
Yönetim Bilişim Sistemleri; oryantasyon programı üniversite kültürü ve felsefesi konulu söyleşi programı ile devam etti. Söyleşi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Duygu Fındık COŞKUNÇAY ve Dr. Öğretim Üyesi İbrahim YILDIZ tarafından gerçekleştirildi. Söyleşide aşağıdaki başlıklar ele alındı:
1: Üniversite ve “Tuba Ağacı” Metaforu: Söyleşide üniversitelerin “Tuba Ağacına” benzetildiğinden bahsedildi ve bu metaforun; üniversitelerin toplumu besleyen kurumlar olması gerektiği aktarıldı. Tuba Ağacı metaforunun üniversite öğrencilerini de adeta bu ağacın topluma yarar sağlayan meyveleri konumuna yükselttiğinin; böylece üniversite öğrencilerinin hem bireysel hem de toplumsal sorumlulukları olduğunun altı çizildi.
2: Üniversite Bilginin ve Akademik Görgünün Kökleştiği Kurumlardır: Söyleşide üniversitelerin eğitime ve bilgiye değer veren bir anlayışın kökleşmesini sağlayacak platformlar olduğuna değinildi. Böylece üniversite dönemini eğitim sürecinin son basamağı olarak görmek yerine; farklı bakış açılarının kazanıldığı bir dönem olarak görülmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Bu durumun ise hiçbir şey için geç kalınmadığı; aksine, her şeyin daha yeni başladığı anlamına geldiği belirtildi.
3: “Mevlana Pergeli” Üniversiteler: Söyleşide üniversiteler ile ilgili geliştirilmiş bir diğer metafor olan “mevlana pergeli” benzetiminden de bahsedildi. Mevlana pergeli ile bir üniversite öğrencisinin alanı ile ilgili gelişiminin yanı sıra uluslararası ve ulusal camiada olan biteni de gözlemlemesi ve kendisini çok yönlü bir birey olarak geliştirmesi gerektiğinin kastedildiğinin altı çizildi.
4: “Terrasta Kulesi” Olarak Üniversite: Üniversitelerle ilgili bir değer benzetim olan “terrasta kulesi” de söyleşi de incelenen hususlar arasındaydı. Bu benzetime göre üniversiteler; birer gözlem kulesi olarak görülmektedir. Bu, üniversite öğrencilerinin iyi birer gözlemci ve araştırmacı olmaları gerektiğine işaret etmektedir. Bunun için söyleşide üniversite öğrencilerinin hem alanları ile ilgili gelişmeleri takip etmelerinin hem de ülke ve dünya gündeminde olup biteni okuyabilmelerinin önemi anatıldı. Ayrıca bilişim sahasında takip edilebilecek medya kanalları üzerine yorumlar yapıldı.
5: Üniversite Felsefesi ve Bilginin Önemi: Söyleşide felsefenin yalnızca doğruyu ve bilgiyi öne çıkarmakla ilgili bir kavram olduğu aktarılarak; üniversite felsefesinin yalnızca doğru bilgiye değer verme anlamına geldiği belirtildi. Dolayısı ile üniversite öğrencilerinin özgür düşünmelerinin, eleştirel bakış açısına sahip olmalarının, yaftalamadan düşünmelerinin, siyasi ve politik konulara bağımsızca yaklaşmalarının ve tüm görüşleri inceleyip irdelemelerinin üniversite felsefesinin gereği olduğu vurgulandı.
6: Araştırma Üniversitesi Konsepti: Söyleşide Yönetim Bilişim SistemleriBölümü öğrencilerine Araştırma Üniversite konsepti hakkında da bilgi verildi. Söyleşide YBS öğrencilerine, derslerinde veya BAP, TÜBİTAK gibi çeşitli projeler kapsamında öğretim elemanlarıyla araştırma süreçlerine dahil olacaklarına değinildi.
7: Kulüplerin Önemi: Söyleşide YBS öğrencilerinin kulüplere katılmaları ve katkı sunmaları da tavsiye edildi. Ayrıca bölüm kulüpleri ve faaliyetleri de tanıtıldı. Bölüm kulüplerimizden AtaSoft Kulübü başkanı, YBS öğrencisi Sadık Simeklioğlu kulüp faaliyetlerinin kendilerine kattıklarından bahsetti ve öğrencileri kulüp faaliyetlerine değer katmaya davet etti.