Yaz Okulu Bilgilendirme Rehberi
Üniversitemizde 2023-2024 eğitim-öğretim yılında yapılacak olan Yaz Okulu uygulamasının;
1- Örgün öğretim yapılan Tıp Fakültesi ile Diş Hekimliği Fakültesi hariç, diğer akademik birimlerde 2023-2024 eğitim-öğretim yılı akademik takvimi ve Atatürk Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği hükümlerine bağlı olarak yapılması,
2- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülen Yaz Okulları Programları Uygulama Esas ve Usulleri”nde yer alan hükümlere bağlı olarak öğrencilerden ücret tahsil edilmesi ve öğretim elemanlarına ödenecek ücretlerin de bu usul ve esaslara göre belirlenmesi,
3- Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yüz yüze yürütülmesi,
4- Üniversitemiz öğrencilerinin yaz okulunda Üniversitemiz ilgili birimlerinde açılan ders/derslerin başka bir yükseköğretim kurumundan alma taleplerine izin verilmemesi, açılamayan ders/leri başka bir yükseköğretim kurumundan alınması taleplerinin ise ilgili birim yönetim kurulları tarafından değerlendirilmesi,
5- Gerekli bilgilendirmenin Üniversitemiz internet sayfasında Yaz Okulu Bilgi Rehberi başlığı altında yayınlanması,
6- Sürecin takibi ve denetim iş ve işlemlerinin eğitimden sorumlu Rektör Yardımcısı tarafından yürütülmesi,
Üniversite senatosunun 17.05.2024 tarihli kararı ile uygun görülmüştür.
Atatürk Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği
Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülen Yaz Okulları Programları Uygulama Esasları
667 Sayılı KHK Kapsamında Yükseköğretim Kurumlarında Eğitime Devam Eden Öğrencilerin Yaz Öğretiminde Ödemeleri Gereken Öğrenim Ücretlerine İlişkin Açıklama
2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YAZ OKULU TAKVİMİ
İşlem | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi |
Müfredat Kontrolleri | 03.06.2024 | 14.06.2024 |
Ders Açma İşlemleri | 20.06.2024 | 30.06.2024 |
Diğer Üniversite Öğrencilerinin Yaz Okulu İçin Üniversitemize Kayıtları | 08.07.2024 | 15.07.2024 |
Ders Kayıtları (Ön Kayıt) | 08.07.2024 | 15.07.2024 |
Ders Kayıtları (Kesin Kayıt) | 16.07.2024 | 17.07.2024 |
Kesin olarak açılacak ders listelerinin ilanı | 18.07.2024 Saat 10.00 | |
Yürütülmeyecek derslerin kapatılması | 18.07.2024 Saat 10.00 – 14.00 | |
Ders Ekle / Çıkar | 18.07.2024 Saat 14.00 | 18.07.2024 Saat 23.59 |
Eğitim-Öğretim | 16.07.2024 | 01.09.2024 |
Ücret İade İşlemleri | 31.07.2024 | |
Misafir Öğrencilere ait başarı durumlarının Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilgili Üniversitelere gönderilmesi | 06.09.2024 |
Üniversitemiz öğrencileri için;
a) Öğrenciler, en fazla 10 farklı ders için ön kayıt; ortak zorunlu dersler dâhil en fazla 20 AKTS’lik ders için ise kesin kayıt yaptırabileceklerdir. Bir dersin AKTS’sinin 20’nin üzerinde olması halinde sadece bu ders alınabilecektir. Mezuniyet durumunda olan öğrenciler bu kredi limitine ilaveten 1 (bir) derse daha kesin kayıt yaptırabilecektir. Ön kayıt yaptırılmayan bir ders için kesin kayıt yaptırılamayacaktır.
b) Öğrencilerin ders alma ve sınav değerlendirme işlemleri bağlı oldukları yönetmelik ve/veya uygulama esaslarına göre yapılacaktır. Bu kapsamda olmak üzere öğrenciler, Yaz Okulunda alt yarıyıllara ait hiç almadıkları, alıp da sınavına girme hakkı elde edemedikleri, alıp da başarısız oldukları veya AGNO’larını yükseltmek istedikleri derslere kayıt yaptırabileceklerdir.
