Harita Kadastro
Harita Kadastro Programı
Harita ve Kadastro bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Ön lisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün ön lisans Harita ve Kadastro programı var. Aşağıda sırasıyla Harita ve Kadastro programı nedir, puan türü nedir, Harita ve Kadastro programı iş imkânları ve çalışma olanakları nelerdir, program mezunları ne kadar maaş alır, Harita ve Kadastro programı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. İki yıllık Harita ve Kadastro programının amacı; baraj, imar, kadastro, yol, sulama, kurutma gibi önemli projelerin altyapısını teşkil eden harita ve planların yapım ve uygulama işlerinde bizzat çalışacak mühendis ile işçi arasında uygulayıcı insan gücü yetiştirmektir. Harita ve Kadastro teknikerlerinin tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulma ve çalışma olanakları vardır.
Ülkemizde gelecekte de Harita ve Kadastro alanlarında yetişmiş bilgi ve beceri sahibi, uygulayıcı elemanlara gereksinim duyulacaktır. Harita ve Kadastro Programının dersleri Türkçe verilmekte olup, programın amacı en yeni teorik ve uygulamalı becerilerle donatılmış ve aynı zamanda en yeni teknolojileri verimli bir biçimde kullanma yeteneğine sahip yüksek kalitede mezunlar vermektir.
Harita ve Kadastro programı; kadastral harita, baraj, yol, sulama, elektrik hattı, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri gibi projelerin alt yapısını oluşturan hali hazır ve imarlı haritaların yapımında jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendisleri ile harita kadastro teknisyeni arasında görev yapan kişileri yetiştiren bir ön lisans programıdır.Harita ve Kadastro programı, arazi üzerinde konuma bağlı planlama ve projelendirme çalışmaları yapan kamu kurumlarının ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak harita teknikerlerini yetiştiren bir ön lisans programıdır. Eğitim-öğretim süresi iki yıl olup dört yarıyıldan oluşmaktadır. Dersler yarıyıllıktır. Öğrenciler, 30 iş günü kamu kurumlarında veya özel sektörde staj yaparak bilgi becerilerini arttırmaktadır.
Eğitim süresi 2 yıl olan Harita ve Kadastro programı için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Harita ve Kadastro, TYT puan türü ile tercih edilmektedir.
Pasinler Meslek Yüksekokulu Harita ve Kadastro Programı 2022-2023 eğitim öğretim yılında Kontenjan , yerleşme ve Kayıt İstatistikleri aşağıda verilmiştir.
Harita ve Kadastro Bölümü İş İmkânları, Çalışma Olanakları
Harita ve Kadastro programı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Harita ve Kadastro program mezunları iş imkânları ve çalışma olanakları şunlardır:
1- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
2- Arsa Ofisi
3- Bayındırlık Bakanlığı
4- Maliye Bakanlığı
5- Belediyelerin İmar, Fen İşleri, Altyapı birimleri
6- Diğer Bakanlıklar
7- DSİ (Devlet Su İşleri), ETİBANK
8- Elektrik İşleri Etüd İdaresi
9 – Harita ve inşaat sektöründe hizmet veren özel müteahhitlik büro ve şirketleri
10- İl Özel İdareleri
11- İller Bankası
12- İSKİ, İGDAŞ, İZGAZ, BİT gibi kurum ve kuruluşlar
13- Köy Hizmetleri
14- TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi)
15- TKİ, TC Karayolları ve Devlet Demiryolları
Harita ve Kadastro Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkânları başlığından da anlayacağınız üzere Harita ve Kadastro program mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Harita ve Kadastro programı mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceler.
2- Arazinin çeşitli aletlerle harita ve krokilerini çizer.
3- Büroda arazi ölçmelerinden hesaplamalar yapar.
4- Haritalar üzerinde düzeltmeleri ve renklendirmeleri yapar.
5- Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar.
6- Mahkemelerde jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendislerinin bulunmadığı durumlarda bilirkişi olarak görev yapar.
Bölümden mezun olanlar belediyelerin konu ile alakalı departmanlarında, inşaat projelerinde, kamu teşebbüsü ya da özel olan inşaat firmalarında rahatlıkla çalışabilirler. Özel sektörde ya da devlet kurumlarında staj yapan bölüm mezunları bu staj sürecinde hangi alanda çalışmak istediklerine daha rahat bir şekilde karar verebilirler. Arazi çalışmaları ile ilişkilendirilen harita sistem planlama işleri, haritalardan proje geliştirilmesi, geliştirilen projelerin arazide uygulanması faaliyetlerini gösteren şirketlerde iş bulabilen bölüm mezunları devlet kurumlarında da iş bulabilirler. KPSS sınavına girerek Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı müdürlüklerde, belediyelerin ilgili departmanlarında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde, TCK İl Müdürlüklerinde, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüklerinde çalışabilirler.
Harita ve Kadastro Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Harita ve Kadastro program mezunlarının çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Harita ve Kadastro programını okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Harita kadastro teknikerleri görevlerini hem büroda hem de açık havada ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek ve her türlü iklim koşulunda yürütürler. İş yerinin durumuna göre topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, jeodezi ve fotogrametri (harita), inşaat, çevre ve petrol mühendisleriyle işbirliği halinde çalışırlar. Çalışmaları birinci derecede verilerle ilgilidir. Görevleri sık sık seyahat etmeyi gerektirir.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Arazi ölçme aletleri (jalon, prizma, nivo, teodolit v.b.)
