Rus Dili ve Edebiyatı

Bölümümüzde Rusların Bahar Bayramı Maslenitsa Anlatıldı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü, Erasmus Plus kapsamında Moskova Devlet Üniversitesinden gelip seminer veren akademisyenlere ev sahipliği yaptı. Moskova Devlet Üniversitesinden gelen akademisyenler; Rus Kültürü üzerine çeşitli bilgiler verdiler. Bu seminerde akademisyenler Rusya’da kışın bitişi, baharın müjdecisi anlamlarına gelen Maslenitsa Bayramını anlattılar. Seminerde şu bilgiler verildi: Maslenitsa Bayramı, Hristiyanlıktan önceki Pagan inanışının bir ürünüdür. Maslenitsa, Rusların Hristiyanlığı kabulünden önce kışın uğurlanışı ve baharın gelişiyle birlikte kötülüklerin kovulup iyiliklerin çağrılması şeklinde kutlanan bir halk bayramıdır. Rusya’da Ortodoksların tuttuğu Büyük Oruç sürecine hazırlanılan, kışa veda edilip baharın gelişinin kutlandığı Maslenitsa bayramı, Rus Ortodokslarının 7 gün boyunca sadece çiğ süt ürünleri, yumurta ve balık yiyebilecekleri bir bayramdır. Bayramın en önemli unsuru ise güneşe benzetilen kreplerdir. Güneşin sıcaklığı ve baharın sembolü olan krepler bu bayramda bol bol tüketilir. Maslenitsa’nın önemli unsurlarından birisi de kötü ruhlardan, hastalıklardan arınmak için son gün yakılan korkuluklardır. Moskova’dan gelen akademisyenler bilgilendirme seminerinin ardından Erzurum’da olmaktan çok büyük memnuniyet duyduklarını ve kendilerine bu fırsatı sundukları için başta üniversite Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veyis Değirmençay’a ve Rus Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hadi Bak’a ayrı ayrı teşekkür ettiler. Oldukça verimli geçen bu etkinliğe bölümün diğer öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.