Atatürk Üniversitesi
Araştırma Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi
Araştırma Üniversitesi
Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Ukrayna’daki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversitemiz bünyesinde yürütülen önlisans ve lisans programlarına özel öğrenci olarak eğitimlerine devamlarına ilişkin iş ve işlemler Yükseköğretim Genel Kurulunun 28.03.2022 tarihli toplantısında belirlenen şartlar dikkate alınarak hazırlanan ve Senatonun 08.04.2022 tarih ve 9/75 sayılı kararı ile kabul edilen “Atatürk Üniversitesi Ukrayna Yükseköğretim Kurumlarında Eğitim Gören Öğrencilerin Yatay Geçiş / Özel Öğrencilik İşlemleri Uygulama Esasları“na göre yapılacaktır.
Kontenjan
Üniversite Senatosunun 08.04.2022 tarih ve 9/75 sayılı kararı ile Üniversitemiz bünyesinde yürütülen lisans ve önlisans programlarındaki (başarı sırası aranan programlar hariç) her bir sınıfta özel öğrencilik statüsünden yararlanmak isteyen;
a) Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenciler için 2’şer,
b) Yabancı uyruklu öğrenciler için 1’er
kontenjan tahsis edilmiştir.
Takvim
1) Özel öğrencilik süreci aşağıda yer alan takvime bağlı olarak yürütülecektir.
SÜREÇTE YAPILACAK İŞLEM | İŞLEM TARİHİ |
Yatay Geçiş Şartlarını Sağlamayan Öğrenciler için Başvurular | 11 – 15 Nisan 2022 |
Yatay Geçiş Başvurusu Yapan Ancak Yatay Geçişten Yararlanamayan Öğrenciler İçin Başvurular | 26 – 29 Nisan 2022 |
Sonuçların ilanı | 29 Nisan 2022 |
Kesin Kayıtlar | 05 Mayıs 2022 |
Başvuru şartları
1) Yatay geçiş hakkı elde edememiş ancak Ukrayna’daki bir yükseköğretim kurumunun;
a) Örgün bir eğitim programında kayıtlı olan öğrenciler, ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında özel öğrenci statüsünde;
b) Açıköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ise ülkemizdeki açıköğretim programlarında özel öğrenci statüsünde eğitim ve öğretimlerine devam edebileceklerdir.
2) Lisansüstü programlar için başvuru yapılamayacaktır.
3) Bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil kayıtlı öğrenciler, özel öğrencilik hakkından yararlanabilecektir.
4) Bu öğrencilerin başvuruları ile sınırlı olmak üzere;
a) Özel öğrencilik talebinde bulunulan diploma programının asgari yerleştirme puanı aranmayacak,
b) Özel öğrencilik için aranan genel akademik başarı not ortalaması dikkate alınmayacak,
c) Öğrencinin kayıtlı olduğu diploma programında geçirmesi gereken asgari dönem/yıl şartı uygulanmayacak,
ç) Öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin özel öğrencilik için onayı istenmeyecektir.
5) Yabancı uyruklu öğrenci olarak özel öğrenciliğe kabul edilen öğrenciler ATATÖMER tarafından yapılacak olan Türkçe Dil Yeterlilik Sınavından başarılı olmaları halinde eğitim-öğretimlerine devam edebilirler.
(Başvuru yardım kılavuzu için lütfen tıklayınız.)
Başvuru ilkeleri
1) Başvuruda adaydan alınan bilgi ve belgelerin doğruluğu ve geçerliği konusunda tüm sorumluluk adaya ait olacaktır.
2) Başvuruda, adaylardan, eksik evrakın belirlenen süreler içerisinde teslim edilmemesi veya yanlış bilgi/belge verildiğinin anlaşılması halinde yapacağı kesin kayıt işleminin iptal edileceğine ilişkin taahhütname alınacaktır.
3) Başvurular Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden adaylar tarafından takvimde yer alan tarihler arasında yapılacak, yapılan başvuruya bağlı olarak istenilen/sisteme yüklenen belgeler ve sistemden alınacak başvuru formu;
a) Yatay geçiş şartlarını sağlamayan en geç 15 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar,
b) Yatay geçişten yararlanamayan öğrenciler ise 29 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar
ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe teslim edilecektir.
