Coğrafya

Arazi Çalışmaları (10-19 Mayıs 2024)

Eğitim- öğretim sürecine olduğu kadar, öğrencilerimizin sosyo-kültürel gelişimine de çok yönlü katkısı olan arazi çalışmaları; 10-12 Mayıs 2024 ve 17-19 Mayıs 2024 tarihlerinde üçer günlük planlama dahilinde Ağrı-Iğdır-Kars illerimizde ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde sürdürülmüştür.

 Prof. Dr. Mustafa ÖZDEMİR sorumluluğunda Arazi Çalışmaları II dersi kapsamında sürdürülen etkinliğe 3. Sınıf I. ve II. öğretim öğrencileri ile Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saliha KODAY, Prof. Dr. İbrahim KOPAR, Arş. Gör Zeynep YİLMAZ ve Arş. Gör. İlknur ÇAKIR katılmış, ayrıca 4. sınıflardan ve lisansüstü öğrencilerden de katılım olmuştur. Önceki yıllarda bölümümüzden mezun olmuş eski öğrencilerimiz de Ağrı, Iğdır ve Kars’ta kafilemize katılarak arazi tatbikatına tecrübeleri ile renk katmışlardır.

Laboratuvarı arazi olan ve uygulama bilimi olan coğrafyanın, uygulama alanı yeryüzüdür prensibiyle hareket eden bölümümüz; sınıf ortamında incelenen konuların, ders kitaplarında tanımlanmış terim, kavram, disiplin, fikir ve kuralların arazideki karşılıklarını görmek ve somutlaştırmak için arazi tatbikatlarına büyük önem vermektedir.

 Doğal ve beşeri çevre; coğrafyacılar için adeta açık hava okuludur ve öğrenme sürecinde en etkilisidir. Bu şekilde yerinde gözlem ve inceleme imkanı bulan öğrencilerimiz, arazi çalışmaları esnasında aynı zamanda baktıklarını görme, gördüklerini analiz-sentez edebilme becerileri kazanmaktadır. Bu faaliyetlerle öğrencilerin olaylara, durumlara karşı bakış açıları değişmekte- ufku genişlemekte, nesnel değerlendirmeler ön plana çıkarken, mesleki doyuma da ulaşılmaktadır.

Eğitsel yönden sayılamayacak kadar çok faydası olan arazi çalışmalarının dolaylı etkileriyle de önemli kazanımlar sağlanmıştır. Aidiyet duygusunu geliştirme, sınıfta birlik-beraberliği sağlama, güven, sevgi, saygı, paylaşma duygusunun gelişmesine, ortak hareket ve ortak iş yapabilme beceri, bilinç ve sorumluluğu, farklı kültürlere yabancı kalmama, zor doğa koşullarına ve yorucu arazi çalışmalarına dayanma gücü gibi hususlarda arazi tatbikatlarının önemli katkısının olduğu gözlenmiştir.                

Arazi incelemeleri ile akarsu topografyasının aşındırma ve biriktirme şekilleri, volkan topografyasının kendine özgü kayaç ve jeomorfolojik yapılarının yerinde incelemesi yapılmıştır. Yeraltı sularının, kaynak sularının, akarsuların dağlık, plato ova ve depresyon sahalarında oluşturduğu ve oluşumu devam eden ilginç ve farklı gelişim aşamalarına ait aşınım ve birikim şekillerinin en güzel örnekleri jeolojik-jeomorfolojik yönden incelenmiş, önemli kazanımlar elde edilmiştir.

İlginç, büyüleyici, bir o kadar da insanlarda merak ve heyecan uyandıran, binlerce yıldır farklı kültürlerin etkisiyle farklı söylemlerin- esrarengiz durumların esin kaynağı olmuş söz konusu sahalardaki jeolojik, jeomorfolojik, topografik, hidrografik, klimatik, tarihi, kültürel ve folklorik çeşitlilikler de, bir ülkenin egemenlik sahasının bitip, diğer ülkenin egemenlik sahasının başladığı devlet sınırlarının coğrafi özellikleri de, farklı ülkelerin insanlarının geçişlerinin sağlandığı, mal ve eşyalarının birbirlerine pazarlandığı veya transit geçişlerinin sağlandığı gümrük kapıları da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ndeki coğrafi, tarihi, kültürel etkinlikler de arazi çalışmalarımıza ilgiyle ve yerinde incelemelere konu olmuştur.