Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi

Kariyer Danışmanlığı

“Kariyer, işçilik gerektiren bir süreç sonucudur. ”

Kariyer Danışmanlığı Nedir?

Kariyer; bireyin gelişim sürecinde aldığı eğitimler ve yeterlilikleri doğrultusunda kendini fark ederek hedefler belirleme ve bu hedefleri işe koymada izlediği yoldur. Kariyer, yaşam boyu devam eden bir süreç olduğu için bireyin kariyerini belirlemede bireysel özellikleri ve yeterlilikleri, aile, sosyal çevre, toplumsal ve kültürel belirleyiciler, almış olduğu ya da almayı hedeflediği eğitimler ve içinde bulunduğu çağın gereklilikleri önemli rol oynamaktadır.

Kariyer Danışmanlığı

Kariyer danışmanlığı, bireylerin kariyer hayatlarında planladıkları süreçlerin gelişimine rehberlik etmek üzere amaçlanmış kişilerarası süreci ifade etmektedir. Bu süreçte kariyer danışmanlığı; bireyin kendini tanıması, hedeflerini belirlemesi, önüne çıkacak kariyer fırsatlarını değerlendirmesi, sürdürülebilir bir kariyer gelişimine dâhil olabilmesi ve gerekli eğitimlere yönelebilmesinde ve tüm bu hususlarda doğru adımlarla ilerleyebilmesinde önemli katkılar sunmaktadır. Kariyer danışmanlığı sürecinde bireylerin yetenekleri, değerleri, ilgi alanları, gereksinimleri ve mesleki ihtiyaçları doğrultusunda kariyer planlama farkındalığı oluşur ve kariyer gelişim inşası başlar.

Atatürk Üniversitesi Kariyer Merkezi olarak üniversite öğrencilerimize ve mezunlarımıza yönelik bireysel kariyer danışmanlığı hizmeti sunarak hedeflerine giden yolda onlara rehberlik etmeyi önemsiyor ve hem kariyer planlama hem de kariyer geliştirme hizmetlerimizle destek olmaya çalışıyoruz. 

Kariyer Planlama

Kariyer planlama bireyin kim olduğuna, gelecekte ne yapacağına, nerede olmak istediğine dair planlamaların ve keşiflerin yapıldığı süreçtir. Kariyer planlaması kariyer gelişim sürecinin ilk basamağıdır;  bir farkındalık ve hazırlık aşamasını içermektedir.

Kariyer Gelişimi

Kariyer örüntüsü içerisinde belirlenen hedefler doğrultusunda,  yaşam rollerini bütünleştirme, gerekli önlemleri alma, değerlendirme ve revize etme sürecidir. Bu süreç, öğrenci ve mezunlarımızın eğitim-öğretim süreçlerindeki önlemleri ve ilerlemeleri kapsadığı gibi mezuniyet sonrası da hem kişisel gelişimlerini hem de iş hayatlarını yönetebilecekleri tüm eylemleri kapsamaktadır.

Kariyer Danışmanlığından Hangi Konulardan Yararlanabilirsiniz?

Kariyer danışmanından hangi sınıfta olursan ol, ister öğrenci ister mezun ol yararlanabileceğini biliyor musun?

  • Kendini tanıma ve değerlendirme
  • Kariyer gelişimi için izlenecek yollar
  • Farklı kariyer alanları, sektörler ve meslek dallarını tanıma
  • Staj olanakları bulmak için izlenecek yollar
  • Kişisel istek, bilgi, beceri ve planlarınıza göre iş bulma stratejileri
  • Lisansüstü eğitim hakkında bilgi almak,
  • Meslek alternatifleriniz konusunda karar verebilmek,
  • Akademik kariyer yapmaya ilişkin sorularınıza cevap bulmak,
  • CV hazırlama ve iş mülakatları hakkında bilgi almak ( iş kulübü eğitimi),
  • Mülakatlara hazırlık süreci gibi konularda yardım alabilirsin.

Randevu Alma ve Görüşme Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?

Kariyer danışmanlığı görüşmeleri çevrimiçi ve yüzyüze olarak yapılmaktadır. Görüşme için yetenek kapısı‘na giriş yapılarak öğrenci profilinde yer alan “Kariyer Danışmanlığı ” bölümünden randevu alınması gerekmektedir.