Lisansüstü Program Başvuru Bilgilendirme Rehberi
Yapılan başvurulara bağlı değerlendirme işlemleri ilgili mevzuat hükümlerine bağlı olarak Öğrenci Bilgi Sistemi tarafından yapılacaktır.
Yerleştirme sonuçları 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında olmak üzere gerekli bilgilendirme metinleri ile örnek sonuç ilanı görselinde yer aldığı gibi takvimde belirtilen tarihlerde Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden ilan edilecektir.
Kayıt işlemleri için hazırlanan kılavuza ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Değerli Öğrenci Adayı,
Üniversitemiz bünyesinde yürütülmekte olan lisansüstü programlar için yapılacak öğrenci kayıt işlemleri, bu sayfa üzerinde yer alan kapsam ve koşullarda yürütülecektir.
Neden Lisansüstü Eğitim ?
Bir ülkenin gelişme ve kalkınmasında, öğretim üyesi ve bilim insanı yetiştiren lisansüstü öğretim düzeyi önemli bir göstergedir. Üniversitelerin araştırma yapma, bilgiyi üretme ve üretilen bilgiyi ürüne dönüştürme aşamalarında lisansüstü öğretim ülkelerin gelişmişlikleri ile doğru orantılıdır.
Üniversitelerde verilen lisansüstü öğretim ve özellikle doktora aşaması, bir üniversitenin ulusal ve uluslararası bilimsel saygınlığının ve araştırma düzeyinin önemli bir göstergesidir. İnsanlığın bilim ve teknoloji çağı olarak adlandırılabilecek bir dönemi yaşamakta olması yukarıda belirtilen öğretim süreçlerinin bir sonucudur. Bu sebeple ülkemizde öğrencilerin daha iyi bir eğitim almaları için lisanüstü öğretimde her geçen gün yeni iyileştirmeler yapılmaktadır.
Lisansüstü Eğitimde Neden Atatürk Üniversitesi ?
Üniversitemizde, 8 enstitü müdürlüğü bünyesinde yürütülmekte olan lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında,
188 yüksek lisans programında (176 tezli yüksek lisans ve 12 tezsiz yüksek lisans) 9.223 öğrenci
205 doktora programında 2.592 öğrenci
2 sanatta yeterlik programında 57 öğrenci
olmak üzere toplam 395 lisansüstü programda 549‘u uluslararası öğrenci olmak üzere toplam 11.872 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir.
Fen Bilimleri Enstitüsünün bazı yüksek lisans programlarında eğitim dili İngilizce olarak yürütülmektedir.
Not: Veriler 07.05.2024 tarihi itibariyle güncellenmiştir.
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ PROGRAM 2. BAŞVURU TAKVİMİ *
(Rektörlük Makamının 22.08.2024 tarih ve E-88179374-300-2400271572 sayılı onayı)
YAPILACAK İŞLEM | TAKVİM (Başlangıç – Bitiş) |
Başvurular | 02 – 06 Eylül 2024 |
Güzel Sanatlar Enstitüsü & Yeterlik Sınavı | 10 – 11 Eylül 2024 |
1. Yerleştirme Sonuç İlanı | 13 Eylül 2024 |
1. Yerleştirme Kayıtları | 16 – 17 Eylül 2024 |
2. Yerleştirme Sonuç İlanı | 18 Eylül 2024 |
2. Yerleştirme Kayıtları | 19 – 20 Eylül 2024 |
Ders Kayıt Tarihleri | 23 Eylül 2024 |
Ders Başlaması | 30 Eylül 2024 |
* Güzel Sanatlar Enstitüsüne müracaat eden adayların ilanda belirtilen tarihte yapılacak olan yeterlik sınavları Güzel Sanatlar Fakültesinin ilgili bölümlerinde yapılacaktır.
BAŞVURU ŞARTLARI
1) Adaylar, başvurularını müracaat tarihleri içerisinde, Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)‘nden online olarak yapacaklardır.
2) Belge yüklemeyerek başvuru yapan (bilgileri YÖKSİS üzerinden alınabilen) adayların başvuruları için herhangi bir onay işlemi yapılmayacaktır.
3) Belge yükleyerek (eş değer dil puan ….vb) başvuru yapan adayların belgeleri kontrol edildikten sonra uygun görülmesi halinde, başvuruları ilgili enstitü personeli tarafından Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden onaylanacaktır.
