Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
Tarihçe
Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulu, 1977 –1978 Öğretim Yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Erzurum Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde gece öğretimi yapmak üzere 10 Mart 1978 tarihinde açılmış ve Teknik Bilimler Birimi bünyesinde Yapı-İnşaat, Elektrik Makineleri Tamir Bakım ve Onarımı, Makine-Motor, Sosyal Bilimler Birimi bünyesindeki Sevk ve İdare, Pazarlama Bölümlerinde Yay-Kur Açık Yükseköğretimden aktarılan 321 öğrenci ile öğretime başlanmıştır. 1980 yılına kadar unvansız mezun olan öğrencilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunca, Teknik Bilimleri bitirenlere “Tekniker” Sosyal Bilimleri bitirenlere ise “Meslek Ara Elemanı” unvanı verilmesi kararlaştırılmıştır.
1980-1981 Öğretim Yılından itibaren Elektrik, Elektronik, İnşaat, Makine Resim Konstrüksiyonu, Motor ve İşletme-Muhasebe bölümleri olmak üzere 6 bölüm halinde öğretime devam edilmiştir. Yüksekokulumuz 1982 yılında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanmıştır.
Muhasebe ve Vergi Bölümü olarak halihazırda içinde yer aldığımız Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 25.03.2020 tarihli ve 75850160-101.03.01-E.23933 sayılı yazısı ile Erzurum Meslek Yüksekokulu’nun Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) olarak ikiye ayrılmasıyla kurulmuştur.
Misyonumuz
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü olarak, muhasebe ve vergi alanlarıyla ilgili donanımlı, güncel bilgiye sahip ve etik değerlere bağlı bireyler yetiştirmeyi taahhüt ediyoruz. Eğitim sürecimiz boyunca, öğrencilerimize teorik bilgilerin yanı sıra pratik uygulamalar ile zenginleştirilmiş bir öğrenim deneyimi sunmayı hedefliyoruz.
Misyonumuz, dinamik bir eğitim ortamında öğrencilerimizin eleştirel düşünme, analitik çözümleme ve profesyonel iletişim becerilerini geliştirerek, iş dünyasında karşılaşacakları zorluklara hazırlıklı olmalarını sağlamaktır. Ayrıca, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak, mesleki bilgi ve becerilerin yanı sıra sosyal sorumluluk bilinci ile donatılmış bireyler yetiştirmektedir.
Bölümümüz, sektörle işbirliği içinde, öğrencilere staj ve işe yerleştirme imkanları sunarak, mezunlarımızın istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlamaktadır. Öğrencilerimizin mesleki yaşamlarında başarılı olmalarını desteklemek için sürekli güncellenen müfredat ve eğitim materyalleri ile onları donatıyoruz.
Sonuç olarak, Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü olarak, yerel ve uluslararası düzeyde tanınan, tercih edilen bir eğitim kurumu olmayı hedeflerken, topluma ve ekonomiye sürdürülebilir katkılar sağlamak misyonuyla hareket ediyoruz.
Vizyonumuz
Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli, etik değerlere bağlı ve profesyonel bir anlayışa sahip muhasebe ve vergi uzmanları yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Eğitim-öğretim süreçlerimizi güncel sektör uygulamaları ve teknolojik gelişmelerle entegre ederek, öğrencilerimize çağın gereksinimlerine uygun, sağlam bir temel kazandırmayı hedefliyoruz.
Bölümümüz, yenilikçi ve katılımcı bir eğitim anlayışıyla, öğrencilerinin analitik düşünme becerilerini geliştirerek, problem çözme yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlamakta; aynı zamanda, iş dünyasında etkin bir rol oynamalarına olanak sağlayacak güçlü bir profesyonel ağ oluşturmaktadır.
Vizyonumuz; eğitim alanındaki mükemmeliyet arayışımız ve sürekli gelişim anlayışımız ile, ülke ekonomisine katkıda bulunan, bilgili ve lider bireyler yetiştirmek, sektördeki dönüşümlere öncülük eden bir eğitim kurumu olmaktır. Ayrıca, öğrencilerimizi sadece mesleki bilgi ile değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinci ile donatarak, toplumda fark yaratacak bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Kariyer İmkanları
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü mezunları, kazandıkları sağlam bilgi ve becerilerle geniş bir iş yelpazesinde kariyer fırsatlarına sahip olmaktadır. Mezunlarımız, aşağıdaki gibi çeşitli alanlarda görev alabilirler:
- Muhasebe Büroları: Mezunlar, bağımsız muhasebe bürolarında çalışan kısımlarda görev alarak, bireysel ve kurumsal müşterilere muhasebe hizmetleri sunabilirler.
- Şirketlerin Muhasebe Departmanları: Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin muhasebe departmanlarında çalışarak, finansal raporlama, kayıt tutma ve mali analiz süreçlerine katkıda bulunabilirler.
- Finans Departmanları: Büyük işletmelerin finans bölümlerinde görev alarak, bütçeleme, mali analiz ve finansal kontrol süreçlerinde yer alabilirler.
- Kamu Kurumları: Kamu hesapları ve mali işleri yürüten devlet kurumlarında çalışarak, mali denetim ve denetleme süreçlerine katılabilirler.
- Kendi İşini Kurma: 3568 sayılı meslek kanunu gereği, mezunlarımız sahip oldukları bilgi ve deneyimle kolay bir şekilde 2 yıl daha okuyarak (dikey geçiş sınavı ile örgün eğitimde veya açık öğretimin işletme veya iktisat bölümlerinin 3. Sınıfından başlayarak) lisans tamamladıktan sonra 3 yıllık stajı tamamlayıp muhasebe meslek sınavını geçtikten sonra kendi muhasebe veya vergi danışmanlık ofislerini açarak, bağımsız iş yapma fırsatına da sahip olabilirler.
Bu alanlar, mezunlarımızın sahip oldukları uzmanlık, analitik düşünme becerileri ve etik ilkelerle donanmış olmaları sayesinde, iş hayatında başarılı ve etkili birer profesyonel olmalarını sağlamaktadır. Öğrencilerimizin bu alanlarda en iyi şekilde yetişmelerini sağlayarak, kariyer hedeflerine ulaşmalarına katkıda bulunmak bizim önceliğimizdir.
Akademik Kadro
Dr.Öğr.Üyesi Abdulkadir ALBEZ (Bölüm Başkanı)
Öğr. Gör. Dr. Halil Gökhan TAŞ
Öğr. Gör. Atilla ŞENOL
Öğr. Gör. Halil Süha TÜLÜCE
Öğr. Gör. Murat ÖZDEMİR
Öğr. Gör. Recai ALİHOCAGİL
Öğr.Gör. Seda GÖKTAŞ