Edebiyat Fakültesi

Edebiyat Fakültesinden Akreditasyon Hamlesi

EDEBİYAT FAKÜLTESİNDEN AKREDİTASYON HAMLESİ

(10 AYRI PROGRAMIN DAHA FEDEK DEĞERLENDİRMESİ TAMAMLANDI)

 

Atatürk Üniversitesinin Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi kapsamında çağdaş eğitimde mükemmeliyeti yakalama hedefi doğrultusunda Edebiyat Fakültesinden 10 programın daha (Alman Dili ve Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı “Birinci ve İkinci Öğretim”, Bilgi ve Belge Yönetimi “Birinci ve İkinci Öğretim”, İngiliz Dili ve Edebiyatı “İkinci Öğretim”, Sanat Tarihi İkinci Öğretim, Sosyoloji İkinci Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı İkinci Öğretim, Tarih İkinci Öğretim akreditasyonu için yapılan FEDEK başvurusunun değerlendirme ve denetleme süreci tamamlandı.

FEDEK (Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) kapsamında 2730 Nisan 2024 tarihleriarasında üç gün boyunca 19 kişilik akademik bir heyet tarafından incelenen ve denetlenen Edebiyat Fakültesinin sekiz ayrı bölüm on farklı program için değerlendirme süreci 28 Nisan Pazar günü Edebiyat Fakültesi Dekanlığındaki tanışma toplantısıyla başladı. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver DÜZGÜN’ün fakülteyi ve bölümleri tanıtan sunumunun ardından fakültemizde ve ilgili bölümlerde devam eden denetleme ve incelemeler, 30 Nisan Salı günü saat 14.00’de Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Senato salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısıyla sona erdi.Açılışını Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI’nın yaptığı toplantıda FEDEK heyet başkanı ile heyet üyeleri, Edebiyat Fakültesi Dekanı, Dekan Yardımcıları ve ilgili Bölüm Başkanları hazır bulundular. FEDEK Heyet Başkanı Prof. Dr. Ahmet Murat GİZİR, Erzurum’da ve Atatürk Üniversitesinde bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek Edebiyat Fakültesinde akreditasyon başvurusunda bulunan Bölümlerin ve Edebiyat Fakültesinin genel bir değerlendirmesini yaptı. Prof. GİZİR, Edebiyat Fakültesi yeni hizmet binasının öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde tasarlandığının altını çizerek Edebiyat Fakültesinin ve ilgili bölümlerinin öğretim üyesi açısından dolgunluğu, eğitimde dijital alt yapı kalitesi, sosyal, kültürel ve bilimsel faaliyetlerde zenginlik, öğrencilerde aidiyet ve güven duygusunun gelişmiş olması gibi hususlara dikkat çekti. Ayrıca GİZİR, Edebiyat Fakültesinde son yıllarda gerçekleştirilen gerek TÜBİTAK gerek diğer ARGE Projelerinin, indeksli yayın sayılarındaki artışın ve Fakülte bünyesinde yayın hayatını sürdüren on beş ayrı bilimsel derginin varlığının takdire şayan olduğunu belirtti. GİZİR’in ardından Bölümlerden sorumlu değerlendiriciler denetledikleri bölümlerle ilgili hazırladıkları raporları sundular. FEDEK’e akreditasyon için başvuruda bulunan bölümlerin güçlü ve zayıf yönlerinin şeffaf bir şekilde dile getirildiği toplantının sonunda Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI yapılan incelemelerden ve toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek FEDEK heyetine teşekkürlerini iletti. ÇOMAKLI, göreve geldikleri günden bu yana üniversitemizde modern eğitim sistemine geçme, dünyanın önde gelen üniversiteleriyle eş değer düzeyde bilim üreterek eğitim verme hedefiyle hareket ettiklerini vurguladı ve bu yöndeki tüm taleplere, yeniliklere açık olduklarını; bu bağlamda üniversitenin tüm imkânlarının seferber edildiğini söyledi.

Edebiyat Fakültesinde belirtilen programların da akredite edilmesiyle toplam on üç bölümde yirmi program akredite edilmiş olacak.

 

Edebiyat Fakültesi Akreditasyon Süreci:

Tablo 1:

 

Akredite Olan Programlar

 

Program Adı

Program Türü

1

Arkeoloji

Birinci Öğretim

2

Coğrafya

Birinci Öğretim

3

Coğrafya

İkinci Öğretim

4

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

Birinci Öğretim

5

Felsefe

Birinci Öğretim

6

İngiliz Dili ve Edebiyatı

Birinci Öğretim

7

Sanat Tarihi

Birinci Öğretim

8

Sosyoloji

Birinci Öğretim

9

Tarih

Birinci Öğretim

10

Türk Dili ve Edebiyatı

Birinci Öğretim

 

 

Tablo 2:

 

Akredite Süreci Devam Eden Programlar

 

Program Adı

Program Türü

1

Alman Dili ve Edebiyatı

Birinci Öğretim

2

Arap Dili ve Edebiyatı

Birinci Öğretim

3

Arap Dili ve Edebiyatı

İkinci Öğretim

4

Bilgi ve Belge Yönetimi

Birinci Öğretim

5

Bilgi ve Belge Yönetimi

İkinci Öğretim

6

İngiliz Dili ve Edebiyatı

İkinci Öğretim

7

Sanat Tarihi

İkinci Öğretim

8

Sosyoloji

İkinci Öğretim

9

Tarih

İkinci Öğretim

10

Türk Dili ve Edebiyatı

İkinci Öğretim