Gastronomi ve Mutfak Sanatları Özel Şartlar
Bulunmamaktadır. Fakat sekiz dönem boyunca İngilizce dersi verilmektedir. Ayrıca bölüme kayıt yaptıran her öğrenci ilk dönemde seçmeli yabancı dil olarak Rusça, Arapça ve Almanca derslerinden birini seçerek bu derse 8 dönem boyunca devam etmektedir.
Bölümümüzde 90 günlük zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır. Zorunlu staj bölümümüzün bulunduğu il dışında da “Zorunlu Staj Uygulama Esasları” doğrultusunda yapılabilmektedir. Bir yılda 2 ders dönemi (güz ve bahar dönemleri) bulunmaktadır. 8 yarıyıldan oluşan eğitim modelimizde mezun olabilmek için 240 AKTS kredisinin tamamlanması gerekmektedir. 240 AKTS kredisinin yaklaşık 1/3’ü uygulamalı derslerden, diğer kısmı ise teorik ve yabancı dil derslerinden oluşmaktadır. Bölümümüzde uygulamalı eğitimler mutfak uygulama alanlarında yürütülmektedir. Bölümümüz Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından TURAK Yönergesi’nin 13/4-a maddesi gereğince 01.01.2022 – 31.12.2024 tarihleri arasında 3 yıl süre ile “Tam Akreditasyon” ile akredite edilmiştir.
Bölümümüzde yürütülen uygulamalı derslerde çalışma alanı olan mutfağın koşullarına uygun aşçı ceketi, aşçı önlüğü, bandana ve kaymaz tabanlı terlik giyilmektedir. Bu kıyafet ve donanım malzemeleri öğrenci tarafından temin edilecektir.
Bölümümüzde yürütülen uygulamalı derslerde kullanılacak sarf malzemeler öğrencilerimiz tarafından karşılanacaktır.
Öğrenciler fakültemiz ve üniversitemizin ilgili alanlarında kısmi zamanlı olarak çalışabilme imkânlarına sahiptir. Bu alanlar fakültemiz mutfak alanları, uygulama oteli ve sosyal tesislerdir. Aynı zamanda üniversitemiz tarafından zaman zaman düzenlenen etkinliklerde bölüm öğrencilerine de çeşitli görevler verilerek kısmi zamanlı çalışma imkânı sunulmaktadır. Kısmi zamanlı çalışan öğrencilere ücret ödenmektedir.
Üniversitemiz kalkındırma vakfı tarafından ihtiyaç sahiplerine burs verilmektedir. Ayrıca her yıl ihtiyaç sahibi 15 fakülte öğrencimiz ücretsiz yemek kartı hizmetinden yararlanmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinden, YDS–YÖKDİL ve linkte (https://birimler.atauni.edu.tr/turizm-fakultesi/uygulama-esaslari/) bulunan tabloda gösterilen eş değerliliği kabul edilen yabancı dil sınavlarının herhangi birinden son beş yılda 80 ve üzeri puan almış olanlar; TRZ101 kodlu Temel İngilizce I ve TRZ102 kodlu Temel İngilizce II derslerinden, Temel Seçmeli Yabancı Dil I-II-III ve IV derslerinden muaf olabilirler.