c) Öğrenciler, müfredatlarında olmayan (aynı isim ve aynı krediye sahip olsa bile farklı kök koda sahip) derslere kayıt yaptıramayacaklardır. Bu nedenle öğrencilerin, farklı bölümlerden alacakları derslere yönelik olmak üzere kendi müfredatlarında yer alan ders/lerin kök kodunu alıp, o ders/leri, ders kaydı yapacakları bölümde açtırmaları ve kayıtlı oldukları bölümlerine dış kontenjan tanımı yaptırmaları gerekecektir.
ç) Öğrenciler, Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS) üzerinden önkayıt tarihleri arasında alacakları ders/ler için ön kayıt yaptıracaklar ve bankaya öğrenci numaraları üzerinden ön kayıt yaptırdıkları ders/lerin ücretini, yaz okulu ücreti olduğunu belirterek yatıracaklardır.
d) Ücretler, Öğrenci Bilgi Sisteminde “Harç İşlemleri” menüsü altında yer alan “Online Harç Ödeme” ekranı aracılığı ile ödenebileceği gibi, herhangi bir hesap numarası belirtilmeden öğrenci numaraları verilerek Vakıflar bankası şubelerinden veya ATM’lerinden de ödenebilecektir.
e) Öğrenciler, ön kayıt süresi içerisinde kayıt yaptırıp, ücretini yatırmış oldukları ders/lerin kesin kayıt (ders onayı) işlemlerini süresi içerisinde danışmanlarına yaptıracaklardır.
f) Öğrenciler, kesin kayıt yaptırdığı ve danışmanına onaylattığı, ancak herhangi bir nedenle açılmayan ders/lerin kayıt onayı işlemini, ders ekle/çıkar süresi içerisinde danışmanlarına iptal ettireceklerdir.
g) Öğrenciler, para yatırıp kesin kayıt yaptırmadığı ya da kesin kayıt yaptırdığı halde açılmayan bir dersin ücretini, kesin kayıt onayını danışmanına kaldırttıktan sonra, kesin kayıt yaptırmak istediği ve ücreti aynı olan başka bir derse aktarabilecektir. Ön kayıt yaptırdığı ancak açılmayan ve ücreti farklı olan bir ders için kayıt yaptırmak isterse, bu ders için bankaya yeniden ücret yatıracaktır.
ğ) Öğrencilerin kesin kayıt yaptırdıkları dersler, zorunlu olarak alınacak ders statüsüne geçeceği için bu derslerden devamsızlık veya başarısızlık durumunda alacakları harf notları öğrencilerin AGNO hesaplamalarında değerlendirilecektir.
h) Ortak Zorunlu dersler (Türk Dili, Yabancı Dil ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi) Merkez kampüste;
i) Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler için Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde,
ii) Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler için ise Edebiyat Fakültesi ile Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi bünyesinde
açılacaktır
Misafir öğrenciler için;
a) Misafir öğrenciler, Yaz Okulu ile ilgili işlemleri için Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden kullanıcı kaydı oluşturacaklardır. Daha önce Üniversitemiz Öğrenci Bilgi Sistemi’nde kaydı bulunanların “Kullanıcı Kaydı” oluşturmalarına gerek bulunmamaktadır. OBS’de kullanıcı oluşturmak için lütfen tıklayınız.
b) Kullanıcı kaydı oluşturanlar, yaz okulunda ders almak istedikleri birim için “OBS==> BAŞVURU İŞLEMLERİ ==> KAYIT İŞLEMLERİ ==> YAZ OKULU MİSAFİR ÖĞRENCİ” menüsü ile misafir öğrenci kayıtlarını yapacaklardır. Kayıtlar yaz okulunda ders açılan programlara yapılacaktır. (Örneğin, İlahiyat Fakültesi öğrencisi olarak misafir öğrenci statüsünde Üniversitemizden ders almak istiyorsanız İlahiyat Programında yaz okulu için ders açılmadığından bu programa kayıt yaptıramazsınız, ancak İlahiyat Fakültesi öğrencisi olarak Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Programında açılan dersleri almak istiyorsanız bu programa kayıt yaptırabilirsiniz.)
c) Misafir öğrenci statüsünde kaydı yapılan öğrencilerin ders kaydı yaptırabilmeleri için Üniversitemiz öğrencilerinin yaptıkları işlemleri yapmaları yeterli olacaktır.
