Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

TÜRKSOY’DA MUHAMMED YUSUF’UN TÜRKİYE’DE YAYINLANAN “SEÇME ESERLERİ”NİN TANITIM TOPLANTISI DÜZENLENDİ

TÜRKSOY ve Özbek Devlet Kültür Sanat Enstitüsü’nün desteklediği bir projeyle Türkiye Türkçesine aktarılan Özbekistan milli şairi Muhammed Yusuf’un şiirleri, Muhammed Yusuf-Seçmeler adıyla Türkiye’de yayımlandı. Adı geçen kitabın tanıtımı 5 Nisan’da Ankara’da gerçekleştirildi.

TÜRKSOY Genel Merkezinde düzenlenen tanıtım törenine Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alisher Azamkhodjaev, Özbekistan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Nodir Jonuzak, Muhammed Yusuf’un eşi Nazira Salomova, kızı Nozima Yusupova, Özbek Devlet Sanat ve Kültür Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Marufjon Yoldashev, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı; Macaristan ve Türkmenistan temsilcileri, yerli ve yabancı akademisyenler ve şiir meraklıları katıldı.

Bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Recai Kızıltunç da tanıtım toplantısının açılışına konuşmacı olarak davet edildi. “Muhammed Yusuf’ta Kendimize Dair” başlıklı konuşmasında Kızıltunç, Anadolu şairleriyle Muhammed Yusuf arasında duygu ve düşünce bağları kurarak “Muhammed Yusuf’un şiirlerini okurken kimi zaman martılara simit atan bir O. Veli’yi kimi zaman Çoban Çeşmesi’nden Anadolu’nun kısa hikayesini dinleyen Faruk Nafiz’i kimi zaman Bingöl Çobanları’yla yarenliğe tutuşan Kemalettin Kamu’yu kimi zaman Çukurova’nın çilekeş emekçilerinin sesi olan Yaşar Kemal’i ya da vatanına aşık her sanatkar gibi ama vatanından başka aşkı olmayan Mehmet Akif’i duyar gibi olursunuz” dedi.

Muhammed Yusuf-Seçmeler kitabının tanıtım toplantısı kurdele kesimi ve çeşitli hediyelerin takdimi ile son buldu.