4) Belirtilen tarihe kadar belge teslim etmeyen adayların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
5) Adaylar başvuru sırasında aşağıda yer alan belgeleri noter onaylı Türkçe çevirileri ile birlikte sisteme yükleyeceklerdir.
a) Öğrenci belgesi,
b) Not durum (transkript) belgesi,
c) Ders içerikleri,
ç) Ukrayna öğrenci vizesi,
d) Pasaport,
e) İlgili emniyet müdürlüklerinden alınan giriş-çıkış kayıtları,
f) Kayıtlı olunan üniversitenin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edilen sıralama kuruluşları tarafından yapılan sıralama belgesi
Değerlendirme
1) Adayların başvurularının değerlendirilmesi, aşağıdaki yerleştirme önceliğine göre ulusal ve uluslararası sınavlardaki puanlar dikkate alınarak yapılacaktır.
I. Öncelikli: ÖSYS/YKS sınavlarına girmiş olan ve
a) Başarı sıralaması şartı aranan programlar için başarı sırası şartını,
b) Başarı sırası aranmayan alanlarda, Türkiye’de ilgili yıldaki eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına sahip olma şartını,
c) Özel yetenek programlarında ilgili yılın özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanına sahip olma şartını sağlayan öğrenciler,
II. Öncelikli: Uluslararası Sınav Sonucuna göre yerleşen öğrenciler,
III. Öncelikli: Kayıt olduğu yıldaki uluslararası sıralama kuruluşları listelerinde ilk binde yer alan Üniversitelerdeki kayıtlı öğrenciler (Bu öğrencilerin sıralamaları ortaöğretim başarı (lise mezuniyet) puanları esas alınarak yapılacaktır.)
IV. Öncelikli: Ortaöğretim başarı (lise mezuniyet) puanı (I-II-III dışında kalanlar)
2) Özel öğrenci başvuru değerlendirme sonuçları birim internet sayfalarında belirtilen tarihler dikkate alınarak, herhangi bir gecikmeye meydan verilmeden ilgili Dekanlık/Müdürlükler tarafından ilan edilecektir.
Eğitim-öğretim
1) Özel öğrenci olarak programlarda öğrenim görmesi uygun görülen ve kesin kayıt yaptıran öğrenciler eğitim-öğretimlerine 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlayacaklardır.
2) Özel öğrenci statüsünde eğitim gören öğrenciler, Üniversitenin derslere devam, sınav, başarı değerlendirmesi ve disiplin hakkındaki mevzuat hükümlerine tabidir. Alınacak derslerin kazanımları, ölçme ve değerlendirme gibi kaliteye ilişkin hususlardaki titizlik, özel öğrenciler için de aynen sürdürülecektir.
3) Özel öğrencilerin, bir yarıyılda alabileceği derslerin kredileri toplamı, üniversitenin yönetmelik ve yönergelerinde belirlenen bir yarıyılda alınabilecek maksimum kredi sınırını aşamaz.
4) Özel öğrencilik süresi 1 yıl / 2 yarıyıldır. Bu süre Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı görüşüne bağlı olarak uzatılabilir.
5) Özel öğrenci olarak Üniversitede kayıtlı öğrenciler, özel öğrencilikte geçirdikleri süre ne olursa olsun, diploma/unvan/statü talep etme hakkı elde edemezler. Bu öğrenciler için Üniversite tarafından diploma ve/veya mezuniyet belgesi düzenlenemez.
6) Özel öğrencilik statüsünde öğrenim gören öğrencilere, dönem sonunda, aldıkları teorik/uygulamalı derslere ilişkin AKTS kredileri ve sınav sonuçları gibi kazanımları gösteren onaylı bir belge verilir.
7) Öğrencilerin, özel öğrencilik başvuruları ve kayıtları sırasında ibraz etmeleri gereken, ancak olağanüstü şartlar nedeniyle ibraz edilemeyen ve ilgililerin öğrenciliğini kanıtlayan belgeleri (öğrenci belgesi, transkript belgesi, pasaport, emniyetten alınan giriş-çıkış kayıtları vs.) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı başına kadar teslim etmeleri gerekmektedir.
Katkı Payı / Öğrenim Ücretleri
1- Özel öğrencilerden alınacak ücretler hakkında, her yıl Cumhurbaşkanı Kararına göre belirlenen Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair karar kapsamında işlem yapılacaktır.
2- Kesin kayıt yaptırdıktan sonra herhangi bir nedenle kayıt işlemi iptal edilen veya kaydı silinen öğrencilerin yatırmış oldukları katkı payı/öğrenim ücretleri iade edilmez.
Ukrayna’daki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçişlerine ve özel öğrenci olarak eğitimlerine devamlarına ilişkin şartlar ile ilgili kısa soru ve cevaplar için lütfen tıklayınız.