4) Üniversitemiz lisansüstü programlarına başvurularda tercih sistemi uygulanacaktır. Tercih işlemini yapmayan/tamamlamayan lisansüstü öğrenci adaylarının başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
Bu kapsamda adaylar;
a) Yüksek lisans programlarında*;
i) Güzel Sanatlar Enstitüsü bünyesinde yürütülen yüksek lisans programları için 1 (bir),
ii) Diğer enstitüler bünyesinde yürütülen lisansüstü programlar için 3 (üç) tercih,
b) Doktora ve Sanatta Yeterlik programları için 2 tercih,
c) Tıp Fakültesi mezunu olanlar temel tıp bilimleri alanındaki doktora programları için 2 tercih
yapabileceklerdir.
5) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES şartı aranmayacaktır.
6) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmayacaktır.
7) Güzel Sanatlar Enstitüsüne bağlı programlar dışındaki programlara başvuracak adaylardan son beş yılda alınmış olması şartıyla;
a) En az 55 ALES puanı olanlar tezli yüksek lisans ve doktora programlarına,
b) En az 85 ALES puanı ve 4 yıllık Lisans diploması ile doğrudan doktora programlarına,
c) En az 50 (TUS) puanına sahip olanlar ilgili doktora programlarına
başvurabileceklerdir.
ALES puanı olmayan adaylar, varsa eş değer kabul edilen diğer sınav (GRE-GMAT) puanları ile de müracaat edebileceklerdir.
8) Doktora programına başvuran adayların, YDS’den (anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinin birinden) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından yukarıda belirtilen puana sahip olmaları gerekmektedir. Bilim alanı bir yabancı dil ile ilgili olan adaylar yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.
Yabancı dil puanı geçerlilik süresi beş (5) yıldır. Belge üzerinde geçerlilik süresi yazılı belgeler ise, belge üzerinde belirtilen süre kadar geçerlidir. Süresi geçmiş belgelerle başvuru kabul edilmeyecektir.
9) Uluslararası TOEFL – IBT – PTE Academic sınav sonuç belgelerinin Üniversitemiz Uluslararası Dil Sınavları Koordinatörlüğü tarafından doğrulanması gerekmektedir.
10) Lisans derecesiyle (Doğrudan & Bütünleşik) doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve başvurduğu programın puan türünde en az 85 ALES puanına sahip olmaları gerekir.
11) Lisansüstü programlara başvururken not döküm belgeleri dörtlük sisteme göre düzenlenmiş adayların notlarının 100’lük sistemdeki karşılıkları, “Atatürk Üniversitesi Not Dönüşüm Tablosu” esas alınarak belirlenecektir.
*Lisansüstü Eğitim Koordinatörlüğünün 05.06.2024 tarihli kararı.
BAŞVURU İŞLEMLERİNİ;
OBS’de kullanıcı kaydı olan adaylar; Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)’ne giriş yaparak,
OBS’de kullanıcı kaydı olmayan adaylar; “Kayıt Ol” linki aracılığı ile kullanıcı adı ve şifresi alıp, OBS’ye giriş yaparak
BAŞVURU İŞLEMLERİ & KAYIT BAŞVURULARI linki ile açılan sayfada yer alan LİSANSÜSTÜ BAŞVURU başlığı aracılığı ile gerçekleştirebilirler.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
1) Lisans, yükseklisans mezuniyet bilgileri, ALES Puan bilgileri ile Yabancı Dil Puan bilgileri YÖKSİS’ten alınan adaylardan, başvuru türü ÜNİP, PROTOKOL ve MİLLİ SPORCU olanlar hariç, herhangi bir belge istenilmemektedir.
2) Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olan adayların, Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) alacağı diploma denklik belgesi (varsa) veya mezun olduğu lisans ve yüksek lisans öğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulunca tanındığına dair belgeyi (varsa) başvuru ekranından sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
1) Tezsiz yüksek lisans programlarına müracaat eden adaylar, lisans mezuniyet not ortalamasına göre program sıralamasına dahil edilirler.
2) Tezli yüksek lisans programlarına başvuracak adayların ALES puan türünün % 60’ı ile lisans AGNO’sunun % 40’ının toplamı en az 55 puan olmalıdır.
