. Bu denemelerden bir tanesi de danelik mısır oldu. Danelik mısır Erzurum’un Horasan İlçesinde daha önce uygulanmış ancak başarılı olunamamış. Çiftçilerimizin kullandıkları ürünlerin hatalı olduğunu görünce 105 gün içerisinde yetişebilen dane mısır çeşidini burada uygulamaya başladık. Şu anda hasadını yapıyoruz ve tahmini olarak dekarında 1 ton mısır almayı umuyoruz’’ dedi.

Mısırın insan gıdası, hayvan yemi ve endüstride kullanılan önemli bir ürün olduğunu ifade eden Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: “ Ülkemizde buğday ve arpadan sonra en fazla ekim alanı bulan bitkilerden bir tanesi de mısırdır. Mısır açığımızı kapatmak ve bölge çiftçimizin faydalanmasını sağlamak amacıyla  Erzurum merkezinde böyle bir uygulama yaptık.

Bu uygulama başarılı olursa bir yıl daha denemesini yapacağız. Sonuçları çiftçilerimizle paylaşacağız. Buradan elde ettiğimiz dane mısırları çiftçilerimize uygun maliyetle dağıtacağız. Geçen sene 100 dekar bir arazide deneme yaptık, dekarında 900 kg civarında ürün elde ettik. Bu sene 150 dekar alana ekim yaptık ve dekarında 1 ton ürün almayı bekliyoruz. Normalde 105 günde yetişmesi gerekiyor ama Erzurum’da  iklimin soğuk geçmesi sebebiyle 120 günde yetişiyor. Mayıs sonunda ekilen ürün Eylül sonunda hasat edilebiliyor.”

Merkezimiz; Atatürk Üniversitesi Kampüsünde “2022-2023 Kampüse Hoş Geldin Oryantasyon Programı ve 65. Yıl Kutlama Töreni” etkinlikleri kapsamında öğrencilere çeşitli konularda bilgi vermek için kurulan stantlarda yerini almıştır.

27-28-29 Eylül 2022 tarihleri arasında devam edecek olan standımızda; Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezimizin tanıtımı yapılacak olup; faaliyetlerimizle ilgili bilgilendirmelerde bulunulacak ve tanıtım broşürlerimiz dağıtılacaktır.

 

Merkezimiz; Ziraat Fakültesi Bölümü öğrencilerinin de uygulamalı eğitim gördüğü tarımsal üretim faaliyetlerinin yapıldığı arazilerimizi kamera çekimleri için ziyaret eden, TRT Haber’i ağırladı.

16 Mayıs 2022 tarihi itibariyle Ziraat Fakültesi seraların önünden,  4 numaralı araziye gidiş dönüş servis saatleri;

Gidiş: 09.30    Dönüş:12.00

Gidiş:13.00     Dönüş:16.00

Üniversitemiz arazilerinde ekimi gerçekleştirilen ürünlerin hasadına 15.08.2022 tarihi itibariyle başlanıldı.

Üniversite bünyesinde 2800 dekar alanda buğday, 600 dekar alanda yulaf ve 600 dekar alanda tritikale olmak üzere toplam 4000 dekar alanda tarımsal üretim yapılıyor.

Atatürk Üniversitesi tarım alanlarında yapılan bu faaliyetler; hem Ziraat Fakültesi Bölümü öğrencilerinin eğitim ve öğretimlerinde mesleki uygulama yöntemlerini tatbik etmelerine hem de akademisyenlere bölge tarımında kaliteyi ve verimi artırılabilmek amacıyla bilimsel çalışmalarını arazide deneyimleme ve araştırma imkânı da tanımaktadır.

Havaların ısınması ile birlikte Merkez yerleşkemizde ve bağlı arazilerde tarımsal aktiviteler başlamıştır. Tarla  bakım çalışmaları kapsamında arazilerimizde; tarla sürme, toprak havalandırma, yabani otlarla mücadele, ilaçlama, gübreleme işlemleri ile yeşil alanların bakım ve yenileme işleri; sulama, çim biçme çalışmaları da yapılmaktadır.

Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından üretimi gerçekleştirilen sebze ve çilek fideleri ile gül fidanlarının satışı 27.05.2022 tarihi itibariyle başlamıştır.

Ziraat Fakültesi mevkiindeki seralardan ve hobi bahçeleri önünden satışı yapılan fidelerin (köy biberi, kıl biber, dolma biber, acı biber, hıyar, sırık domates, çeri domates, oturak domates, karnıbahar, brokoli ve çilek) adeti 2,50.-TL ve gül fidanlarının adeti de 15.-TL’ dir.

Üreticilerimize bereketli bir sezon dileriz.

Zübeyde Hanım Anaokulu; öğrencilerin Toprak ve Bitkiler dersini bitki ve toprak ile doğrudan temasla ve izleyerek öğrenmelerini sağlamak amacıyla Merkezimize bir gezi düzenledi.

Düzenlenen bu gezide 4-5 yaş grubu çocuklar tarımsal aktivitelerle tanışarak seralarda ki bitkilerin bakımı ile ilgili gözlem yapma ve uygulama fırsatı yakaladı.

Çocuklara çevre ve doğa bilincini aşılamak ve yeşile olan sevginin onlarda oluşmasını sağlamak amacıyla “Oyun Bizim Doğa Bizim” proje kapsamında Merkezimizi ziyaret eden Rıfkı Salim Burçak M.T.A.L Uygulama Anaokulu öğrencileri ile öğretmenlerine meyve bahçeleri ve seralar gezdirildi.

Doğa ve tarımsal faaliyetlerle tanışan minik misafirlerimize meyve ağaçları ve seralarda yetiştirilen bitkiler hakkında bilgiler verilerek organik tarımın önemi anlatıldı.

Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin desteğiyle Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından sebze yetiştiriciliği konusunda ortaklaşa proje gerçekleştirildi.

“Erzurum’da Ürün Deseni Çeşitliliğinin Artırılması, Brokoli ve Karnabahar Üretiminin Yaygınlaştırılması” isimli proje kapsamında 25-26 Mayıs tarihlerinde Aziziye, Pasinler ve Yakutiye İlçelerinden 26 kadın çiftçiye pandemi kuralları çerçevesinde sebze yetiştiriciliği konusunda yüz yüze eğitim verildi.

Projenin eğitim düzenleme kurulunda Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Rektör Yardımcısı Atilla Keskin ve Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy yer alırken, eğitimler Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinde verildi.

Erzincan Bahçe Kültürü Araştırma Enstitüsü Yüksek Mühendisleri tarafından çiftçi kadınlara verilen eğitimde, brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar yetiştiriciliği ile hastalıkları ve zararları hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.

Eğitimin son gününde kursiyerleri ziyaret eden Erzurum İl Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ve Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy kadın çiftçilere katılım belgelerini takdim etti.

Proje kapsamında önümüzdeki günlerde kursiyerlere 15 bin 616 brokoli, 13 bin 56 karnabahar ve 3 bin 72 brüksel lahanası fidesi olmak üzere toplam 31 bin 744 adet sebze fidesi dağıtılarak fide dikimleri gerçekleştirilecek.

Haber detayı için tıklayınız.

Etkinliklerimiz

Previous slide
Next slide