Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

Prof. Dr. Hüseyin Baydemir, Özbekistan’da Dersler Verdi

Fakültemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Baydemir, ikili anlaşmalar kapsamında 1-12 Aralık tarihleri arasında Özbekistan’daki Hokand Devlet Pedagoji Enstitüsüne ziyarette bulundu. İlgili ziyaret kapsamında iki kurum arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde girişimlerde bulunan Prof. Dr. Hüseyin Baydemir, aynı zamanda Hokand Devlet Pedagoji Enstitüsüne bağlı İlköğretim Fakültesi ve Özbek Dili ve Edebiyatı Fakültesinde bir hafta süreyle; Hokand Devlet Sanat ve Medeniyet Enstitüsü ile Andican Devlet Üniversitesinde ise birer gün Özbek halk edebiyatı, çağdaş Özbek edebiyatı alanlarında dersler verdi. Baydemir tarafından ev sahibi üniversitelerdeki öğrenciler ve öğretim üyelerine verilen seminerlerde ayrıca Türkiye, Erzurum ve Atatürk Üniversitesi hakkında da bilgiler sunuldu.

Prof. Dr. Hüseyin Baydemir, ilgili eğitim kurumlarında bulunduğu süre boyunca verdiği ders ve seminerler yanında Atatürk Üniversitesi ile ikili ilişkilerin gelişmesine yönelik de bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Bu kapsamda Hokand Devlet Pedagoji Enstitüsü Rektörü Dilnoza Khodjayeva ile de bir araya geldi. Görüşme sırasında iki ülke üniversiteleri, bilimsel, kültürel ve sosyal ilişkilerin son yıllarda gelişmesi, uygulanan reformlar ve uluslararası işbirliği sonucunda bugün elde edilen sonuçlar ve yeni fırsatlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Bu görüşmede Hokand Devlet Pedagoji Enstitüsünün TURKUNİB’e üye olması ve ORHUN değişim programı kapsamında iki kurumun daha aktif bir şekilde işbirliğine gitmesi; iki kurum arasında en kısa zamanda Erasmus için proje hazırlanması hususlarında görüş birliğine varıldı.

Baydemir, Hokand Devlet Sanat ve Medeniyet Enstitüsü direktörü Doç. Dr. Davlat Himmatov ile de ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede kurumlar arası işbirliğinin daha da geliştirilmesi hususunda yapılması gerekenler tartışıldı. İkili anlaşma kapsamında Hokand Devlet Sanat ve Medeniyet Enstitüsünden bir öğretim görevlisinin 19-26 Aralık 2022 tarihleri arasında Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünü ziyaret etmesi planlandı.