ç) Misafir öğrencilerin yaz okulunda almış oldukları derslerin devam, sınav ve değerlendirme işlemleri Üniversitemizde kayıt yaptırdıkları Fakülte/Yüksekokul/ Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin bağlı olduğu yönetmelik ve uygulama esaslarına göre yapılacaktır.
d) Misafir öğrencilerin Üniversitemizde kayıt yaptırıp devam ettikleri derslerin kredi limiti ve harf notlarının değerlendirilmesi başta olmak üzere Yaz Okulu uygulaması ile ilgili işlemleri öğrencisi oldukları kendi Yükseköğretim Kurumları tarafından konu ile ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılacaktır.
e) Misafir öğrencilere yaz okulu süresince kampüs içerisinde kullanmaları ve bazı öğrencilik haklarından (turnike geçişleri, yemekhane hizmetleri vb.) yararlanmaları için yaz okulu müracaatı kabul edilen ve ders kaydı yapanlardan Öğrenci Bilgi Sisteminde yer alan KİMLİK KARTI ==> Kimlik Kartı Talep menüsünden talep oluşturmaları halinde kendilerine yaz okulu süresince kullanabilecekleri Atatürk Üniversitesi Öğrenci Kimlik Kartı e- Kartlar Merkezi tarafından hazırlanıp, verilecektir.
Ücret Tahsil ve İade İşlemleri
a) Yaz okulu ders ücreti, öğrencinin derslere yapmış olduğu ön kayıt işlemine bağlı olarak sistem tarafından hesaplanacak ve banka tarafından tahsil edilecektir.
b) Gerekli hallerde ücret iadesi yapabilmek için ders ön kayıt ekranından öğrencilerden kendi IBAN numaraları alınacaktır.
c) Öğrenciler, Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS) üzerinden ön kayıt tarihleri arasında yaz okulunda alacakları ders/ler için ön kayıt yaptıracaklar ve bu derslere ait yaz okulu ücretlerini Öğrenci Bilgi Sisteminde “Harç İşlemleri” menüsü altında yer alan “Online Harç Ödeme” ekranı aracılığı ile ödeyebilecekleri gibi, herhangi bir hesap numarası vermeden öğrenci numaralarını belirterek Halk Bankası veya Vakıflar Bankası şubeleri ile ATM’lerinden de ödeyebileceklerdir. Hesap numarasına yatırılan ücretlere bağlı olarak herhangi bir ders alma işlemi yapılamayacaktır.
ç) Ders kayıtlarını onaylatarak kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere, kesin olarak açılan bu ders/dersleri almaktan vazgeçseler dahi, ücret iadesi yapılmayacaktır.
d) Herhangi bir sebeple açılmayan derslerin veya kesin kayıt yapılmayan derslerin ücret iade işlemleri, BAUM tarafından verilecek olan tahsilat listeleri üzerinden Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı aracılığı ile ilgili öğrencilerin IBAN numaralarına yapılacaktır.
Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülen Yaz Okulları Programları Uygulama Esas ve Usulleri
2021-2022 Yaz Okulu Ücretleri
2020-2021 Yaz Okulu Ücretleri
2019-2020 Yaz Okulu Ücretleri
Üniversitemiz öğrencilerinin danışmanları ile misafir öğrenciler için ilgili birimler tarafından görevlendirilecek danışmanlar, danışmanı oldukları öğrencilerin yaz okulu ile ilgili ders onaylama, ders onay kaldırma veya ders ekleme işlemlerini yürüteceklerdir.
Üniversitemiz Ders Bilgi Paketine ulaşmak için lütfen tıklayınız.