3) Doktora Programlarına,
a) Yüksek lisans derecesiyle doktora programına başvuranların ALES puanının %50’si, tezli yüksek lisans mezunları için yüksek lisans mezuniyet notunun %30’u ile yabancı dil puanının %20’sinin toplamı en az 65 puan,
b) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 85 ALES puanına sahip olmaları gerekir. ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %30’u ve yabancı dil puanının %20’sinin toplamının en az 80 (seksen) puan,
c) Hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği, Veteriner ve benzeri fakülte diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakültesi lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olup, Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olanların ALES puanının %50’si, yüksek lisans mezuniyet ortalamasının % 30’u ile yabancı dil puanının %20’sinin toplamı en az 65 puan,
d) Temel tıp bilimlerinde Tıp Fakültesi mezunu olup;
— Temel tıp puanı ile başvuran öğrenciler, sayısal temel tıp puanın %50’si, mezuniyet not ortalamasının % 50’sinin toplamının en az 50 puan,
— ALES puanıyla başvuran öğrenciler ise, ALES puanın % 60’ı, mezuniyet not ortalamasının % 40’ının toplamının en az 65 puan,
olması şartıyla ilgili programın yerleştirme sıralamasına dâhil edilirler.
4) Güzel Sanatlar Enstitüsü Ana Sanat Dalları Sanatta Yeterlik programlarına başvuracaklardan;
a) Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması gerekir. Ayrıca, dosya incelenmesi şeklinde yapılan yeterlilik sınav notunun %60’ı ile lisans mezuniyet notunun %40’ının toplamının en az 90 puan olması gerekir
b) Yüksek lisans diplomasıyla sanatta yeterlik programına başvuranların programa kabulünde dosya incelenmesi şeklinde yapılan yeterlik sınav notunun %60’ı, yüksek lisans mezuniyet notunun %40’ının en az 65 puan olması şartı ile ilgili programın yerleştirme sıralamasına dâhil edilirler.
5) Kazananların belirlenmesinde en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralama yapılır. İlk yerleştirme yapıldıktan sonra boş kalan kontenjanlar için yedek listeden ek yerleştirme yapılır ve ilan edilir. Ek yerleştirmede kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları belirtilen süreler içinde yapılır.
6) Lisansüstü programlara başvuran adaylar, tercih sırası dikkate alınarak sadece tek bir programa yerleştirileceklerdir.
7) Kayıtlar, kesin kayıt tarihleri içerisinde kayıt hakkı kazanan aday öğrenciler tarafından Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)‘nden online olarak yapılacaktır.
8) Her ne sebeple olursa olsun tercih ettiği programlardan birine yerleştirildiği halde belirlenen tarihlerde kayıt yaptırmayan adaylar, kayıt yaptırma hakkını kaybetmiş sayılacaklar ve daha sonra yapılacak yerleştirmeye dâhil edilmeyeceklerdir.
Lisansüstü Programlara Yapılan Yerleştirme İşlemlerine Bağlı Olarak Oluşan Puanlar
Güz | Bahar | |
2024-2025 | ||
2023-2024 | ||
2022-2023 |
2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı
2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı
2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı
2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı
2024 – 2025 Eğitim-Öğretim yılı güz yarıyılında kayıt yaptıracak öğrenciler için tezsiz yüksek lisans program ücretleri Üniversite Yönetim Kurulunun 03.05.2024 tarih ve 13/159 sayılı kararı ile 36.000,00 ₺ olarak belirlenmiştir.
Bu tutar güz ve bahar dönemi başlarında iki eşit taksit (18.000 ₺) halinde tahsil edilecektir.
(Materyal) Ücreti (₺) | Katkı Payı / Öğrenim Ücreti (₺) | Toplam (₺) |
34.885 ₺ | 1.115 ₺ | 36.000 ₺ |
— Ücretler Halk Bankası ve Vakıflar Bankası gişelerinden, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankası ATM’lerinden veya internet bankacılığından yatırılabilmektedir.
— 2024-2025 eğitim-öğretim yılı öğrenci katkı payları ve öğrenim ücreti miktarları için lütfen tıklayınız.
