Halı Kilim ve El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi

PROJE VE FAALİYETLERİMİZ

Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi Müdürlüğü 1962 yılından beri Türk halı sanatını geliştirmek ve kökeni Osmanlı saray halılarına dayanan ve günümüzde neredeyse hiç dokunmayan, unutulma noktasına gelen Hereke halıları olarak bilinen dokumaları, büyük bir titizlikle ve kalifiyeli personeli ile birlikte 60×60 kalitede Hereke halı dokuması yapmaktadır. Merkezimizde sürdürülen uygulamalı eğitim çalışmaları ile birlikte üretimde yapılmaktadır. Elde edilen ürünler Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından pazarlanarak satılmaktadır. Satılan halı dokumaları eğitim ve uygulamaya katılan dar gelirli bu öğrencilere maddi kazanç sağlayarak ailelerine katkı sağlamaktadırlar.

Araştırma merkezinin faaliyetleri kapsamında, eğitime katılan öğrenci kursiyerler 14-30 yaş aralığındaki genç kızlarımızı zanaat sahibi yapmak ve halı sanatını geliştirip zenginleştirerek kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapıp Türk halıcılığına öncülük etmektedir.

Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimizde bugüne kadar yetişen genç kızlarımız on bini aşmaktadır. Merkezimizin Yetiştirdiği genç kızlarımız kendi el emeklerini ve hünerlerini sergileyerek maddi kazancın yanında mutluluk ve haz duymaktadırlar.

Son yıllarda iletişim, basın ve yayının baş döndürücü seyri içinde ülke sınırlarını aşan kültürel etkileşim hızla yayılması ayrıca teknolojinin de hızla gelişmesi, maddi kaygılardan dolayı iş istihdamı konusunda el sanatlarına olan ilginin azalmasına neden olmaktadır. Bu sebeple geleneklerin yaşatılması, kültürel varlıkların korunarak gelecek kuşaklara aktarılması neredeyse imkânsız hale gelmektedir.

Bu sebeple eğitim merkezimiz çeşitli projeler  üreterek (SODES, İŞKUR ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Projeleri) istihdam edilen kurs öğrencilerimize fayda sağlanmaktadır.

Dokunan halılarımız internet sayfamızda, ulusal ve uluslararası platformlarda sergilenmektedir.