Fars Dili ve Edebiyatı

Hamse Türünün Yaratıcısı Genceli Nizamî’de Didaktik Anlatılar Çalıştayı

Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda 29 Şubat 2024 tarihinde Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü bünyesinde araştırmacı ve öğrencilere yönelik bir çalıştay düzenlenmiştir. Edebiyat Fakültesinde alanındaki uzman hocalar tarafından konu ile alakalı olarak yapılan sunumlarla dünya çapında bir üne sahip hamse türünün kurucusu Genceli Nizâmî’nin eserlerindeki didaktik anlatımlara dair araştırmacılara ve öğrencilere öğretici bilgiler verilmiştir.
Çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Doç. Dr. Yasemin Yaylalı’nın açılış konuşmasıyla başlamıştır. Çalıştayda, Prof.Dr. Veyis Değirmençay Nizâmî’nin hayatından bahsettikten sonra onun hamsesinde “Besmele-Salvele ve Hamdele”nin kullanımının mahiyetine değinerek bunun önemini anlatmıştır. İkinci konuşmacı Doç. Dr. Asuman Gökhan, Nizâmî’nin hamsesinde aşk kavramının kullanımına ve bunun kahramanlar üzerindeki etkilerine vurgu yapmıştır. Üçüncü konuşmacı Doç. Dr. Ayşe Hilal Kalkandelen ise Nizâmî’nin Türk-İslam edebiyatındaki önemine ve ondan etkilenen Türk şairlerden örnekler vererek bahsetmiştir. Dördüncü konuşmacı Arş. Gör. Dr. Şeyda Arısoy, Nizâmî ile eserlerinde didaktik anlatıma büyük önem veren bir diğer önemli şair Sadî-yi Şirâzî’yi bu bağlamda karşılaştırmıştır. Son konuşmacı Öğretim Görevlisi Pune Karimi ise Nizâmî’nin eserlerinde dua ve yakarışın önemine değinmiştir.