2- Çizim araç-gereçleri,
3- Bilgisayar ve ilgili yazılım programı.
Harita ve Kadastro Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?
2 yıllık programlardan mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Harita ve Kadastro program mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Harita ve Kadastro dikey geçiş bölümleri şunlardır:
*Çevre Mühendisliği
*Geomatik Mühendisliği
*Harita Mühendisliği
*Jeoloji Mühendisliği
*Orman Mühendisliği
*Şehir ve Bölge Planlama
*Tapu Kadastro
2 Yıllık Harita ve Kadastro Program Dersleri Nelerdir?
- Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I; Türk Dili I ; Yabancı Dil I ; Mesleki Trigonometri ; Temel Hukuk Arazi Ölçmeleri I ; Matematik ; Haritacılık Faaliyetleri ; Seçmeli Ders I ; Seçmeli Ders II
- Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II ; Türk Dili II ; Yabancı Dil II ; Algoritma ve Programlama Arazi Ölçmeleri II ; Bilgi ve İletişim Teknolojisi ; Harita Çizimi I ; Mesleki Hesaplamalar ; Seçmeli Ders I ; Seçmeli Ders II
- Sınıf 1. Dönem Dersleri
Kadastro I ; Fotogrametri ; Taşınmaz Hukuku ; Arazi Ölçmeleri III ; Harita Çizimi II ; Seçmeli Ders I ; Seçmeli Ders II
- Sınıf 2. Dönem Dersleri
Arazi Ölçmeleri IV ; Kadastro II ; Aplikasyon ; Harita Yapımı ; Arazi Yönetimi ; Staj
Harita ve Kadastro Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Harita ve Kadastro tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık hava ve arazide çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Aritmetik ve geometrik işlemleri yapabilmeli.
3- Bedence sağlam ve güçlü kimseler olmalı.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- El-göz koordinasyonu ve çizim yeteneği gelişmiş olmalı.
7- Genel yeteneğe sahip olmalı.
8- İşbirliğine açık olmalı.
9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
10- Planlı çalışmayı bilmeli.
11- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.
Misyon
- Teknolojide yaşanan değişime ve piyasa beklentilerine uygun bir müfredatla ön lisans düzeyinde nitelikli eğitimi vermek.
- Paydaşlarla iş birliği içerisinde topluma hizmet etmek.
Vizyon
- Bölgemiz, ilimiz ve ülkemiz için ihtiyaç duyulan kendinden emin, akılcı, dinamik, gelişmeleri yakından takip eden, inovasyona açık, grup içi ve tekil çalışmalara yatkın, sosyo-kültürel zenginlikte düşünce üretebilen, bireyler yetiştiren saygın bir program olmaktır.
Bölüm Başkanı:
Dr. Öğr. Üyesi Hamit Çakıcı
Bölüm Başkan Yardımcısı:
Öğr. Gör.Zeki BİLEN
Nerelerde staj yapabilirim?
Harita ve Kadastro program mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde staj yapma olanağına sahiptir.
1- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
2- Arsa Ofisi
3- Bayındırlık Bakanlığı
4- Maliye Bakanlığı
5- Belediyelerin İmar, Fen İşleri, Altyapı birimleri
6- Diğer Bakanlıklar
7- DSİ (Devlet Su İşleri), ETİBANK
8- Elektrik İşleri Etüd İdaresi
9 – Harita ve inşaat sektöründe hizmet veren özel müteahhitlik büro ve şirketleri
10- İl Özel İdareleri
11- İller Bankası
12- İSKİ, İGDAŞ, İZGAZ, BİT gibi kurum ve kuruluşlar
13- Köy Hizmetleri
14- TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi)
15- TKİ, TC Karayolları ve Devlet Demiryolları
16-Özel kuruluşlar
Bölüm Staj Komisyonu
- Dr. Öğr. Üyesi Hamit Çakıcı Başkan
- Öğr. Gör.Zeki BİLEN Üye
- Öğr.Gör.Halil MUTİ Üye
Staj Yönetmeliği
Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokul staj yönergesine uyulur. Staj yönergesi Pasinler Meslek Yüksekokul ana sayfasında bulunmaktadır.
Bölümümüz öğrencilere kaliteli öğretimin yanında her yıl yaptığı teknik geziler ile derste öğrendiklerinin sahaya aktarımını yapmaktadırlar. Ayrıca üniversitemiz bünyesinde yapılan bahar şenlikleri, oryantasyon eğitimi gibi etkinliklere götürülmektedir. Okulumuz bünyesinde bulunan öğrenci kulüpleri ile de çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler yapılmaktadır. Futbol takımı, Basketbol takımı, Masa tenisi takımı, Bowling takımları ile sportif faaliyetlere katılmaktayız. Sosyal sorumluluk projeleri ile öğrencilerimizin hem proje hazırlama becerilerine katkıda bulunup hem de sosyal açıdan gelişimlerine katkıda bulunuyoruz.