Atatürk Üniversitesi

Araştırma Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

“Köklü Üniversite, Güçlü Bilim, Parlak Gelecek.”

Mühendislik Fakültesi

TARİHÇE

Kuruluş ve Gelişme

Fakültemiz, ülkemizin sanayileşme açısından yeterli gelişimini henüz tamamlayamamış olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde mühendislik alanlarında nitelikli hizmetler sunmak amacıyla, 01.12.1976 tarihinde Mimarlık ve Mühendislik Yüksekokulu olarak kurulmuştur. Ancak kadro kanunu ve bütçe tahsisatındaki gecikmeler nedeniyle kuruluş süreci tamamlanamamıştır. Daha sonra yükseköğretim kurumlarının yeniden yapılanmasına ilişkin 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin değiştirilerek kabul edildiği 2809 Sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılarak 20 Temmuz 1982 tarihinde Mühendislik Fakültesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Lisans düzeyinde eğitim faaliyetleri; 1985 yılında Kimya Mühendisliği, 1988 yılında Çevre ve İnşaat Mühendisliği, 1990 yılında Makine Mühendisliği, 2004 yılında Elektrik-Elektronik Mühendisliği, 2009 yılında Endüstri Mühendisliği, 2010 yılında Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, 2011 yılında Bilgisayar Mühendisliği, 2020 yılında Yazılım Mühendisliği ve 2024 yılında Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümlerinin açılmasıyla genişleyerek devam etmektedir. Fakültemiz halen söz konusu on bölümde lisans ve lisansüstü eğitim sunmaktadır.

Misyon ve Hizmet Alanları

Fakültemizin kuruluşuyla birlikte hem bölgesel düzeyde hem de ülke çapında öğrencilere kendi bölgelerinde yükseköğrenim imkânı sunulmuştur. Mezunlarımız, ülkemizin farklı bölgelerinde inşaat, kimya, makine, imalat, sanayi, elektrik, bilgisayar, yazılım, yapay zeka, endüstri, çevre ve kalite kontrol alanlarda başarılı hizmetler vermektedir.

Ülkemizde bulunan metalik, endüstriyel ve enerji kaynaklarının keşfi, işletilmesi ve işlenmesi; bu kaynaklardan üretilecek ürünlerin hizmete sunulması ve üretim süreçlerinde ortaya çıkan problemlerin çözümü, hava, su ve toprak kirliliği gibi çevresel sorunlarının çözümü, deprem riskine karşı yapı güvenliğinin sağlanması, zorlu iklim koşullarından kaynaklanan ısınma ve yalıtım problemlerinin çözümü, ayrıca sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalar yapmak önem arz etmektedir. Ülkemiz ve bölgemiz açısından belirtilen konularda, Fakültemiz on farklı branşta, bilimsel ve teknolojik olarak donanımlı mühendisler yetişmek için faaliyet göstermektedir.

Fakültemiz; yetiştirdiği mühendisler ve bünyesinde bulunan akademisyenlerin katkılarıyla Ar-Ge çalışmaları yürütmekte, Döner Sermaye faaliyetleriyle bölgenin ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirmekte ve paneller, sempozyumlar, kurslar gibi bilimsel etkinliklerle toplumun bilgi düzeyini artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmaktadır.

Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri

Fakültemizde Kimya, İnşaat, Çevre, Makine, Metalürji ve Malzeme, Elektrik-Elektronik, Endüstri, Bilgisayar, Yazılım ile Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümlerinde toplam 2838’i örgün öğretim, 564’ü ikinci öğretim olmak üzere 3402 öğrenci lisans öğrenimi görmektedir. Dokuz bölümümüzde yüksek lisans ve doktora programları bulunmakta olup yaklaşık 935 lisansüstü öğrenci eğitim almaktadır.

Üniversitemizin merkezi kütüphanesine ek olarak, Fakültemizde 185 kişi kapasiteli bir kütüphane bulunmaktadır. Bu kütüphanede yaklaşık 11.000 adet mesleki kitap öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.

Fakültemizde, 36-56 öğrenci kapasiteli toplam 9 adet bilgisayar laboratuvarı mevcut olup, bu laboratuvarlarda toplam 400 adet bilgisayar bulunmaktadır. Laboratuvarlarımız aynı zamanda bilgisayar destekli çizim salonu olarak kullanılmakta ve tüm bilgisayarlar merkezi olarak yönetilmekte, gün boyunca öğrencilerin kullanımına açık tutulmaktadır.

Tesisler ve Altyapı

Fakültemiz, bir ana bina ve bu binaya bağlantılı ek bina olmak üzere toplamda 31.500 m² kapalı ve 11.000 m² açık alana sahiptir. Ek bina (6.500 m²), 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren faaliyettedir.

Bilgisayar laboratuvarlarının yanı sıra, Fakültemizde toplam 30 lisans dersliği, 10 lisansüstü dersliği, 54 araştırma laboratuvarı, 175 kişi kapasiteli kütüphane, 350 kişi kapasiteli konferans salonu, 20’şer kişi kapasiteli 2 öğrenci faaliyet odası ve 2 atölye bulunmaktadır.