Kimya

Tarihçe

Atatürk Üniversitesi 17 Kasım 1958’de Ziraat ve Fen-Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başlamıştır. Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı olarak 1974 yılından beri 17 Eylül 2008 tarih ve 2008/14169 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Fen Fakültesi Kimya Bölümü olarak öğrencilerine lisans eğitimi vermektedir. Kimya Bölümünün eğitim dili Türkçe’ dir. “Kimya Lisans Mezunu” ünvanı ile mezun olan öğrencilerimiz aynı zamanda Kimyagerlerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Bölüm olarak ana hedefimiz ülkemizin ihtiyacı olan kimyacıları uluslararası standartlarda yetiştirmektir. Bölümümüz; 34 öğretim üyesi, 7 araştırma görevlisi, 1 Öğretim Görevlisi ve 1 Laborant ile Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya dallarında 17760 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak, 20 Temmuz 1982 tarihinde yürürlüğe giren Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Hakkındaki 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuş olan Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Kimya Anabilim Dalı olarak da yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir. Bölümde lisans, lisansüstü ve doktora eğitimi yanında çeşitli araştırma projeleri yürütülmektedir. Lisans eğitim-öğretim sürecinde kendi fakültesine hizmet veren Kimya bölümü ayrıca üniversitemizde bulunan diğer fakültelerin müfredatlarında bulunan Kimya derslerinin teorik ve uygulama bölümlerini yürütmektedir.

Bölümümüz araştırma yapmak için oldukça iyi bir donanıma sahiptir. Bölümümüz bünyesinde NMR, son teknoloji tek kristal X-ray, toz X-ray cihazları, taramalı tünelleme ve atomik kuvvet mikroskobu, gaz ve sıvı kromatografisi, floresans, FT-IR, ultraviyole ve görünür bölge spektrofotometre gibi cihazlar mevcuttur. Derslerimizde bilgisayar desteği, modern laboratuvarlar ve yenilenmiş eğitim teknikleri kullanılmaktadır. Bölümümüz web sayfasından (https://atauni.edu.tr/kimya) bölümümüz öğretim üyeleri ve çalışma alanları hakkında daha geniş bilgi alabilir ve bölümümüzü ziyaret etmek için bizimle temas kurabilirsiniz.