Çalıştay

06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli  meydana gelen depremlerin yıl dönümü vesilesiyle Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Cüneyt AYDIN’ın başkanlığını yürüttüğü ve düzenleme kurulu olarak Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özer, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Mahmut Kılıç, Doç. Dr. Gökhan Kaplan ve Deprem Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Erdem Bayrak’ın ve aynı zamanda sekreterliğini Araş. Gör. Dr. Oğuzhan Çelebi ve Öğr. Gör. Şükran Perk’in yürüttüğü ‘DEPREME DAYANIKLI GELECEK İÇİN GELECEĞİ İNŞA ET ‘ temalı Çalıştay düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Mavi Salonda gerçekleştirilen Çalıştayda deprem bölgesinde yapılan incelemeler ve bu incelemeler neticesinde tespit edilen zemin, yapı ve malzeme açısından kusurların gelecek yıllarda yaşanmaması için alınması gereken önlemler ve yapılabilecek çalışmalar sunulmuştur. İran Urmiye Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Saeed Gholizadeh ve Prof. Dr. Saeed Tariverdilo’nun sunum yaptığı Çalıştayda depreme dayanıklı yapı tasarımı ve performansı için optimizasyon algoritmalarının kullanımı ve ayrıca betonarme perdelerde kullanılması gereken minimum donatı oranının ne olması gerektiği dünya genelinde kabul görünen Deprem Yönetmelikleri açısından tartışılmıştır. Yapı ve Yapı Malzemeleri açısından yenilikçi tasarım yöntemlerinin görüşüldüğü Çalıştayda yapı zemin etkileşiminin önemine de vurgu yapılmıştır. Ayrıca Çalıştayda 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra Ülkemizde sismik gerilmelerin yoğunlaştığı bölgeler bilimsel gerekçelere dayandırılarak açıklanmıştır.