Başvuru Yapmak için tıklayınız. Click to apply. BAŞVURU BELGELERİ | |
YÜKSEKLİSANS | DOKTORA |
Fotoğraf (4,5×6 cm) (1 adet) | Fotoğraf (4,5×6 cm) (1 adet) |
Lisans diploması veya mezuniyet belgesi * | Yüksek lisans diploması veya Mezuniyet Belgesi * |
Lisans not döküm (transkript) belgesi * | Yüksek lisans not döküm (transkript) belgesi * |
* Bu belgelerin noter veya Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerinden onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte müracaat edilmelidir. | |
Diploma denklik belgesi (Varsa) (Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan adaylar için) (YÖK’den alınacaktır.) | Diploma denklik belgesi (Varsa) (Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan adaylar için) (YÖK’den alınacaktır.) Önemli ! Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürlüğüne bağlı Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi, Endodonti, Ortodonti, Pedodonti, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi ve Restoratif Diş |
Tanınırlık Belgesi (Varsa) (Mezun olunan lisans öğretim kurumunun YÖK tarafından tanındığına dair belge) | Tanınırlık Belgesi (Varsa) (Mezun olunan yüksek lisans öğretim kurumunun YÖK tarafından tanındığına dair belge) |
ALES Belgesi (Lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan T.C uyruklu adaylar) | ALES Belgesi (Lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan T.C uyruklu adaylar) |
Tercih Formu (En fazla 2 program yazılacaktır.) | Tercih Formu (En fazla 2 program yazılacaktır.) |
Araştırma önerisi | Araştırma önerisi |
Araştırma niyet mektubu | Araştırma niyet mektubu |
Referans mektubu (En az iki adet olmak üzere daha önce ders aldığı öğretim üyeleri tarafından yazılmalıdır.) | Referans mektubu (En az iki adet olmak üzere daha önce ders aldığı öğretim üyeleri tarafından yazılmalıdır.) |
Yabancı Dil Puanı Belgesi (Yabancı dilde eğitim veren programlar için programın yürütüldüğü dilde yabancı dil sınavlarından en az 70 veya ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası bir yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puana sahip olduğunu gösterir belge) | Yabancı Dil Puanı Belgesi Ana dilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından en az 55 puan almaları gerekir. Bilim alanı bir yabancı dil ile ilgili olan adaylar yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır. (Yabancı dilde eğitim veren programlar için programın yürütüldüğü dilde yabancı dil sınavlarından en az 70 veya ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası bir yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puana sahip olduğunu gösterir belge) |
BAŞVURULAR
1) Adaylar, başvurularını başvuru tarihleri içerisinde, Lisansüstü Programlar İçin Başvuru Sayfası (Yabancı Uyruklu Adaylar) üzerinden yapacaklardır.
2) Adayların başvuru ve evrak kontrolleri (ön inceleme) Dış İlişkiler Ofisi tarafından yapılacaktır.
BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
1) Not döküm belgelerindeki dörtlük sistemdeki notların yüzlük sistemdeki karşılıkları YÖK’ün not dönüşüm tablosuna göre belirlenir.
2) Eğitim dili Türkçe olan lisansüstü programlara öğrenci kabulünde;
a) Yüksek lisans programları için adayların lisans mezuniyet notu, sunacakları araştırma önerisi, araştırma niyet mektubu ve aday hakkında daha önce ders aldığı öğretim üyeleri tarafından yazılan en az iki referans mektubu göz önünde bulundurularak,
b) Doktora programları için adayların lisans ve yüksek lisans mezuniyet notları, sunacakları araştırma önerisi, araştırma niyet mektubu ve aday hakkında daha önce ders aldığı öğretim üyeleri tarafından yazılan en az iki referans mektubu göz önünde bulundurularak,
ana bilim/ana sanat ve/veya bilim/sanat dalının görüşü alınarak ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından karar verilir.
c) Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Enstitüsü programlarına başvuruların değerlendirmesinde bu maddenin (a) ve (b) fıkralarında ifade edilen hususlara ek olarak dosya incelenmesi veya uygulamalı sınav notu da dikkate alınır.
