Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
Tarihçe
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 1991 yılında İktisadi ve İdari Programlar Bölümü bünyesinde kurulmuştur. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü açıldıktan sonra Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı bu bölüm bünyesinde eğitim öğretime devam etmiştir. Turizm ve Otel İşletmeciliği programında, 2024 yılında, örgün öğretimde 232, ikinci öğretimde 158 olmak üzere toplam 390 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır. Bölümün, en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Erzurum’da bulunması bölgeye olan katkısını artırmaktadır. Sektörün ihtiyacı olan alan bilgisine hâkim, iletişim becerileri yüksek, kendini ifade edebilen nitelikli elemanlar yetiştirilmektedir. Bölümde uygulamaya yönelik derslere ağırlık verilmekte, Atatürk Üniversitesi’nin bünyesinde mevcut olan turizm uygulama oteli ise uygulamaya yönelik derslere katkı sağlamaktadır.
Misyonumuz
Turizm İşletmeciliği Ön Lisans Programı olarak misyonumuz; turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek, teorik ve uygulamalı eğitim yöntemleriyle öğrencilerimizin mesleki becerilerini geliştirmek, etik değerleri benimsemelerini sağlamak ve sektörel yeniliklere uyumlu, girişimci, çözüm odaklı profesyoneller yetiştirmektir.
Vizyonumuz
Turizm sektöründe ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, sürekli gelişimi ve kaliteyi esas alan, yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamalarla öncü konuma gelmiş bir ön lisans programı olmak; mezunlarımızın turizm alanında liderlik edebilen, katma değer üreten ve toplumsal faydayı gözeten bireyler olarak yetişmesini sağlamaktır.
Kariyer İmkanları
Programımız, öğrencilere teorik bilgi ve uygulamalı deneyimi bir arada sunarak, mezunların kariyerlerinde sağlam adımlarla ilerlemelerini hedeflemektedir. Turizm İşletmeciliği mezunlarımız, çeşitli alanlarda istihdam olanağı bulabilmektedir. Otel, tatil köyü, resort gibi konaklama işletmelerinde ön büro, yiyecek-içecek departmanı ve operasyon yönetimi gibi pozisyonlarda görev alabilmektedirler. Rehberlik, tur planlama, satış-pazarlama gibi departmanlarda profesyonel olarak çalışabilmektedirler Kruvaziyer gemilerinde tur organizasyonları, misafir ilişkileri ve operasyon yönetimi gibi alanlarda uluslararası deneyim kazanma şansına sahip olmaktadırlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler ve kalkınma ajansları gibi kamu kurumlarında görev alabilmektedirler. Kendi turizm işletmelerini kurarak acente, otel veya butik işletme açabilmekte; yerel kalkınmaya katkı sağlayacak turizm projeleri geliştirebilmektedirler.
Akademik kadro
Dr. Öğr.Üyesi Betül Buladi Çubukcu (Bölüm Başkanı)
Dr. Öğr.Üyesi Murathan Keha
Öğr.Gör.Dr. Erkan Denk
Öğr. Gör. Yusuf Dürgen