Tarla Bitkileri Bölümü

Bölümümüz tarafından 16.05.2022 Tarihinde Çevrimiçi Tohumculuk Çalıştayı Düzenlenmiştir.

Bölümümüz tarafından düzenlenen TOHUMCULUK ÇALIŞTAYINA;
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü Sayın Şakir Berktaş,
Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Genel Sekreteri Sayın Dr. Ali ÜSTÜN,
Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,  Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Yalçın KAYA
Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Prof. Dr. Mustafa TAN
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Fatih SEYİS,
Ekiz Tohumculuk Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Doç. Dr. Hasan EKİZ konuşmacı olarak katılmışlardır.

Ülkemizde ve dünyada tohumculuğun önemine değinilerek, özellikle tohum olmadan tarımın olmayacağı vurgusu işlendi ve bitkisel üretimde ıslahçıların, tohumcular alt birliklerinin karşılaştığı problemlerin giderilmesine yönelik fikirler ortaya konuldu. Ayrıca yerli tohum şirketlerinin içinde bulunduğu şartların iyileştirilmesinin gerektiği belirtildi. Sebze tohumculuğunda ülkemiz tohumculuğunun iyi bir durumda olduğu belirtilirken, tarla bitkileri tohumculuğunda henüz istenilen seviyelere gelinemediği belirtildi. Bunda en önemli faktörün yerli tohumculuk firmalarının, yabancı tohumluk firmalarıyla rekabet gücünün düşük olmasından kaynaklandığı ifade edildi. Bakanlık yetkililerinin de sektörün sorunlarına çözüm getirmesi gerektiği ve özellikle yerli şirketlerin daha fazla desteklenmesi gerektiği konusunda fikir birliği oluştu. Çalıştay katılımcıların teşekkür konuşmaları ve bu etkinliğin Ülkemiz ve bölge tarımına hayırlı olması temennileriyle sonlandırılmıştır.