Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

Arş. Gör. Dr. Esra Yavuz Acar, TÜRKSOY’da düzenlenen kitap tanıtım toplantısına katıldı.

TÜRKSOY, Kazakistan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği, Avrasya Yazarlar Birliği iş birliğinde Kazak halkının ünlü devlet adamı ve maarifçisi Temirbek Jürgenov’a ithafen yayınlanan “Temirbek Jürgenov: Araştırmalar – Hatıralar- Makaleler” kitabının tanıtım toplantısı düzenlendi.

TÜRKSOY Genel Sekreterliğinde düzenlenen etkinliğin açış konuşmalarını Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, TÜRKSOY Kırgızistan Ülke Temsilcisi Kanat Mambetaliev, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, kitabın yazarı, Temirbek Jürgenov Vakfı Müdürü Sabi Ansat ve kitabı Türkçeye aktaran Bölümümüz öğretim elemanlarından Arş. Gör. Dr. Esra Yavuz Acar yaptı.

Kazakistan Büyükelçisi Sapiyev konuşmasında, devlet adamı ve maarifçi Jürgenov’un kısa ömrüne Orta Asya halklarının eğitiminin sağlanması için çok önemli çalışmaları sığdırdığını belirtti. Sovyet rejimi tarafından idam edilmeden önce Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan’da farklı görevlerde bulunduğuna dikkati çeken Sapiyev, Jürgenev’in çabaları sonucunda 20. yüzyılın başlarında Kazak halkının eğitim olanaklarına kavuştuğunu dile getirdi.

Kanat Mambetaliev konuşmasında, Temirbek Jürgenov’un Kazak halkının tarihinde özel bir iz bırakmış bir devlet ve halk figürü olduğunu belirterek, bu değerli insanın bizlere bıraktığı paha biçilmez mirasın, nesiller ve halklarımız arasında bir “Altın Köprü” niteliğinde olduğunu kaydetti. Mambetaliev Jürgenov’un sadece kazak halkına ve Kazak kültürüne önemli bir insan olmadığının da altını çizerek, “Kırgız halkının tarihinde altın izler bırakan Kazak-Kırgız halklarının kardeşliğini simgeleyen, kahramanlar Temirbek Jürgenov ve İşenali Arabayev ile Kasım Tınıstanov’dan bahsediyoruz.” diye konuştu.

Temirbek Jürgenov’un Orta Asya halklarının eğimindeki önemine, hayatına ve çalışmalarına değinen ve iyi bir vatanperver olduğunu kaydeden Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Jürgenov’un sadece Kazakistan’da dört binden fazla okul açarak eğitim alanında önemli iz bıraktığını kaydetti. 

Açış konuşmalarının ardından  Kazak sanatçılar Bekarıs Nurimanov ve Assem Erejekızı Kazak halk ezgilerinden oluşan müzik dinletisi sundu. Bu kitap vesilesiyle Türksoy 2023 yılını Temirbek Jürgenov yılı ilan etti.