3) Eğitim dili yabancı dilde olan lisansüstü programlara öğrenci kabulüne;
a) Yüksek lisans programları için adayların lisans mezuniyet notu, sunacakları araştırma önerisi, araştırma niyet mektubu ve aday hakkında daha önce ders aldığı öğretim üyeleri tarafından yazılan en az iki referans mektubu göz önünde bulundurularak,
b) Doktora programları için ise adayların lisans ve yüksek lisans mezuniyet notları, sunacakları araştırma önerisi, araştırma niyet mektubu ve aday hakkında daha önce ders aldığı öğretim üyeleri tarafından yazılan en az iki referans mektubu göz önünde bulundurularak,
ana bilim/ana sanat ve/veya bilim/sanat dalının görüşü alınarak ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından karar verilir.
c) Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Enstitüsü programlarına başvuruların değerlendirmesinde bu maddenin (a) ve (b) fıkralarında ifade edilen hususlara ek olarak dosya incelenmesi veya uygulamalı sınav notu da dikkate alınır.
KESİN KAYITLAR
1) Kayıtlar, öğrenciler tarafından bizzat, ilgili enstitü müdürlüklerince belirtilen tarihlerde yaptırılır. Haklı ve geçerli mazeretleri sebebiyle kaydını bizzat yaptıramayan adaylar, vekâlet yolu ile veya kanuni temsilcileri aracılığıyla kayıt süresi içinde kayıtlarını yaptırabilirler. Adaylar, başvuru sırasında istenen belgeleri kesin kayıt sırasında ilgili enstitü müdürlüğüne teslim etmek zorundadırlar. (Pandemi dönemi nedeniyle kayıtlar online olarak yapılacaktır.)
2) Her ne sebeple olursa olsun tercih ettiği programlardan birine yerleştirildiği halde, belirlenen tarihlerde kazandıkları programa kayıt yaptırmayanlar kayıt yaptırma hakkını kaybetmiş sayılırlar.
3) Yabancı dille veya yabancı dilde eğitim yapan lisansüstü programlar hariç, yabancı uyruklu öğrencilerin programa başlayabilmeleri için;
a) İlgili enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilen Türkçe başarı belgesine sahip olmaları, veya
b) Atatürk Üniversitesi Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATATÖMER) tarafından yapılacak Türkçe dil sınavından 100 üzerinden en az 70 veya B2 düzeyinde puan alınması gerekir. Sınavda başarısız olan öğrenciler, Türkçe öğrenmek için bir yıl izinli sayılır. Bir yıl içinde aynı şekilde yapılacak Türkçe dil sınavında da başarılı olamayan öğrencilerin yüksek lisans ve doktora programlarına kaydı yapılmaz.
4) Kayıt hakkı kazanan yabancı uyruklu öğrencilerin mezun oldukları Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği veya tanınırlığı kabul edilmiş ise asıl kayıtları, eğer denkliği veya tanınırlığı bilinmiyorsa geçici kayıtları yapılır ve öğrencilik işlemleri başlatılır. Geçici kayıtları yapılan öğrencilerin mezun oldukları Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği ve tanınırlığı kabul edildikten sonra kesin kayıtları yapılır, aksi takdirde adayların ilgili enstitü ile ilişkileri kesilir.
5) Bu öğrenciler, ilgili ana bilim/ana sanat dalının görüşü doğrultusunda bilimsel hazırlık programına tabi tutulabilirler.
6) Kayıt yaptıran öğrenciler, geçici Yabancı Uyruklu Vatandaş T.C. numarasını enstitüye bildirmek zorundadırlar.
7) Yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim sürecinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmeleri kayıtlı oldukları programdaki yükümlülüklerini değiştirmez.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR İÇİN YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ
Atatürk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 14 ncü maddesine istinaden aşağıya çıkartılan Atatürk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Uygulama Esaslarının 35 inci maddesine göre 2024-2025 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında lisansüstü programlara yatay geçiş yolu ile kabul edilecek öğrencilerin iş ve işlemleri bu sayfada yer alan kapsam ve koşullarda gerçekleştirilecektir.
