Gıda Mühendisliği Bölümü

“Dünya Gıda Günü” Etkinliği

Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Gıda Mühendisliği Bölümü ve Gıda Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği tarafından düzenlenen Dünya Gıda Günü paneli Akademisyenlerin, Öğrencilerin ve diğer bireylerin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder ÇALMAŞUR açılış konuşmasında Dünyadaki gıda krizi, gıda israfı ve sürdürülebilir gıda üretimi konularına değinerek panelin bir farkındalık oluşturması konusunda temennilerini sunmuştur.

Prof. Dr. Mustafa ŞENGÜL Dekanımızın açılış konuşmasından sonra aşağıdaki konuşmayla paneli başlatmıştır:

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim 1945, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır.

Dünya Gıda Günü etkinliklerinde; gıda üretimi-tüketimi, satış noktalarında hijyen ve sanitasyon, gıda güvencesi, yeterli ve dengeli beslenme gibi konular gündeme taşınarak, dünya genelinde çok büyük önem arz eden açlıkla mücadeleye dikkat çekilerek, açlıkla mücadele ve bu yönde ortaya konan çalışmaların yaygınlaştırılması amacıyla, dünya kamuoyunda bir farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır.

 Dünyada 34 ülkede 800 milyon insan açlıkla mücadele etmekte, 80 ülkede yaklaşık 2,4 milyar insan ise su sıkıntı yaşamaktadır. Hal böyle iken, maalesef 600 milyon insan obezite ile mücadele etmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için dünyadaki tüm gelişmiş ülkelerin bu durum üzerinde çalışma yapmaları gerekmektedir.

FAO her yıl bir temayı esas alıp tüm dünya kamuoyu ile paylaşmaktadır. FAO tarafından Dünya Gıda Günü 2023 yılı ana teması “Su hayattır, su gıdadır. Kimseyi mahrum bırakma” olarak belirlenmiştir. (Water is life, water is food. Leave no one behind).

Su, Dünya’daki yaşam için gereklidir. Vücudumuzun %50’sinden fazlasını ve Dünya yüzeyinin yaklaşık %71’i sudan oluşmaktadır. Suyun yalnızca %2,5’i tatlıdır ve içme, tarım ve çoğu endüstriyel kullanıma uygundur. Su insanlar, ekonomiler ve doğa için itici bir güçtür ve gıdamızın temelidir. Tüm doğal kaynaklar gibi tatlı su da sonsuz değildir.

Panelde Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENGÜL başkanlığında 3 sunum gerçekleştirildi. İlk sunum Prof. Dr. M. Murat KARAOĞLU tarafından “Gıdanın Dünü, Bugünü ve Yarını”, Prof. Dr. Memnune ŞENGÜL tarafından Gıda, Beslenme ve Sağlık ve son olarak Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YÜKSEL tarafından 2023 Dünya Gıda Günü ana teması “Su hayattır, Su gıdadır. Kimseyi mahrum bırakma” başlıklı sunumlar yapılmıştır.

1. Prof. Dr. M. Murat KARAOĞLU sunumunda; Gıdanın tanımının sürekli değiştiği, geleceğin gıdalarının ne olacağı, gıda güvencesini sürekli hale getirmek için alınması gereken önlemler, dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen üretim alanlarının aynı şekilde artmadığı ve 1 (Bir) Milyar insanın yetersiz beslendiği ve 10 Milyon kişinin açlıktan öldüğü,

2. Prof. Dr. Memnune ŞENGÜL’ün sunumunda; Etkinlik sonucunda insan sağlığı üzerine kalıtım, iklim ve çevre koşulları gibi çeşitli faktörlerin yanında beslenmenin de çok önemli bir etkiye sahip olduğu, beslenme sadece sadece canının çektiği gıdaları yemek, içmek veya karın doyurmak olmadığını, yaşamın sürdürülmesi, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için vücudun gereksinimi olan gıdaları tüketmek olduğunu ve beslenmenin yaşam döngüsünün her aşamasında mutlaka bilinçli yapılması gereken bir eylem olduğu, ve beslenmenin bireye özgü olarak planlanması ve uygulanması gerektiği, yeterli ve dengeli beslenme konusunda uzman kişilerin toplumu bilgilendirmesi gerektiği,

3. Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YÜKSEL’in sunumunda; Gıda üretimi, Gıda Güvenliği, Mahsul yetiştirme ve Gıda işlemenin tüm aşamalarında temiz suya ihtiyaç olduğunu, temin suyun önemi ve temiz suya ulaşmada adaletsizlik olduğu, ve temiz su kaynaklarının sabit olduğu ve temiz suyun akıllıca yönetilmesinin önem arz ettiği vurgulanmıştır.

Panel Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENGÜL sonuç olarak; 2023 Dünya Gıda Günü vizyonu gereğince; yönetimler, özel sektör, akademik kurumlar, sivil toplum örgütleri ve bireyler temiz suyun etkin kullanımı konusunda akılcı yaklaşımların aksiyona dönüştürülmesi gerektiğini dile getirmiştir.