Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

Sekiz Devlet Bir Gençlik adlı Söyleşi Gerçekleştirildi

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Aziziye Adnan Menderes Anadolu Lisesi arasında geçtiğimiz yıl düzenlenen dış paydaş toplantılarında alınan kararlar uyarınca planlanan Türk cumhuriyetlerinin ortaöğretim öğrencilerine tanıtılması konulu ilk etkinlik 14 Aralık 2023 tarihinde “Sekiz Devlet Bir Gençlik” başlıklı söyleşi ile gerçekleştirildi.

14 Aralık 2023 Perşembe günü saat 10:00’da Aziziye Adnan Menderes Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Adnan Menderes Anadolu Lisesi Müdürü Adnan YANIK ile Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin BAYDEMİR’in Türk cumhuriyetlerinin ve Türk dünyasının öneminin vurgulandığı açılış konuşmaları ile devam etti.

Programda sırasıyla Dr. Öğr. Üyesi Sinan DİNÇ, Türkmenistan; Dr. Öğr. Üyesi Nursan ILDIRI, Özbekistan; Dr. Öğr. Üyesi Fatih EKİCİ, Tataristan; Dr. Öğr. Üyesi Moldir ILGISHEVA, Kazakistan; Dr. Öğr. Üyesi Reyhan KARKINLI, Kırgızistan ve Dr. Elif KOÇ, Azerbaycan hakkında lise öğrencilerine görseller eşliğinde bilgiler aktararak söyleşilerini gerçekleştirdi.

Aziziye Belediye Başkanı Vekili Ömer Faruk TÖREMEN, Aziziye İlçe Millî Eğitim Müdürü Nurullah YAVİLİOĞLU, Reşit Karabacak Spor Lisesi Müdürü Sinan TOPALLI, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Öğretim Üyeleri ile Aziziye Adnan Menderes Lisesi öğretmenlerinin de hazır bulunduğu programda, söyleşi aralarında ayrıca Atatürk Üniversitesi Türk Mûsıkîsi Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Izzat MATYAKUBOV ile Ibratjon BATIROV tarafından “giccek” (kabak kemane) ve “daire” ile Türkistan’a ait ezgilerle konuklara bir müzik ziyafeti sunuldu.

Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında hayata geçirilen etkinlikte Türk Dünyası Kulübü Danışman Hocası Dr. Öğr. Üyesi Moldir ILGISHEVA ve Kulüp Başkanı Barış ÖKÇİN ile kulüp üyesi öğrencilerimizin getirdikleri Türk dünyasına ait etnografik malzemelerden oluşan sergi ise program boyunca Aziziye Adnan Menderes Anadolu Lisesi koridorunda öğrencilerin ilgisine sunuldu. Program, teşekkür konuşmalarının ardından sonlandırıldı ve ev sahibi kurum tarafından misafir kurum temsilcilerine çeşitli ikramlarda bulunmasıyla tamamlandı.