Turizm Fakültesi

Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulları İşbirliği ile Erzurum Gastronomi Envanteri Çalıştayları Düzenlendi

Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gökalp Nuri SELÇUK ve Doç. Dr. Neslihan SERÇEOĞLU’nun başkanlığı ile Erzurum’un altı ilçesinde “Gastronomi Envanteri Çalıştayları” düzenlenmiştir. Bu çalıştaylar “Erzurum İline Ait Gastronomi Rotalarının Belirlenerek Bölgenin Akıllı Turizm Destinasyonu Haline Getirilmesi ve Gerekli Yazılım Modelinin Geliştirilmesi: Karma Yöntem Araştırması” isimli doktora tezi için verilen Bilimsel Araştırma Projesi  (Lisansüstü Tez Projesi) kapsamında gastronomi envanterinin ortaya çıkarılması amacıyla yapılmıştır.

Turizm Fakültesi ve Meslek Yüksekokulları işbirliği ile düzenlenen İlçeler Gastronomi Envanteri Çalıştayları tamamlanmıştır. İlk çalıştay 25 Nisan’da Tortum Meslek Yüksekokulunda, ikinci çalıştay 2 Mayıs’ta Oltu Meslek Yüksekokulunda, üçüncü çalıştay 7 Mayıs’ta İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulunda, dördüncü çalıştay 10 Mayıs’ta Aşkale Meslek Yüksekokulunda, beşinci çalıştay 14 Mayıs’ta Hınıs Meslek Yüksekokulunda, altıncı çalıştay ise 21 Mayıs’ta Horasan Meslek Yüksekokulunda düzenlenmiştir. Yoğun bir katılım ile gerçekleştirilen çalıştaylarda ilgili ilçelerde yer alan yöresel yemekler, yöresel ürünler, yenilebilir yabani bitkiler ve yenilebilir mantarlar, yerel üreticiler, çiftlikler, kadın üreticiler ve emekleri, ilçelerde üretilen tarım ve gıda ürünleri, ilçelere özgü unutulmuş ürünler, kaybolan değerler ve pazarlanabilir ürünler hakkında bilgiler alınarak davetlilerin görüş ve önerileri ile çalıştaylar tamamlanmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Erzurum’un ilçelerinin sahip olduğu gastronomik miras ortaya koyularak il merkezi ve ilçeleri kapsayacak bir gastronomi rotasının geliştirilmesi planlanmaktadır.