Yatay Geçiş Kontenjanları
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü
Güzel Sanatlar Enstitüsü
Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
Yatay Geçiş İçin Başvuru ve Kesin Kayıt Tarihleri
Başvurular : 02 – 13 Eylül 2024
Kayıtlar : 19 – 20 Eylül 2024
Yatay Geçiş Başvurusu İçin Yapılması Gerekenler:
1- Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS)’ne giriş yapılarak “Başvuru İşlemleri & Kayıt Başvuruları & Lisansüstü Yatay Geçiş Başvuru” linkinden başvuru yapılarak, ön kayıt formu çıktısının alınması,
2- Ön kayıt başvuru formu ile “OF_20_Yatay Geçiş Müracaat Dilekçesi.docx” formunun (Form enstitü internet sayfasının formlar sayfasından da temin edilebilir),
istenilen diğer belgelerle birlikte yatay geçiş başvurusu yapılacak Enstitüye teslim edilmesi.
Atatürk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Uygulama Esasları
Yatay Geçiş Yolu ile Öğrenci Kabulü
MADDE 35 – (1) Yatay geçiş, aynı veya yakın anabilim dalları arasında yapılabilir.
(2) Tez önerisi kabul edilmiş olan öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.
(3) Başka bir üniversitede lisansüstü eğitim-öğretim gören öğrencilerden; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 33’üncü veya 50’ nci maddesinin (d) fıkrasına göre Üniversitemizde araştırma görevlisi kadrosuna atananların ilgili programın başvuru şartlarını sağlamaları hâlinde yatay geçişleri kabul edilir.
(4) Yatay geçiş için öğrencinin Üniversite içindeki başka bir enstitü ana bilim/ana sanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış, bulunduğu programın tamamlanabilmesi için azami öğrenim süresinin yarısını henüz tamamlamamış, disiplin cezası almamış, ayrılacağı lisansüstü programındaki geçiş yapacağı yarıyıla kadar olan derslerinin tümünü başarmış ve ilgili enstitünün asgari başvuru koşullarını sağlamış olması gerekir.
(5) Yatay geçiş için başvuruların en geç ders kayıtlarından on gün öncesine kadar ilgili enstitü müdürlüklerine yapılması gerekir.
(6) Yatay geçiş yoluyla alınacak öğrenci sayıları ilgili ana bilim/ana sanat dallarının görüşleri alınarak ilgili enstitü yönetim kurulunda belirlenir ve Rektörlüğün onayını müteakip yarıyıl başlamadan önce ilan edilir.
(7) Tezsiz yüksek lisans programından, tezli yüksek lisans programına geçiş yapmak isteyen öğrenci; tezli Yükseklisans programına başvuru koşullarını ve yatay geçiş koşullarını sağlayarak ilgili ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla geçiş yapabilir. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler, ilgili ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.
(8) Yatay geçiş için başvuran öğrencinin not dökümü ve ders içerikleri, ilgili ana bilim/ana sanat dalı başkanlığı tarafından değerlendirilir. Ana bilim/ana sanat dalı başkanlığı gerekli görmesi halinde ilgili öğrencinin müracaat ettiği programa intibakı için ek dersler almasını önerebilir. Yatay geçiş işlemi, ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.
ENSTİTÜ MÜDÜRLÜKLERİ İLETİŞİM ADRESLERİ
Enstitü Müdürlüğü | Adresi | E-Posta Adresi | Telefonu | Faks Numarası | Web Adresleri |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü | Atatürk Üniversitesi 25240 Yakutiye ERZURUM | 442 231 4463 | 442 236 0972 | ||
Eğitim Bilimleri Enstitüsü | Atatürk Üniversitesi 25240 Yakutiye ERZURUM | 442 231 5630 | 442 236 1536 | ||
Fen Bilimleri Enstitüsü | Atatürk Üniversitesi 25240 Yakutiye ERZURUM | 442 231 4742 | 442 239 0973 | ||
Güzel Sanatlar Enstitüsü | Atatürk Üniversitesi 25240 Yakutiye ERZURUM | 442 231 5568 | 442 239 5854 | ||
Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü | Atatürk Üniversitesi 25240 Yakutiye ERZURUM | 442 231 1592 | 442 239 1863 | ||
Sağlık Bilimleri Enstitüsü | Atatürk Üniversitesi 25240 Yakutiye ERZURUM | 442 231 4886 | 442 236 0969 | ||
Sosyal Bilimler Enstitüsü | Atatürk Üniversitesi 25240 Yakutiye ERZURUM | 442 231 4928 | 442 231 4911 | ||
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü | Atatürk Üniversitesi 25240 Yakutiye ERZURUM | 442 231 1119 | 442 239 5887 |